TIL MADRID:  Pep Guardiola og Bayern møter Real Madrid i semifinalen i Mesterligaen. (AP Photo/Matthias Schrader)
TIL MADRID:  Pep Guardiola og Bayern møter Real Madrid i semifinalen i Mesterligaen. (AP Photo/Matthias Schrader)

Semifinalene: Guardiola møter Real Madrid

Se hvordan semifinalene i Mesterligaen og Europaligaen ser ut, og les hvem ekspertene tror vinner til slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble semifinalene i Mesterligaen og Europaligaen trukket. Der ble det klart at Chelsea skal møte Atlético Madrid, noe som betyr at vi får et gjensyn av semifinalen mellom Bayern München og Real Madrid fra 2012.

Dette er fjerde gangen de to lagene møtes i en semifinale, noe som er ny rekord. De vil også ha møtt hverandre mye oftere enn noen andre lag.

Chelsea og Atlético Madrid møtes for første gang siden Supercup-finalen i 2012 da et hattrick fra Radamel Falcao bidro til at spanjolene vant 4-1. De møtte hverandre også i gruppespillet i 2009/10. 

– Atlético er et fantastisk lag, men så er de andre lagene som står igjen blant de fire siste. Men vi vet at José vil sørge for at vi er fullstendig forberedt når kampen skal spilles, sier Chelsea-direktør Ron Gourlay til Mirror.

Slik spilles semifinalene i Mesterligaen

Real Madrid - Bayern München: 23. og 29. april
Atlético Madrid - Chelsea: 22. og 30. april

Slik ble semifinalene i Europaligaen:

Sevilla - Valencia
Benfica - Juventus

Begge semifinalene i Europaligaen spilles 24. april og 1. mai.

– Alle fire gode nok til å vinne

Atlético Madrid kan ta seg til sin første finale siden 1974, og er laget TV 2s fotballekspert Petter Myhre mener vil være den store overraskelsen dersom de skulle vinne.

– Alle fire lagene er gode nok til å vinne. Bayern har vært mitt tips fra start av, og jeg ser ingen grunn til å endre det nå. Atlético har vært en outsider hele veien. Dersom de vinner til slutt, blir det den store overraskelsen, sier han til TV 2.

Myhre synes det er veldig vanskelig å skulle spå hvem som vinner til slutt av naturlige årsaker.

– Det er nå marginene kommer inn i bildet. Man vet aldri hva som kan skje. Det kan være så enkelt som at Arjen Robben og Franck Ribéry blir skadet, og det kan være nok til at de ikke går videre, legger han til. 

Under følger en gjennomgang av hvordan hvert lag har gjort det så langt i turneringen.

Atlético Madrid

Gruppespill: 1. plass (i gruppe med Zenit, Austria Wien og Porto).
Åttedelsfinale:
Slo AC Milan 5-1 sammenlagt.
Kvartfinale:
Slo Barcelona 2-1 sammenlagt.

Spanjolene har gjort mer eller mindre rent bord i turneringen. De er det eneste laget som ikke har tapt så langt. I gruppespillet hadde de få problemer i gruppe med Zenit St. Petersburg, Austria Wien og Porto. Bare det russiske laget klarte å holde Atlético til uavgjort. Resten av kampene endte med seier.

I første utslagsrunde av sluttspillet ventet et vaklende AC Milan. Italienerne sliter voldsomt i Serie A, og i den første kampen på San Siro ble det en knepen 1-0-seier for Atlético. Hjemme på Vicente Calderón derimot, var det ingen tvil. Til slutt stod det 4-1 på måltavlen.

SIKTER MOT FINALE: Atlético Madrid sikter mot sin første finale siden 1974. Foto: REUTERS/Stringer.
SIKTER MOT FINALE: Atlético Madrid sikter mot sin første finale siden 1974. Foto: REUTERS/Stringer.

– Jeg har lenge sagt at Atlético har imponert meg i ligaen og Mesterligaen, hvor de har prestert stabilt, sier Myhre.

Den virkelig store testen ventet i Barcelona i kvartfinalen. Katalanerne har vært i semifinalen de siste sju sesongene, men etter at det første oppgjøret endte 1-1 og Koke ga Atlético en tidlig ledelse hjemme, var de røde og hvite videre fra kvartfinalen. Sist de kom seg til kvartfinalen var i 1997 etter å ha vunnet den spanske ligaen året før.

Med et magert budsjett er de igjen på troféjakt i Spania. De leder ligaen med ett poeng ned til Barcelona med seks kamper igjen å spille. Det er mulig det blir et spørsmål om prioritering de siste kampene for Atlético-trener Diego Simeone. Los Rojiblancos har nemlig aldri vunnet Europas gjeveste klubbturnering.

– Jeg tror de går for begge. Det er få kamper igjen av sesongen, og med mindre ekstra kamper betyr flere utfordringer som skader, så tror jeg ikke de vil prioritere bort en av delene.

Bayern München

Gruppespill: 1. plass (i gruppe med Manchester City, Plzen og CSKA Moskva).
Åttedelsfinale:
Slo Arsenal 3-1 sammenlagt.
Kvartfinale: Slo Manchester United 4-2 sammenlagt.

Bayern München regnes av de fleste som den storefavoritten til å vinne Mesterligaen sammen med Real Madrid. Pep Guardiola og hans menn har allerede vunnet Bundesligaen, så de har kun semifinalene å fokusere fullt og helt på.

– Det er favør Bayern. Dessuten har de det beste laget, det beste toppnivået, og så har de byttet trener. Når du har hatt suksess og opplevd alt som i de gjorde i fjor, kan det være en metthetsfølelse, men en ny trener kan stille annerledes og nye krav. Det gjør det lettere å holde gruppen på tå hev, mener Myhre, som holder det tyske laget som sin favoritt.

NY MOTIVASJON: Myhre tror Pep Guardiola kan bli en viktig faktor for at Bayern vinner Mesterligaen igjen. Foto: AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
NY MOTIVASJON: Myhre tror Pep Guardiola kan bli en viktig faktor for at Bayern vinner Mesterligaen igjen. Foto: AFP PHOTO / JOHANNES EISELE

Foruten et hjemmetap for Manchester City gikk de greit videre fra gruppespillet med fem seiere. I sluttspillet ventet først Arsenal, som de slo 3-1 sammenlagt, og deretter Manchester United, som virkelig har hatt problemer denne sesongen.

Men istedenfor at Bayern feide de røde fra Manchester av banen, ble det 1-1 på Old Trafford. I mellomtiden kom også tyskernes første tap på 18 måneder da Augsburg beseiret dem med 1-0.

På Allianz Arena viste de tegn på svakhet, og det så virkelig mørkt ut da Patrice Evra plutselig ga United ledelsen. Men oppturen varte i knappe minuttet. Da slo Bayern grusomt tilbake og vant til slutt 3-1.

– Hvis du hadde satt opp de andre lagene til å møte United, ville heller ikke de ha slått dem så enkelt. United var så defensiv og jobbet så hardt, at det ville vært vanskelig for Real og Atlético også å bryte det ned. 

Tyskerne er regjerende mestere, men aldri før har et lag vunnet Mesterligaen to sesonger på rad.

Chelsea

Gruppespill: 1. plass (i gruppe med Schalke 04, Basel og Steaua Bucuresti)
Åttedelsfinale: Slo Galatasaray 3-1 sammenlagt
Kvartfinale:
Spilte uavgjort mot Paris Saint-Germain, 3-3. Gikk videre på bortemål.

The Blues var etter alle solemerker ute av Mesterligaen etter 1-3-tapet for Paris Saint-Germain i den første kvartfinalekampen. Men på Stamford Bridge ble Demba Ba den store helten da han sørget for 2-0-seier og avansement på bortemål. 

HELT: Demba Ba ble den store helten da han sørget for Mesterliga-avansement for Chelsea. Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS.
HELT: Demba Ba ble den store helten da han sørget for Mesterliga-avansement for Chelsea. Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS.

I 16-delsfinalen ble Chelsea-legende Didier Drogba og Galatasaray temmet, mens i gruppespillet kom de eneste to tapene for Basel.

Selv om José Mourinho regner Chelsea som den "lille hesten" som skal slå til neste sesong, er de altså i en semifinale i Mesterligaen og kjemper om tittelen i Premier League. 

– De har gode sjanser de også. Chelsea og Mourinho har vist taktisk dyktighet gang på gang, og Mourinho treffer ofte på taktikken. Han får spillerne til å tro på alt han sier og har vist tidligere hva som kreves. 

– Problemet er at de ikke har en spiss som leverer jevnt og trutt. Likevel er de så solide og vanskelig å bryte ned at man ikke kan avskrive dem. Det viste de det året de vant, og da hadde de et enda dårligere utgangspunkt.

Real Madrid

Gruppespill: 1. plass (i gruppe med Juventus, Galatasaray og FC København).
Åttedelsfinale: Slo Schalke 04 9-2 sammenlagt.
Kvartfinalen: Slo Borussia Dortmund 3-2 sammenlagt.

De spanske gigantene Real Madrid har jaktet sin 10. Mesterliga-tittel helt siden de slo Bayer Leverkusen i finalen i 2002. De siste tre sesongene har de kommet seg til semifinalen, men ikke lenger.

DESPERAT: Cristiano Ronaldo ble benket mot Dortmund, men veivet desperat på medspillerne da tyskerne ledet 2-0. Foto: Scanpix.
DESPERAT: Cristiano Ronaldo ble benket mot Dortmund, men veivet desperat på medspillerne da tyskerne ledet 2-0. Foto: Scanpix.

Cristiano Ronaldo er i fyr og flammer denne sesongen og har allerede tangert Lionel Messis 14 scoringer, som er rekord på én sesong i Mesterligaen. Det hjalp dem videre fra gruppespillet med fem seiere og én uavgjort.

I åttedelsfinalen ble Schalke regelrett feid av banen, til tross for at Real vanligvis sliter borte mot tysk motstand. 9-2 ble det sammenlagt i den kampen. I kvartfinalen ventet mer tysk motstand i form av fjorårets tapende finalister Dortmund, men også de ble slått (det ble 0-2-tap på bortebane). 

Slik svarer ekspertene
Petter Myhre, ekspert i TV 2:

Bayern München vinner fordi de har det beste laget, det beste toppnivået og de har skiftet trener, noe som holder gruppen på tå hev og kan være noe positivt.

Lars Tjærnås, ekspert i C More:
Jeg tror Bayern bryter en barriere, og blir det første laget som forsvarer tittelen i CL. Den enkle begrunnelsen er at de har det mest komplette laget. De har et mannskap som både kan løpe, kjempe, og spille ut enhver motstander. Likevel sitter jeg ikke med samme følelse av at de er totalt overlegne, som jeg følte i fjor. Så de er mine favoritter, men ikke klare favoritter.

Erik Thorstvedt, ekspert i TV 2:
Bayern München. De er favoritter, men det er ikke bankers. Det er kanskje mer åpent enn vi trodde for noen uker siden. Et lag som Atlético er sykt vanskelig å spille mot. Bayern og Real er favorittene dersom de ikke møtes i semifinalen.

Rune Bratseth, ekspert i Viasat:
Jeg tror alle er i stand til å vinne. Når det er semifinale, så er det så tett. Noen er større favoritter enn andre, men Bayern og Real har høyere toppnivå enn andre. Atlético kan slå ut hvem som helst, og vi kjenner til Mourinhos taktiske ferdigheter. Det er ingen sensasjon uansett hvem som vinner, men hvis jeg skal rangere, setter jeg Bayern først.

Hvem tror du vinner Mesterligaen? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under.