DUELL: TV 2 Sportskanalen og tv2.no viser hurtigsjakkduellen mellom Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer 26. og 27. april i forlengelse av sendingene rundt Magnus Carlsens turnering i Aserbajdsjan. Vinneren får spille i Norway Chess. MONTASJE: Scanpix
DUELL: TV 2 Sportskanalen og tv2.no viser hurtigsjakkduellen mellom Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer 26. og 27. april i forlengelse av sendingene rundt Magnus Carlsens turnering i Aserbajdsjan. Vinneren får spille i Norway Chess. MONTASJE: Scanpix

Skal kjempe om å få møte Carlsen - direkte fra TV 2-huset

Hurtigsjakk-duellen mellom Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer spilles på TV 2 i Oslo og sendes direkte. Vinneren får møte Magnus Carlsen i Norway Chess.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helgen 26. og 27. april møtes Simen Agdestein (46) og Jon Ludvig Hammer (23) til hurtigsjakkduell på TV 2-huset på Karl Johan i Oslo.

De to spiller tre partier hver dag - og alt sendes direkte på TV 2 Sportskanalen og tv2.no i forlengelse av Vugar Gashimovs minneturnering med Magnus Carlsen, som sendes direkte fra 1. påskedag til og med 30. april.

Vinneren får delta i superturneringen Norway Chess, der Carlsen er stjernen blant et elitelag av internasjonale sjakkspillere. Den turneringen vises også på TV 2 Sportskanalen og tv2.no fra 2. juni.

– Norway Chess er den råeste turneringen begge kan håpe å få være med i. Et høyere rangeringssnitt er vanskelig å oppdrive. Jeg forventer en jevn kamp. Agdestein har erfaringen, mens Hammer har imponert som sekundant for Carlsen og vunnet turneringer nylig, sier Gisle Bjugn, kommunikasjonssjef i Norges sjakkforbund, til TV 2.

Jon Ludvig Hammer er rangert som nummer 112 i verden. Simen Agdestein er nummer 156. Begge to er godt kjent med verdensmester Magnus Carlsen. Agdestein har vært lærer og trener for Carlsen, mens Hammer var Carlsens sekundant under VM mot Vishy Anand i fjor høst.

Agdestein har fått energien tilbake

Simen Agdestein er begynt å satse igjen som sjakkspiller. Han har rett og slett fått mer energi.

– Det er to viktige ting i sjakk. Det ene er energi. Det andre er det sjakklige. Det siste har jeg best kontroll på. I fjor følte jeg meg bra og har derfor satset igjen. Men det er mye arbeid foran en slik duell. Jo mer tid man legger i hvilke åpninger man velger, jo bedre er det, sier 46-åringen.

Han ser på sin rolle som å få den neste generasjonen sjakkspillere videre.

– Jon Ludvig har gått en tyngre vei enn Magnus. Man blir bare invitert til slike turneringer som Norway Chess. Hammers rangering har ikke vært høy nok til det. Det er viktig for Hammer å få slik matching om han skal leve av sjakken.

– Men nå må han slå deg først?

– Ja, men Magnus måtte slå meg for å vinne NM da han var 15. Jeg håper det var lærerikt for ham. Det er min rolle nå.

Gleder seg til å bli vist på tv

Det er første gang en slik duell sendes direkte på tv.

– Vi synes det er veldig spennende å arrangere duellen på TV 2-huset. Hurtigsjakken starter når partiet til Magnus Carlsen er over i Aserbajdsjan, circa kl. 16. Vi jobber med å få involvert publikum også, forteller produsent Eirik Haaland.

Agdestein ser frem til å spille sjakk på direktesendt tv.

– Det blir jo en stressfaktor, men egentlig er det veldig fint. Det er jo dette vi ønsker. Det er morsomt at det vises.

Jon Ludvig Hammer spiller turnering og har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Forfatter, historiker og sjakkentusiast Hans Olav Lahlum er på plass i studio for å kommentere. Det er også blant andre Ellen Carlsen, som er storesøsteren til Magnus og en meget habil sjakkspiller.

Foruten Carlsen er Levon Aronian, Vladimir Kramnik, Veselin Topalov, Fabiano Caruana, Sergej Karjakin, Aleksander Gristsjuk og Peter Svidler klare for Norway Chess.