RØFFE VEIER: Thor Hushovd på en av de mange brosteinspartiene i Paris-Roubaix i fjor. I mål ble Hushovd nummer 35. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix
RØFFE VEIER: Thor Hushovd på en av de mange brosteinspartiene i Paris-Roubaix i fjor. I mål ble Hushovd nummer 35. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix

Brostein-drømmen Hushovd aldri har fått oppfylt

Prøver seg i Paris-Roubaix for ellevte gang. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kortrijk (TV 2): Han har vunnet Tour de France-etapper, grønn poengtrøye og blitt verdensmester. Det er trangt om plassen i Thor Hushovds pokalskap, men én ting mangler. Å vinne en klassiker har lenge vært en drøm for Grimstad-oksen. Paris-Roubaix henger høyest av dem alle. Det er en grunn til at det kalles "helvete i nord". 

Se Paris-Roubaix på TV 2 og tv2sumo.no søndag kl. 12.30

Hushovd og Paris-Roubaix har vært en 16 år lang flørt som aldri har materialisert seg i et fast forhold. Til det har det vært for mange sviende nederlag og bitre brudd. Få, om noen, behersker brostein bedre enn Hushovd. Allerede i 1998 viste Hushovd at han hadde draget på Paris-Roubaix. Da vant BMC-rytteren U23-utgaven av rittet. Nå er Hushovd 36 år og prøver seg for ellevte gang. Det begynner å haste.

– Paris-Roubaix er favoritt-klassikeren min. Det er det løpet jeg har størst sjanse å vinne. Jeg ser virkelig frem til søndag. Det er min siste sjanse til å vise at jeg fortsatt kan gjøre noe i et stort ritt. Jeg har følt meg veldig bra denne uken, sier Hushovd til TV 2.

- Min største skuffelse
Det har ikke manglet på gode forsøk i jakten på å vinne Paris-Roubaix. I 2009 hadde Hushovd og Tom Boonen revet seg løs fra resten av feltet. Nordmannen luktet seier, men veltet 15,7 kilometer før mål. Det skjedde på det berømte brosteinspartiet Carrefour de l'Arbre. Christian Paasche og Johan Kaggestad fortvilte i kommentatorboksen, men for Hushovd var fallet enda mer fortvilende. Aldri hadde han vært nærmere å komme først over målstreken i velodromen i Roubaix. Fallet svir fortsatt, fem år seinere.

- Det er min største skuffelse i Paris-Roubaix, innrømmer Hushovd.

Han kom seg på sykkelen og syklet i mål som nummer tre. Året etter ble Hushovd nummer to, men avstanden opp til Fabian Cancellara var over to minutter.

Lagkameraten vant
I 2011 stilte Hushovd til start i verdensmestertrøyen. Den hjalp lite da lagkameraten Johan Vansummeren kom seg med i det rette bruddet. Hushovd var låst i en gruppe lenger bak, men gledet seg likevel over belgierens seier.

I 2012 rykket Tom Boonen fra tetgruppen med snaut 60 kilometer til mål, like etter at Hushovd hadde gått i asfalten i en rundkjøring. Først fikk Boonen følge av et par andre ryttere, men etter hvert ble det en kamp mellom Boonen og feltet. Der var belgieren sterkest og tok sin fjerde seier i Paris-Roubaix. 

I fjor utviklet rittet seg til en duell mellom Cancellara og Belkins Sep Vanmarcke. Cancellara timet spurten perfekt og kastet seg de nødvendige centimeterne foran lagkameraten til Lars Petter Nordhaug.

Før Cervelo-tiden syklet Hushovd for Crédit Agricole. Det franske laget hang langt etter på utstyrssiden. Det gjorde at arbeidsforholdene til Hushovd var vanskelige.

Grugleder seg
Nå gyver Hushovd løs på sitt fjerde forsøk som BMC-rytter.  

- Brostein er noe jeg liker og er god å sykle på, men det er alt annet enn behagelig. Det er forferdelig å sykle på det. Det at det er så hardt gjør at prestisjen er større. Før et sånt løp grugleder man seg. Man lurer på om man har en god dag. Jeg prøver å ta det rolig og innstille meg mentalt på hvor det skjer i løpet. Det er viktig å være konsentrert hele tiden, sier 36-åringen.

Han mener han har de fysiske egenskapene som må til for å kjempe i toppen.

- Roubaix er et løp som er laget for de litt tyngre rytterne. Det er flatt, og da hjelper det med tyngde og kraft. I tillegg må man være utholdende. Man må stå distansen på 6-7 timer. I tillegg må man ha ferdigheter for å få kraften ned i pedalene.