Slik opplevde Liverpool-spilleren Hillsborough

TV 2 Sporten har snakket med Jan Mølby, som var en del av Liverpool-laget for 25 år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Liverpool-Manchester City søndag klokken 14:37 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no

15. april 1989 er en dato som for evig tid vil stå med mørk skrift i historiebøkene til engelsk fotball generelt og byen Liverpool spesielt.

96 av de rødes supportere mistet livet under FA-cupsemifinalen mot Nottingham Forest på Hillsborough Stadium i Sheffield.

Denne helgen markeres det at det er 25 år siden tragedien, og TV 2 Sportens kommentator Kasper Wikestad har møtt danske Jan Mølby, som var en del av laget til Liverpool i akkurat den kampen for snart et kvart århundre siden.

– Man kan huske mye. Det var en normal dag. Det var selvfølgelig en stor kamp, en FA-cupsemifinale mot Nottingham Forest som vi forventet å vinne. Vi kommer til stadion, har normale forberedelser. Kampen starter, og man kan ikke merke at det er noe. Men så blir plutselig kampen stoppet. Den eneste fornemmelsen vi har er at kampen blir stoppet. Vi blir tatt av banen, sitter i garderoben og forventer innen det neste kvarteret at kampen skal starte igjen.

Les også: 13 mistenkte politimenn identifisert før ny Hillsborough-gransking starter

– Så får vi beskjed etter fem-ti minutter om at kampen blir utsatt enda lengre. Vi skal vente en time for å se om kampen skal starte igjen. I løpet av den timen hører vi så om at mennesker har mistet livet. På det tidspunktet er vi ikke bare klar over hvor alvorlig situasjonen er, men også at kampen blir avlyst. Kampen blir avlyst, og vi sitter fremdeles i garderoben i en lengre periode før vi går i dusjen. Så går vi opp i loungen etter kampen, og det er første gang vi egentlig har forbindelse med omverdenen. Vi ser på BBC, hvor det selvsagt er den eneste saken på TV, og det er første gang vi skjønner at det er over 90 Liverpool-supportere som er døde, forteller Mølby.

– I slike situasjoner er Merseyside et veldig spesielt sted
Dansken var sammen med lagkameratene uviss om det som hadde skjedd, siden de selv hadde sittet i garderoben og ikke fått vite omfanget av tragedien.

– Alle disse familiene hadde mistet sine brødre, søstre, foreldre. Det var noe som rørte ved hele samfunnet i Liverpool. Det var selvsagt en tragedie for Liverpool Football Club, men også en tragedie som berørte hele samfunnet. I slike situasjoner er Merseyside et veldig spesielt sted. Vi kommer tilbake til byen klokken elleve lørdag kveld, drar hjem og får en oppringning fra klubben søndag morgen om at det vil komme minnesmarkeringer på søndagen. Først på Anfield og så i en av kirkene i Liverpool, og så dro hele spillertroppen til Sheffield og besøkte de tre sykehusene hvor vi første gang møter mennesker som har vært direkte involvert i det som skjer, forteller han.

Og det var først da han fikk skildringer fra dem som hadde vært til stede at dansken klarte å få et bilde av hva som egentlig hadde skjedd.

– Det er så utrolig vanskelig å skjønne hva som har skjedd og hva som har ført til at disse menneskene har omkommet. Første tanke var selvsagt slagsmål. Det var en del problemer med hooligans i England på 80-tallet. Men de første man snakker med er selvsagt mennesker som har overlevd tragedien. De kunne fortelle oss at de hadde blitt most av mennesker bakfra. Det som skjedde etter seks minutter var at Peter Beardsley traff tverrliggeren, og så gjorde alle en bevegelse framover. Man har hørt historier om at mennesker ropte til banemannskapene at de skulle åpene dørene så man kom seg ut, men det gjorde de ikke, sier han.

Se intervjuet med Mølby i videovinduene til høyre i saken!

– I ettertid kan man tegne et bilde av hva som har skjedd. Man kan ikke, som menneske, forstå at det kan skje. Det står flere tusen mennesker der, og folk blir most ihjel. Selv i dag, 25 år senere, kan jeg ikke forstå at det har skjedd på en fotballkamp der man har banemannskap og politi, forklarer Mølby.

Visste i mange år at historien de fikk høre ikke var den korrekte
I etterkant prøvde politiet å skjule sine feil, og de etterlatte etter de omkommede har måttet kjempe i en årrekke mot falske beskyldninger.

– Vi visste i mange år at den historien vi fikk høre ikke var den korrekte. Vi visste at det var mer som tilhørte historien, men hvor mye det var det visste vi ikke. Alt dette med at de gjorde om på sine forklaringer i politiet trodde man ikke på, men det er nå bevist. Det er veldig viktig at det ikke var Liverpool-fansens skyld at det var så mange som døde denne dagen, sier Mølby.

Les også: Hillsborough-overlevende: – Vi gir oss ikke før de ansvarlige er stilt for retten
Les også: Gerrard fordømmer Hillsborough-konspirasjonen

Mølby forteller videre om scenene som utspilte seg rundt klubbens hjemmebane to dager etter den forferdelige ulykken.

– Da vi kom tilbake på Anfield mandagen så hadde det skjedd en helt utrolig bevegelse. Folk visste ikke hva de skulle gjøre. På det tidspunktet var jeg 25 år. Og hva gjør man? Hva skal vi gjøre? Hva kan man gjøre? Anfield ble en magnet. Alle dro til Anfield. De gikk rundt omkring Anfield. Klubben besluttet å åpne banen slik at alle kunne komme inn og legge fra seg skjerf, plakater og blomster. I løpet av den dagen var det en million mennesker som besøkte Anfield for å vise sin respekt, sier han.

– Familiene sa til oss at vi skulle spille omkampen, vinne, og så vinne FA-cupen
Sammen med resten av spillertroppen var Mølby med på å møte de etterlatte.

– I løpet av uken lette vi spillere etter ting vi kunne gjøre for å hjelpe. Vi møtte familiene. Så kan vi si at det var vanskelig for oss, men det var jo vanskelig for dem. Vi satt og snakket med dem. På den tiden var vår mening som fotballspillere, for å vise vår respekt, at vi ikke skulle spille mer. Vi ville avslutte sesongen der og da, og vise vår respekt overfor dem. Men familiene sa til oss at vi skulle spille den omkampen, vi skulle vinne, og så skulle vi vinne FA-cupen. Det gjorde vi også. Dessverre ble det ikke «The Double», for vi tapte ligatittelen til Arsenal, forteller dansken.

I tiden som fulgte sørget klubben for at det var representanter til stede ved hver eneste en av begravelsene.

– Det som foregår i hele uken er at vi kun er på Anfield. Vi trener ikke. Uken etter kom begravelsene. Jeg var i ti begravelser. Klubben sørget for at det var spillere og tidligere spillere i alle begravelsene. Man skal alltid huske på hvor tungt det var for familiene, men selvsagt var det også tungt for oss. Etter begravelsene står man igjen med en følelse av «hva skal vi nå?» Vi skulle selvfølgelig på Melwood, vår treningsbane, for første gang på nesten to uker. Vi bestemte oss for å spille ferdig sesongen. Først var det en treningskamp mot Celtic, en klubb med tette forbindelser til Liverpool, og så var det på Goodison mot Everton og så var vi i gang igjen, sier Mølby.

NYE SLIKE SCENER KOMMER SØNDAG: Liverpool-supportere rundt hele jordkloden kommer til å markere 25-årsdagen den kommende uken. Her fra 2012. Foto: PA
NYE SLIKE SCENER KOMMER SØNDAG: Liverpool-supportere rundt hele jordkloden kommer til å markere 25-årsdagen den kommende uken. Her fra 2012. Foto: PA

Nettopp Everton-supporterne var i denne tiden blant Liverpool-fansens største støttespillere. Klubbtilhørighet ble visket bort da medmennesker trengte hverandre som mest.

– Reaksjonen i byen her i dagene etter var helt utrolig. Røde og blå stod ved siden av hverandre i mange år. Alt som ble arrangert av minnesmarkeringer var 60 prosent Liverpool-fans og 40 prosent Everton-fans. Everton-fansen var side om side med Liverpool-fansen hele veien. Alle ble berørt. Alle skjerf og blomster som ble lagt på Anfield ble lagt på en båter og seilt ut av Liverpool en søndag hvor det også stod 750 000 mennesker og viste sin siste respekt for det som hadde skjedd, sier dansken.

Les også: Lederen for Hillsborough Justice Campaign er Everton-fan
Les også: Liverpool-og Everton-maskoter ledet lagene ut på Goodison Park

Tenker fremdeles tilbake på dagen
25 år har gått, men Mølby innrømmer at han til stadighet lar tankene vandre tilbake til den grufulle dagen.

VAR 25 ÅR: Jan Mølby opplevde Hillsborough på nært hold. Foto: Scanpix/TV 2/Photoshop
VAR 25 ÅR: Jan Mølby opplevde Hillsborough på nært hold. Foto: Scanpix/TV 2/Photoshop

– Det er ikke noe jeg tenker på hver dag, men det er noe man tenker på noen ganger i noen spesielle situasjoner. Man leser om noe, man hører et eller annet, og noen ganger når man hører «You'll Never Walk Alone» eller «Abide With Me», så er det et eller annet som gjør at man sitter i fem minutter og tenker over hva som skjedde. Nå er vi der igjen, forklarer han.

Mølby tror Liverpool kommer til å vinne ligaen, og han har også en fornemmelse av at årets Hillsborough-markering blir den tydeligste av dem alle. Den knusende rapporten som kom i 2012 har gjort at de etterlatte nå endelig får lønn for strevet.

DANSKE STJERNER: Jan Mølby med nåværende Liverpool-spiller Daniel Agger. Foto: Scanpix
DANSKE STJERNER: Jan Mølby med nåværende Liverpool-spiller Daniel Agger. Foto: Scanpix

– Jeg tror på en eller annen måte at dette jubileet blir det siste. Høringene gjør at det kommer et annet resultat. Noen ganger har jeg tenkt over de familiene som har kjempet og kjempet, og som har fått «nei» og har blitt løyet til, men som fortsatte å kjempe. De visste at det var en annen sannhet der ute enn det som ble fortalt dem. Så jeg har stor respekt for deres kamp gjennom 25 år, sier Mølby.

Dansken forklarer at oppvasken som kommer betyr mye.

– Det som kommer nå er veldig viktig. Det kommer til å felle utrolig mange. Men etter det har familiene fått en slags ro, og det er selvfølgelig noe man aldri glemmer, men jeg tror at dette er det store jubileet. Og etter det blir det mindre fokus på Hillsborough. Det er noen ting man ikke kan forklare, sier han.

Les også: 2012: Chelsea-supportere bråkte under Hillsborough-markering
Les også: 2009: Slik ble 20-årsmarkeringen gjennomført

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk