«John Smith» til TV 2:
– Jeg har vært livredd og prøvd å forlate Tsjekkia

«John Smith» sier at han jobbet med en stor politiavsløring. I 2011 bestilte flybillett til Asia. Etter dette husker han ingenting. 

Mysteriet rundt hva som skjedde med «John Smith»  har fått oppmerksomhet verden rundt. Hvem er den mystiske mannen, og hvorfor ble han funnet livløs i en grøft i Norge, en kald vinter dag i 2013? 

Nå har den tsjekkiske myndigheter blitt fritatt for taushetsplikten til mannens historie.

Til TV 2 sier «John Smith» at han er livredd for det han ikke vet, og at han nå ønsker å starte et nytt liv, langt, langt vekk. 

Politietterforskning

«John Smith» har signert et dokument som fritar myndighetene i hjemlandet fra taushetsplikten, slik at journalister kan ettergå påstandene hans.

 Til TV 2 sier «Smith» at han jobbet med en stor politietterforskning i perioden 2007-2011, hos Økokrim i Tsjekkia. 

«Smith» skal ha undersøkt økonomisk kriminalitet for det tsjekkiske politiet, og fortløpende rapportert inn funnene sine. 

Men så, da den endelige rapporten skulle leveres inn – en rapport som var avgjørende for etterforskningen, skjedde det noe. 

– Av en eller annen grunn leverte jeg den ikke. Jeg forsøkte å forlate landet. Jeg kjøpte en flybillett til et land i Asia, men det kan se ut til at jeg ikke gjennomførte det, sier «John Smith» til TV 2. 

– Noe må ha skjedd som forhindret meg i å levere den. Det ser ut til at jeg var redd for noe, sier han. 

 Etter dette vet ikke «John Smith» hvor han har vært, eller hva som har skjedd med ham før han ble funnet i Oslo. 

Redd for å dra tilbake

Etter at han ble gjenkjent av familien av Tsjekkia, har politiet i begge landene fått mer informasjon om mannen, noe som har gjort etterforskningen av mysteriet lettere. 

«John Smith» sier til TV 2 at han har begynt å huske mer om hvem han er, og at han har fått mer informasjon om seg selv fra familien og fra politiet. 

Om kort tid skal ha reise tilbake til Tsjekkia. Dette er en reise han sier han gruer seg til. Han husker ikke hvorfor han forsøkte å rømme landet, hva han vet eller hvem som forlot ham i en grøft i Oslo. Det eneste han vet, er at de kriminelle han mener gjorde noe mot ham, nå vet at han kommer tilbake. 

– Jeg er faktisk redd for å dra til Tsjekkia. De kriminelle vet hvor jeg er, sier han. 

– Har du planer om å bli værende i Tsjekkia? 

– Nei. 

Selv om han ikke ønsker å dra tilbake, innser «John Smith» at han må. Han må til Tsjekkia for å få papirer og dokumentene han trenger til å starte et nytt liv. 

– Jeg vil nok forlate landet. Jeg er en fri person, jeg kan dra hvor som helst, bo hvor som helst og jobbe hvor som helst, sier han til TV 2. 

Politiadvokat Sturla Henriksbø ved Oslo politidistrikt, sier at de nå jobber med å sjekke ut opplysningene fra «John Smith». 

– Han har opplyst at han tidligere jobbet for blant annet tsjekkisk politi. Det er opplysninger som vi søker for å få verifisert, sier Henriksbø. 

Politiet ønsker ikke å kommentere hva slags opplysninger de har fått verifisert av politiet i Tsjekkia.