BAMSEBESLAG: Det svenske tivoliet Axels politianmeldes etter at tollerne mener de har smuglet 100.000 bamser over grensa. FOTO: TOLLVESENET.
BAMSEBESLAG: Det svenske tivoliet Axels politianmeldes etter at tollerne mener de har smuglet 100.000 bamser over grensa. FOTO: TOLLVESENET.

Tivoli raser etter bamsebeslag

Axels Tivoli politianmeldes for bamse- og kontantsmugling over grensen. 

– Om tollerne skal stå på grensa og telle bamser i en uke, så kommer narkotikasmuglerne til å kjøre over grensa, sier Åsmund Eide som er agenten til Axels Tivoli i Norge. 

På lørdag ble samtlige av det svenske tivoliets kjøretøy stanset på grensen og scannet av norske tollere. Funnene de gjorde var så store at tivoliet nå har blitt politianmeldt. 

Bamser og kontanter

Lørdag slo tollerne på Svinesund til mot en kolonne med lastebiler fra det omreisende svenske tivoliet.

Bilene ble scannet av tollerne, og inne i vognene ble det funnet anslagsvis 100.000 bamser, store mengder kontanter og godteri, samt elektriske artikler. 

Tollerne er ennå ikke ferdige med å gjennomsøke kjøretøyene, men anslår at verdien på funnene er om lag halvannen million til nå. 

– Verdien er i hvert fall halvannen million og det er moms på alt. Det blir nok noen hundretusen kroner i momsunnlatelser, sier Wenche Fredriksen, stasjonssjef på Svinesund til TV 2. 

Bamsene og godteriene var ment som premier på de stedene tivoliet skulle oppsøke på Østlandet de nærmeste ukene. 

I tillegg til dette, avdekket tollerne omkring 300.000 kroner i norske og svenske kontanter. 

Avviser smugling

Agent Eide stiller seg kritisk til tollvesenet behandling av saken. Han mener det er høy tid at myndighetene og tivolibransjen setter seg for å komme til enighet. 

– Jeg tror ikke tollerne vet hvordan tivoli fungerer, sier Eide. 

Til TV 2 sier agenten at det ligger i bransjens natur at varer og kontakter blir fraktet over grensen, men understreker at de ikke har smuglet noe.  Han sier at tivoliet har fraktet med seg lignende bamser og kontakter over grensa i en årrekke uten at det har vært noe problem. 

– Noen av bamsene er kjøpt i Norge, noen er kjøpt i Sverige. Vi har kvitteringer. Det er ingen som vet helt nøyaktig hvor hver enkelt bamse er kjøpt. Pengene var deklarert inn, sier Eide, og mener noe må ha gått galt i kommunikasjonen hos tollerne.   

Eide sier at Axels Tivoli vil betale regningen når den kommer.