SPENT: Situasjonen i Ukraina tilspisser seg. Russland mener Vesten skylder på hverandre om hvem som har ansvaret for de blodige uroligehetene øst i Ukraina.
SPENT: Situasjonen i Ukraina tilspisser seg. Russland mener Vesten skylder på hverandre om hvem som har ansvaret for de blodige uroligehetene øst i Ukraina.

Russland: – Vesten må hindre borgerkrig i Ukraina

Vestlige land og Russland beskyldte hverandre for å forverre situasjonen i Ukraina under et krisemøte i FNs sikkerhetsråd natt til mandag norsk tid.

Det var Russland som tok initiativ til møtet, etter at flere mennesker ble drept i sammenstøt mellom prorussiske demonstranter og sikkerhetsstyrker i Øst-Ukraina i helgen.

– Det har allerede vært blodsutgytelser, og videre opptrapping må stanses raskt, sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin under møtet.

Mandag morgen har sittende president i Ukraina, Oleksander Turtsjinov, sagt at de vil sette i gang en militær antiterror-aksjon mot separatister øst i Ukraina dersom de ikke overgir seg. Tidsfristen er satt til kl. 08.00 norsk tid.

Tjurkin hevdet at vestlige land har ansvar for å hindre at en borgerkrig bryter ut.

– Verdenssamfunnet må be Ukrainas regjering oppfylle sine forpliktelser, sa Tsjurkin.

USA, Storbritannia og Frankrike ga imidlertid uttrykk for at det er Russland som har skylden for uroen øst i Ukraina, hvor en stor del av befolkningen er russisktalende.

– Dette er den tristeste formen for ustabilitet. Den er fullstendig menneskeskapt. Den ble skrevet og koreografert i og av Russland, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Sammenliknes med krisen på Krim

Russland bruker samme taktikk i Øst-Ukraina som på Krim-halvøya, hevder regjeringen i USA.

Krimkrisen endte med at halvøya løsrev seg fra Ukraina og ble annektert av Russland i mars.

I forkant av løsrivelsen ble russiske soldater med umerkede uniformer utplassert på Krim. USAs utenriksdepartement antyder at noe lignende kan ha skjedd da væpnede menn okkuperte offentlige bygninger i Øst-Ukraina lørdag.

– Mange av de militante hadde på seg skuddsikre vester og kamuflasjeuniformer hvor merkene var fjernet, og de hadde russiske våpen, heter det i en uttalelse fra departementet.

Videre heter det at «operasjonene» i Øst-Ukraina har mange likhetstrekk med den som ble iverksatt på Krim i slutten av februar.

– Hendelsene 12. april er en sterk indikasjon på at Russland nå bruker samme taktikk i Øst-Ukraina som på Krim, skriver utenriksdepartementet. 

(TV 2 / NTB)