Hastemøte i FNs sikkerhetsråd om Ukraina-krisen

Det meldes om sårede og drepte på begge sider etter en antiterroroperasjon øst i Ukraina søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: FNs sikkerhetsråd har søndag kveld kalt inn til et hastemøte om Ukraina-krisen, melder NTB. Møtet finner sted klokken 01 natt til mandag, norsk tid.

Meldingen kommer timer etter at Ukrainas president sa at de prorussiske aktivistene har frist til mandag morgen klokken 08.00 med å legge ned våpnene.

– Rådet vil møtes etter begjæring fra Russland, sier en anonym FN-diplomat til Reuters.

Tidligere søndag ble det klart at Ukraina setter inn militæret i antiterroroperasjonen som startet tidligere søndag. Presidenten sier Russland driver krig og sprer uroligheter i området.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener dette er ulovlig, og ber FNs sikkerhetsråd om et hastemøte om situasjonen.

«Nå er det vestens oppgave å forhindre borgerkrig i Ukraina» skriver russisk UD i en pressemelding.

Ukrainer drept

Det er drepte og sårede på begge sider etter antiterroroperasjonen som ble satt i gang av ukrainske myndigheter søndag.

Myndighetene sier at en person fra ukrainsk sikkerhetsstyrke er blitt drept, skriver Sky News. I forsøket på å ta tilbake bygningene fra de prorussiske styrkene har ytterligere fem har blitt skadet, melder innenriksminister Arsen Akakov. 

Operasjonen er en reaksjon på at prorussiske demonstranter de siste dagene har tatt kontroll over bygninger som tilhører de regionale styresmaktene i flere byer øst i Ukraina.

– Forlat sentrum 

Innsatsen i Slavjansk skulle gjennomføres av Ukrainas sikkerhetstjeneste, og styrker fra alle enheter i landet skal ha blitt innkalt for å ta tilbake kontroll over byen.

Væpnede menn i kamuflasjeuniform tok lørdag kontroll over en politistasjon i Slavjansk, og de fikk tak i minst 400 håndvåpen og 20 automatvåpen fra lageret på politistasjonen, opplyste ukrainsk politi.

– Si det videre til alle sivile: dere må forlate bysentrum, ikke komme ut fra leilighetene deres og ikke gå nær vinduene, uttalte Avakov.

Han sa også at det var skyting i byen, men en journalist fra Reuters som er i byen forteller at han ikke har hørt skyting.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal de pro-russiske styrkene som i går overtok politistasjonen i Slavjansk ha skutt mot de ukrainske troppene søndag morgen. 

Det skal være innenriksminister Arsen Avakov som skriver dette på sin Facebook-side. 

Krever slutt på provokasjoner

Ukrainas fungerende utenriksminister Andrij Desjtsjytsia hevder russiske agenter sto bak aksjonen og krever en slutt på «provokasjonene».

Lørdag kveld kalte Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov inn til et krisemøte på grunn av den urolige situasjonen.

Han opplyste at avdelinger i forsvars- og innenriksdepartementene skulle planlegge en operasjon, og det er denne antiterroroperasjonen som ble iverksatt søndag.

Brende avbryter reise

Norges utenriksminister Børge Brende avbryter sin reise til USA på grunn av den anspente situasjonen i Ukraina.

– Utviklingen i Øst-Ukraina det siste døgnet er urovekkende. Det er dypt beklagelig at det igjen er dødsofre som følge av den politiske konflikten i landet, sier Brende.

Brende sier han nå reiser hjem for å følge med på hvordan konflikten utvikler seg, og hvordan andre europeiske land reagerer.

– Det er positivt at Ukraina, USA, EU og Russland etter planen skal møtes til uken. Jeg håper møtet vil bli gjennomført som planlagt og at også Russland vil opptre som en ansvarlig part på møtet, sier utenriksministeren

– Kan ikke utelukke invasjon

Gudrun Persson ved det svenske forsvarets forskningsinstitutt (FOI) sier utviklingen i Ukraina tyder på en eskalering av konflikten med Russland.

– Situasjonen virker svært alvorlig. Bare det at dette foregår på så mange ulike steder tyder på at det er snakk om en styrt eller planlagt aksjon, sier Persson, som er sikkerhetspolitisk analytiker ved FOI.

Søndag var det demonstrasjoner i flere øst-ukrainske byer. I Slavjansk mistet minst to personer livet i sammenstøt mellom prorussiske demonstranter og ukrainske sikkerhetsstyrker. Persson sier russiske styrker deltar i aksjonene.

– Vi kan ikke utelukke at dette er begynnelsen på en mer regelrett militær inngripen, en invasjon, fra russisk side, sier hun.

 

TV 2 /NTB