Fabianski reddet Arsenal fra ny pinlig cupflause

Uwe Röslers Wigan var kun en straffekonkurranse unna et nytt cupsjokk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Wigan-Arsenal 1-1, 2-4 på straffekonkurranse

Se hele straffekonkurransen i videovinduet til høyre, og sammendrag av kampen øverst!

FA-cupsemifinalen på Wembley mellom Wigan og Arsenal ble en utrolig affære, og til slutt måtte det straffespark til for å skille lagene.

Der ble Arsenal-keeper Lukasz Fabianski den store helten, da han reddet de to første av Wigans straffespark. Samtidig var Arsenal-spillerne iskalde med sine forsøk, og dermed vant Arsène Wengers lag konkurransen 4-2.

I ordinær tid var det Uwe Röslers regjerende mestere som tok ledelsen fra straffemerket via Jordi Gómez etter en time, før Per Mertesacker utlignet like før slutt.

I ekstraomgangene klarte ingen av lagene å score ytterligere, men etter seieren i straffekonkurransen er det altså Arsenal som ble det første laget som booket plass i FA-cupfinalen 17.mai.

– Arsenal er ett av landets beste lag, og vi gjorde det veldig bra mot dem. Jeg er stolt av hvordan de spilte og hvor mye arbeid de la ned. Jeg kunne ikke bedt spillerne om mer enn de ga meg, sier Rösler.

 

Dermed unngikk Arsène Wengers lag å tape mot en motstander fra lavere divisjon og er i rute til å ta sitt første trofé siden 2005.

– Lettelse er vel ordet som best beskriver de mange, mange tusen Arsenal-supporterne, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker etter kampslutt.

MANAGERDUELLEN: Arsène Wenger og Uwe Rösler ledet hvert sitt lag på Wembley lørdag. Foto:  Nick Potts, Scanpix
MANAGERDUELLEN: Arsène Wenger og Uwe Rösler ledet hvert sitt lag på Wembley lørdag. Foto:  Nick Potts, Scanpix

Overrasket over rekkefølgen på straffetakerne
– Jeg er overrasket over at han ikke starter med den beste straffeskytteren sin Jordi Gómez, for det er alltid slik at du ønsker en god start og å sette press på motstanderen. Men i sum var Arsenal det beste laget, og vinner fortjent, sa fotballekspert Petter Myhre i TV 2s studio.

STRAFFE OG SPENNING: Callum McManaman gikk i bakken, og Uwe Rösler turte ikke se på da straffesparket ble tatt. Foto: TV 2/Photoshop
STRAFFE OG SPENNING: Callum McManaman gikk i bakken, og Uwe Rösler turte ikke se på da straffesparket ble tatt. Foto: TV 2/Photoshop

Hans kollega Trevor Morley påpekte viktigheten av seieren for Arsène Wenger.

– Det er enormt. Det betyr ingenting om de hadde vunnet 6-0 eller om de som nå såvidt gikk videre på straffekonkurranse. Se på fansen, som vi snakket om at var sinte på Wenger og taktikken hans. Det gjør ingenting nå, for de er i finalen og favoritter der allerede, sa han.

Hvem har du på ditt lag? Spill Premier League-manager 
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk 

Stor Carson-redning
Allerede etter halvminuttet var Arsenal nære ved å ta ledelsen. Aaron Ramsey fant Alex Oxlade-Chamberlain, som nesten fikk avsluttet alene med Scott Carson.

Etter drøye fem minutter måtte Carson så virkelig i aksjon. Et innlegg fra samme Chamberlain fant hodet til Yaya Sanogo, som headet knallhardt fra kloss hold. Kun en god refleks fra Carson holdt ute en tidlig Arsenal-ledelse.

EKSTREM SPENNING: Det ble en lang ettermiddag på jobb på Wembley for de to lags managere. Foto: Nick Potts, Scanpix
EKSTREM SPENNING: Det ble en lang ettermiddag på jobb på Wembley for de to lags managere. Foto: Nick Potts, Scanpix

Etter åpningsskrekket hevet Wigan seg betraktelig, og neste Arsenal-sjanse kom ikke før etter 25 minutter. Da fikk Bacary Sagna muligheten ved bakerste stolpe etter en dødball, men franskmannens avslutning fra god posisjon gikk like over.

Ny Sanogo-sjanse like før hvilen
Fem minutter senere var det Wigan sin tur til å være farlig frempå. Callum McManaman brukte farten sin i duell med Thomas Vermaelen, og hans farlige innlegg kunne fort blitt til en stor mulighet. Vermaelens stopperkollega Per Mertesacker rensket dog bort ballen før det ble en stor sjanse for Röslers lag.

Like før pause fikk Sanogo nok en stor mulighet til å gi Arsenal ledelsen. Franskmannen var tilsynelatende alene gjennom, men fikk ballen litt for langt foran seg. Dermed kunne Scott Carson komme ut og gjøre målet lite, og Wigan-keeperen leverte nok en gang en redning som holdt hans lag inne i kampen og sørget for at stillingen ved halvtid var 0-0.

Wigan tok ledelsen fra straffemerket
Etter en jevn åpning på 2. omgangen smalt det et snaut kvarter etter pause på Wembley. Wigan tok ledelsen, og som mot Manchester City i kvartfinalen skjedde det fra straffemerket. Callum McManaman dro seg innover i banen og ble lagt i bakken av Per Mertesacker, og Jordi Gómez fikk muligheten fa elleve meter.

UTLIGNING: Per Mertesacker er umarkert og stanger inn 1-1-målet for Arsenal. Foto: TV 2
UTLIGNING: Per Mertesacker er umarkert og stanger inn 1-1-målet for Arsenal. Foto: TV 2

Den fikk han dog ikke før etter flere minutter, ettersom Nacho Monreal hadde pådratt seg en skade i duell med McManaman i foranledning til straffesituasjonen. Uwe Rösler snudde ryggen til banen og ønsket ikke å se på, men spanske Gómez var iskald og satte 1-0 i nettet for Championship-laget.

– Scoringen til Wigan satte fart i det. Nå er det nerve helt inn, sa TV 2s fotballekspert Petter Myhre i pausen mellom ordinær tid og ekstraomgangene.

Arsène Wenger responderte ved å bytte ut Lukas Podolski og sette innpå Olivier Giroud, og det var tilløp til pipekonsert på tribunen. Den kom trolig fordi franskmannen beholdt Yaya Sanogo på banen i stedet for den tyske kraftangriperen på venstresiden.

Mertesacker utlignet med hodet
Snaue ti minutter før slutt utlignet Arsenal. Først fant et hjørnespark veien til Bacary Sagna, som ble stoppet av stolpen, før Kieran Gibbs deretter ble stoppet av en ny strålende Carson-redning. 

På den påfølgende corneren var det dog en mann som var svært så hevnlysten, og Arsenals sjansebonanza fikk til slutt uttelling i form av scoring. Per Mertesacker, som hadde forårsaket straffesparket, stanget inn 1-1 for Premier League-klubben.

HELTEN: Lukasz Fabianski reddet Wigans to første straffespark og sendte Arsenal til finalen i FA-cupen. Foto: TV 2
HELTEN: Lukasz Fabianski reddet Wigans to første straffespark og sendte Arsenal til finalen i FA-cupen. Foto: TV 2

Tre minutter før slutt var innbytter Olivier Giroud nære, da han skjøt mot det lengste hjørnet. Nok en god redning av Scott Carson sørget dog for at Wigan holdt på uavgjortresultatet til full tid. Dermed måtte det ekstraomganger til på Wembley.

Sanogo-mulighet i 1.ekstraomgangs åpningsminutter
Seks minutter ut i 1. ekstraomgangen kom den første muligheten. Alex Oxlade-Chamberlain fant Yaya Sanogo, og franskmannen traff nok en gang godt. Scott Carson hadde dog igjen en enda bedre redning enn det unggutten hadde skudd, og slo ballen over tverrliggeren.

Samme Sanogo skjøt over på det påfølgende hjørnesparket, og flere sjanser ble det ikke til noen av lagene i 1. ekstraomgang på Wembley. Dermed stod det fremdeles 1-1 da de siste 15 minuttene skulle sparkes i gang.

Oxlade-Chamberlain traff metallet
I 2. ekstraomgang var det Alex Oxlade-Chamberlain sin tur til å være nære. Unggutten klinket til, men da Carson ble overlistet måtte Arsenal se at det i stedet var tverrliggeren som ble truffet. Nok en gang slapp altså Wigan med skrekken, da ti minutter gjenstod av omgangen.

På motsatt side var Jack Collison nære ved å bli Wigan-helt like etterpå. Innbytteren headet på et innlegg fra høyre, men ballen gikk utenfor. Nærmere kom ikke noen av lagene, og dermed endte det 1-1 og straffespark måtte til for å skille lagene.

– Det er ikke mange naturlige straffesparktakere i dette Arsenal-laget, sa Trevor Morley i TV 2s studio forut for straffekonkurransen.

– Keepere elsker straffespark. De har alt å vinne i de duellene her, sa Petter Myhre.

– Dette er Wembley Stadium. Det er en arena for de store øyeblikkene. Det er også en arena der det å mislyktes er ekstra, ekstra tungt, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

HELTENE: Lukasz Fabianski reddet to straffer, mens Santi Cazorla satte den avgjørende for Arsenal. Foto: Eddie Keogh, Reuters
HELTENE: Lukasz Fabianski reddet to straffer, mens Santi Cazorla satte den avgjørende for Arsenal. Foto: Eddie Keogh, Reuters

Slik foregikk straffekonkurransen
Wigan-innbytter Gary Caldwell startet for Championship-laget, og Lukasz Fabianski reddet forsøket fra midtstopperen.

– Hva var det, Uwe Rösler? Pussig valg, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

Mikel Arteta var så iskald for Arsenal, som dermed ledet 1-0 etter ett forsøk hver, og da Jack Collison heller ikke klarte å score med Wigans andre forsøk kunne Kim Källström føre Arsenal opp i 2-0. Svensken var like kald som sin lagkamerat, og doblet Arsenal-ledelsen.

Først med sitt tredje straffespark scoret Wigan, da Jean Beausejour løftet ballen elegant i nettet med en lekker variant og reduserte til 1-2. Olivier Giroud repliserte med like stor selvfølgelighet da han satte inn 3-1 med Arsenals tredje forsøk.

James McArthur måtte dermed score for å holde Wigan inne i FA-cupen, og det gjorde midtbanespilleren som sørget for 2-3.

Santi Cazorla kunne dermed avgjøre kampen og sende Arsenal til finalen, og spanjolen var iskald. Dermed er det Arsenal som skal spille FA-cupfinale på 17. mai.

Lagoppstillinger

Wigan: Scott Carson - James Perch, Emmerson Boyce, Iván Ramis, Stephen Crainey - Callum Mcmanaman, James McArthur, Josh McEachran, Jean Beausejour - Jordi Gómez, Marc-Antoine Fortuné
Innbyttere: Ali Al Habsi, Leon Barnett, Gary Caldwell (for Ramis, 85.), Shaun Maloney, Roger Espinoza, Jack Collison (for McEachran, 64.), Nick Powell (for McManaman, 68.)

Arsenal: Lukasz Fabianski - Bacary Sagna, Per Mertesacker, Thomas Vermaelen, Nacho Monreal - Mikel Arteta, Alex Oxlade-Chamberlain - Aaron Ramsey, Santi Cazorla, Lukas Podolski - Yaya Sanogo
Innbyttere: Wojciech Szczesny, Carl Jenkinson, Kieran Gibbs (for Monreal, 63.), Kim Kállström (for Ramsey, 113.), Chuba Akpom, Thomas Eisfeld, Olivier Giroud (for Podolski, 68.)