Følger du med på barnas mobilbruk?

– Du trenger ikke se hva de skriver, men hvem de skriver med, er rådet fra Barnevakten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er så mye på nett at både voksne og barn må lære hvordan man bør oppføre seg. Årlig får 50.000 foreldre og elever delta i nettvett-undervisning på norske skoler.

TV 2 ble med på skolebenken, men det er ikke barna som skal lære. Det er foreldrene som trenger råd denne gangen. 

– Barn kommer til oss og spør: Kan du si til min mamma og pappa at de ikke må legge ut bilder av meg på nett? Det er viktig at foreldrene respekterer barnas grenser, sier Cecilie Bartnes som er foredragsholder for Barnevakten.  

Tar mobilen med i sengen

Organisasjonen Barnevakten holder kurs på skoler over hele landet. De råder foreldre til å følge nøye med på barnas nettvaner. Óg å sjekke barnas mobiler fra tid til annen. 

– Det er viktig å følge med på hva barna gjør, sier en far på kurset. Vi kan tro de er greie men de er vel ikke så uskyldig som vi vil ha det til alltid. 

– Flere av barna forteller at det er lett å lure mamma og pappa. At «de tror vi sover, men egentlig sender vi snap, chatter med venner eller spiller på mobilen» forteller foredragsholder i Barnevakten Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Derfor anbefaler Barnevakten at barna ikke har med seg mobil, pc eller nettbrett på rommet når de skal legge seg. 

– På kursene snakker vi om digital mobbing og nettvett. Norsk lov gjelder også på mobil og nett. Vi har ytringsfrihet, men vi skal oppføre oss overfor hverandre, sier hun.

Foreldre har ansvar for hva barna legger ut på nett og da må de også følge med, legger hun til.

Henge mer sammen

– Vi lærte at vi istenfor å henge sammen på internett så bør vi henge sammen utenfor og være aktive sammen, sier Susanne Lyngbø som er elev ved Erdal barneskole. 

– Kommer dere til å gjøre noe annerledes etter dette kurset? 

– Ja, jeg tror det. Nå vet jeg at foreldrene mine kommer til å få mer kontroll over det jeg gjør, sier Benjamin Pettersen

– Hvorfor er det viktig for de voksne å være på dette kurset? 

– De har mye å lære, sier Benjamin. De ligger langt etter oss!

«Phubbing»

Og du føler deg kanskje truffet, uansett alder. Vi er på mobilen oftere enn vi bør være mener Barnevakten.

Bartnes forteller om fenomentet kalt «phubbing» er når du ser på mobilen i en sosial setting i stedet for å følge med. 

– Når for eksempel Norske Talenter er på tv så er gjerne vi voksne litt på mobilen, på Facebook, Twitter etc. Mens når vi ser på voksenprogrammer og vil at barna skal være der så er det de som sitter med en iPad og får lov å gjøre noe annet. Poenget er at vi skal kose oss sammen men egentlig gjør vi noe annet hele gjengen.