SKAMMER SEG: Det er blitt rettet sinne mot kapteinen og hans besetning. Kapteinen har uttalt at han skammer seg. Foto: YONHAP/REUTERS
SKAMMER SEG: Det er blitt rettet sinne mot kapteinen og hans besetning. Kapteinen har uttalt at han skammer seg. Foto: YONHAP/REUTERS

Sør-Korea: – Kapteinen var ikke ved roret

Det var tredjestyrmannen som sto ved roret da fergen «Sewol» sank utenfor Sør-Korea onsdag.

Ifølge etterforskerne av fergeulykken, som kan vise seg å være en av de verste i sørkoreansk historie, kan det hende kapteinen ikke var på brua da fergen kantret.

– Det kan hende. Og personen ved roret var tredjestyrmannen, sier aktor Park-Jea-eok.

Det er normalt at styrmenn står ved roret, og kapteinen er vanligvis ikke på broen under hele seilasen.

Fredag var fergen i ferd med å synke helt ned i sjøen, og så langt er 25 personer bekreftet omkommet. 271 personer er fortsatt savnet.

Kritikk fra pårørende

Fredag meldte sørkoreanske medier at dykkere hadde tatt seg inn i vraket, men dette tilbakevises kort tid seinere av kystvakten.

Sørkoreansk kystvakt opplyste tidligere fredag at mer enn 500 dykkere har vært involvert i letearbeidet ved skipsvraket. Sterk strøm og dårlig sikt i vannet har gjort arbeidet vanskelig, og håpet om å finne overlevende er ute ifølge letearbeiderne.

De pårørende mener imidlertid redningsarbeidet har vært altfor dårlig. Det har kommet anklager om at myndighetene lyver om hvor mange som deltar i søket.

Kapteinen skammer seg

– Er det slik det er blitt i Sør-Korea? Vi ber dere igjen: Vær så snill, redd barna våre, sa en selvutnevnt talsmann for de pårørende i en TV-appell fredag morgen.

Det er også blitt rettet sinne mot kapteinen og hans besetning på 28. Flesteparten av disse kom fra det med livet i behold.

– Jeg er virkelig lei meg overfor passasjerene, ofrene og deres familier. Jeg skammer meg, sa kaptein Lee Joon-seok torsdag.

Han kunne ikke komme med noen forklaring på hvorfor fergen, som hadde 475 personer om bord, kantret og sank.

(NTB).