Dette er krimmen du må lese i påsken

Her er litteraturkritikernes favoritter.

Det nærmer seg påske, og for nordmenn er påskekrimmen en like selvsagt del av høytiden som kryssord og påskemarsipan.

– Jeg tror ikke utlendinger skjønner noe som helst av det norske fenomenet påskekrim, like lite som de skjønner russetiden. Det er noen særnorske fenomener som bare har vokst over tid og blitt sterkere og sterkere. Det er ingen logisk forklaring på hvorfor vi skal lese så mye krim i påsken, sier Pål Gerhard Olsen, litteraturkritiker i Aftenposten.

Fra januar til påske er det ca. 50-60 krimbøker på det norske markedet.

– Bransjen pumper ut krimbøker de to månedene før påske. Alt kommer på en gang, og noen av oss må komme oss igjennom det meste – det holder hardt noen ganger, sier Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen.

Med så mange bøker på markedet, er det vanskelig å vite hva man skal gå for. Vi har fått Olsen og Steinkjer til å kåre tre favoritter hver blant vårens krimutgivelser.

Mode Steinkjers tre på topp:

1. Monika N. Yndestad - Gapestokk

Monika N. Yndestad - Gapestokk
Monika N. Yndestad - Gapestokk

Alt har en pris: For sitt livs vanskeligste sak, en sak om bussulykken og konsekvensene av fyllekjøring, mottar Alice Bratt og Hassan Mouri den prestisjetunge presseprisen Gullparaplyen.

Noen timer etter utdelingen blir Alice funnet overstadig beruset i sin egen bil, som har kjørt av veien. Selv husker hun ingenting av hva som har hendt.

Jeg vil slå et slag for kvinner som skriver krim, og det er også flere journalister som skriver krim. Yndestad har jobbet som krimjournalist, noe bøkene farges av, sier Steinkjer.

2. Johan Theorin - Gravrøys

Johan Theorin - Gravrøys
Johan Theorin - Gravrøys

Det er midtsommer på Öland. Tusenvis av turister kommer for å feire midtsommer, og solen steker på den kalkhvite øya, men ferieparadiset skjuler mørke hemmeligheter.

En av de besøkende har kommet tilbake for å kreve betaling for en gammel gjeld. Han etterlater seg død og skrekk i sommernatten. Ingen vet hvem han er, eller hva han vil.

– Theorin mikser inn litt grøss og overnaturlighet i krimplottet, og så er det ikke sikkert det er så overnaturlig når alt kommer til alt. Han klarer å overraske leseren hele tiden, sier Steinkjer.

3. Stefan Spjut - Stallo 

Stefan Spjut - Stallo
Stefan Spjut - Stallo

En mor med en liten gutt har lånt en hytte i skogen. Trær, mygg, blomster, fugler. Så får gutten et glimt av et stort dyr. Og hva er det moren hans ser, som hun vil skjerme sønnen for? 

Magnus forsvinner denne sommerkvelden i 1978, men ingen tror på det moren forteller om hva som skjedde. Tjuefem år senere blir et nytt barn borte. 

– Denne boka ligger i skjæringen mellom krim og horror. Det bor troll blant oss, men det er moderne troll. De er ganske så skumle, jeg lover at hvis man tar seg en skogstur i påsken etter å ha lest denne, så vil man se seg over skulderen, sier Steinkjer.

Pål Gerhard Olsens tre på topp

1. Ole Kr. Ellingsen - Frikjent

Ole Kr. Ellingsen - Frikjent
Ole Kr. Ellingsen - Frikjent

Når tv-reporter Erik Engum og bibliotekar Rachel Maier forsøker å spore opp giveren av et forsvunnet kunstverk fra middelalderen, ledes de inn i den mørkeste kroken av norsk krigshistorie: deportasjonen av de norske jødene og ranet av deres eiendeler.

Jakten avdekker allianser som gir riper i glansbildet av den norske motstandskampen og landssvikoppgjøret, riper som sterke krefter gjør alt for å skjule.

– Det er en veldig god historie der det viser seg at norsk motstandsbevegelse ikke hadde en helt stueren rolle i det som skjedde. Det er fantasi, men overbevisende, sier Olsen.

2. Jakob Melander - Øyesten

Jakob Melander - Øyesten
Jakob Melander - Øyesten

København under krigen: I en kjeller pleier en ung pike i all hemmelighet en såret engelsk flyger. Hun blir stormforelsket, men forholdet kommer til å få katastrofale konsekvenser.

Konsekvenser som strekker seg helt frem til vår tid, da en forferdelig mordsak sender sjokkbølger gjennom København. En ung prostituert blir funnet drept, med øynene fjernet.

– Dette er en flott historie fra København. Det er en veldig uhyggelig historie som minner litt om "Nattsvermeren". Den er fint skrevet, sier Olsen.

3. Karin Fossum - Helvetesilden

Karin Fossum - Helvetesilden
Karin Fossum - Helvetesilden

På jordene oppe ved Skarven, nede i et lite dalsøkk med en klynge av sorte graner, sto en gammel campingvogn fra Fendt med rust omkring vinduene.

Rett innenfor døra lå barnet, en unge på fire-fem år. På en smal sofa under vinduet, en voksen kvinne. I munnviken hadde hun en stor flenge, der blodet hadde silt nedover haken. 

– Karin Fossums bøker er blant de aller beste krimbøkene i Norge. Det er ikke spektakulære historier, de er som klippet ut av norsk hverdag, men på en utrolig spennende og engasjerende måte, sier Olsen.