MILJØBLØFF: Klesgiganten H&M skryter av at de satser på miljøvennlig klesproduksjon, og sier de har som mål å bli giftfrie innen 2020. Men fortsatt bruker de giftige kjemikalier i klesproduksjonen.
MILJØBLØFF: Klesgiganten H&M skryter av at de satser på miljøvennlig klesproduksjon, og sier de har som mål å bli giftfrie innen 2020. Men fortsatt bruker de giftige kjemikalier i klesproduksjonen.

Dette er H&Ms miljøbløff

Folk føler seg lurt av grønt merke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Mette Nyseter

Klesgiganten H&M skryter av at de satser på miljøvennlig klesproduksjon, og sier de har som mål å bli giftfrie innen 2020.

Men fortsatt bruker de giftige kjemikalier i klesproduksjonen. 

«TV 2 hjelper deg» fant en grønn merkelapp på en barneregnbukse, som vi vet inneholder giftige stoffer. «Just like nature» og «BIONIC FINISH ECO», står det med store bokstaver.

Hvordan er det mulig?

Giftige kjemikalier

Hvis man leser den lille skriften på lappen, ser man at miljømerkingen kun gjelder impregneringen av plagget. Det vil si at H&M har erstattet giftige fluorforbindelser med et mer miljøvennlig alternativ.

Men buksa inneholder fortsatt rester av andre giftige stoffer fra produksjonen, NPE og antimon, noe lappen ikke sier noen ting om.

Kreftfremkallende og hormonforstyrrende

– Antimon er et tungmetall som er kreftfremkallende hos mennesker. NPE brytes ned i naturen til stoffer som er hormonforstyrrende, forklarer en av Sveriges fremste forskere på kjemikalier i klær, Sandra Roos ved Swerea IFV AB, til «TV 2 hjelper deg».

Hun slår fast at det er lave verdier av disse stoffene i buksa, slik at plagget ikke lenger er farlig for forbrukeren, men at giftstoffene fortsatt er farlige for tekstilarbeiderne og miljøet.

Stoffene brytes ikke ned i naturen, men hoper seg opp i næringskjeden, og havner til slutt i vannet vi drikker og fisken vi spiser her hjemme.

– Misvisende merking

Kjemikalieforskeren mener miljømerket lover mer enn det holder.

– Når man ser på merket, så får man jo for seg at det er et miljøvennlig produkt, men egentlig sier det bare at buksen er fluorfri. Jeg mener man burde stille høyere krav til miljømerking, sier Roos.

Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, er enig.

– Det er veldig lett å se dette store grønne merket, og tro at hele buksa er miljøvennlig. Men hvis du tror det, da blir du lurt, sier Gulowsen.

Han mener H&M ikke kan forvente at folk leser det med liten skrift på lappen, hvor det står at det bare er impregneringen som er miljøvennlig. Merkingen er derfor sterkt misvisende, mener han.

– Dette er ikke en miljøvennlig bukse, til tross for den grønne lappen, slår han fast.

96 % føler seg lurt av grønnmerkingen

«TV 2 hjelper deg» har spurt folk på gata hvordan de oppfatter det grønne merket. Av 104 som fikk studere merket, mente 90 % at det betydde at barnebuksa var miljøvennlig. 

Da folk fikk vite at merkingen kun betydde at de hadde fjernet ett giftig stoff, men at plagget fortsatt inneholder rester av kreftfremkallende og hormonforstyrrende stoffer som er farlige for tekstilarbeiderne og miljøet rundt, følte folk seg lurt. 

96 % mente da at merkingen var misvisende.

– Jeg føler meg lurt, fordi den grønne lappen bare forteller meg deler av sannheten, og det liker jeg ikke, sier en dem «TV 2 hjelper deg» snakket med.

– Dette er jo misvisende, og villedende markedsføring, sier en annen.

H&M forsvarer merkeordningen

H&M skriver i en epost til «TV 2 hjelper deg», at de har strenge krav til verneutstyr, bruk av lokaler og avfallshåndtering av disse stoffene i produksjonen. De viser til at innholdet av antimon og NPE er i små menger og innenfor både egne kjemikalierestriksjoner og EU-regler.

Men de benekter ikke at de giftige kjemikaliene brukes i produksjonen.

H&M viser til at plagget er et mer miljøvennlig valg enn andre klær innen samme kategori. De er ikke enig i at de er utydelige på at grønnmerkingen kun gjelder impregneringen av plagget.