NATO øker tilstedeværelsen i øst

NATO vil øke den militære tilstedeværelsen øst i Europa og de baltiske landene i lys av konflikten i Ukraina, opplyser generalsekretæren.

TRAPPER OPP: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen under en pressekonferanse fra NATOs hovedkvarter i Brussel onsdag. Foto: Yves Logghe / AP / NTB scanpix
TRAPPER OPP: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen under en pressekonferanse fra NATOs hovedkvarter i Brussel onsdag. Foto: Yves Logghe / AP / NTB scanpix

NATO vil øke den militære tilstedeværelsen øst i Europa og de baltiske landene i lys av konflikten i Ukraina, opplyser generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

NATO vil i løpet av få dager øke antall flyginger over de baltiske landene og sende flere skipsfartøy til Østersjøen, den østlige delen av Middelhavet og andre steder der det er behov.

Ifølge Fogh Rasmussen ble det enighet om dette i møte med NATO-ambassadørene i Brussel. 

– NATOs kjerneoppgave er å forsvare våre allierte. Vi har allerede tatt en rekke skritt for å styrke flypatruljeringen i de baltiske landene samt overvåking med Awacs-fly over Polen og Romania, opplyser Fogh Rasmussen.

– NATO øker sin militære tilstedeværelse til lands, til vanns og i luften i regionen rundt Ukraina. Vi er i dag blitt enige om en pakke med ytterligere militærtiltak for å styrke det kollektive forsvaret og demonstrere styrken i de alliertes solidaritet, sier Fogh Rasmussen, og viser til møtet med NATO-ambassadørene i Brussel onsdag.

NATOs forsvarsplaner vil også bli oppdatert.

Det er ikke snakk om NATO-tilstedeværelse direkte i Ukraina, som ikke er medlem av alliansen.

Planene om økt militært nærvær i Øst-Europa har vært ventet en stund, som følge av uroen i Baltikum og Polen over utviklingen i Ukraina.

Avviser avhopping

Soldater fra den ukrainske hæren sier de sluttet seg til de prorussiske styrken fordi de ikke ville skyte på sine egne. Det ukrainske forsvarsdepartementet avviser at de har avhoppere.

Ifølge Reuters var minst tre av de pansrede kjøretøyene som kjørte inn i Slavjansk onsdag formiddag, under ukrainske myndigheters kontroll tidligere på dagen.

Følg Ukraina-krisen i vårt livesenter

Flere steder meldes det om at soldater fra den ukrainske hæren hoppet av og sluttet seg til prorussiske grupperinger som, ifølge russisk statlig fjernsyn bedriver «antiterrorarbeid».

– Alle våre soldater og offiserer er her. Vi er alle menn som ikke vil skyte våre egne, sier en av dem til Reuters fotograf.

Onsdag ettermiddag avvise det ukrainske forsvarsdepartementet at ukrainske soldater har dannet prorussiske grupperinger. De opplyser også om at det ikke vil bli erklært unntakstilstand øst i landet.

I tillegg til uroen Slavjansk og Kramatorsk, har opprørere også tatt over rådhuset i Donetsk. I den sørvestre delen av landet har separatister erklært regionen Odessa for uavhengig, skriver Russia Today. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2