STJERNEDUO: Men i verste fall må Norge klare seg uten Mats Zuccarello Aasen og Patrick Thoresen i VM. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
STJERNEDUO: Men i verste fall må Norge klare seg uten Mats Zuccarello Aasen og Patrick Thoresen i VM. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Frykter VM uten Zucca og Thoresen

En skadeplaget Patrick Thoresen sliter med manglende motivasjon, og NHL-sluttspill kan stå i veien for Mats Zuccarello Aasens VM-deltakelse. Det bekymrer landslagssjefen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lillehammer/New York (TV 2): VM i ishockey i mai kan gå uten Norges to største stjerner, Mats Zuccarello Aasen og Patrick Thoresen.

Zucca er klar for sluttspillet i NHL som begynner neste uke, samtidig sliter en småskadet Thoresen med motivasjonen, og landslagssjef Roy Johansen er usikker på om han får overbevist SKA St. Petersburg-spilleren til å delta.

Ikke i form

– Vi snakker sammen og jeg håper at han vil stille opp. Vi trenger Patrick i overtallsspillet og til å score mål. Vi har få offensive spillere som han og Zuccarello - særlig nå som Marius Holtet er ute for sesongen med hodeskade, sier Johansen til TV 2.

Landslagssjefen befinner seg på Lillehammer sammen med en blanding av spillerne som skal til VM i Hviterussland, samt en del yngre som får sjansen til å vise seg frem.

Onsdag slo Norge Hviterussland 2-1, etter scoringer av Mathis Olimb og Per-Åge Skrøder, mens Thoresen ikke har sluttet seg til troppen.

– Han har vært mye skadet og føler at han ikke er i den formen som er nødvending. Men vi håper han kan trene seg opp og bli klar, og vi regner med å ta en avgjørelse innen en uke eller to.

Setter ingen dato for Zucca

Det er også uvisst om og når Zuccarello Aasen vil slutte seg til landslaget som forbereder seg til mesterskapet i Hviterussland. New York Rangers møter sannsynligvis Philadelphia Flyers i kvartfinalen i Eastern Conference som begynner onsdag i neste uke.

– Det er en stor usikkerhetsfaktor selvfølgelig, men vi håper å få med ham og det betyr jo at Rangers må bli slått ut før VM starter for at det skal bli aktuelt. Mats er en type som bidrar 100 % og ser verdien i at norsk hockey holder seg i a-pulja, beskriver landslagssjefen.

Selv er Zuccarello usikker på VM-deltakelsen.

– Det kan jeg ikke svare på nå, jeg skal spille sluttspill. Man har jo lyst til å gjøre det bra, men om jeg skal spille VM, det vet jeg ikke, sier han til TV 2. 

– Det kan se ut som om Patrick Thoresen står over VM, har du gjort deg noen tanker om det?

– Det legger ikke jeg meg oppi. Patrick har sikkert sine grunner til det, men det vet ikke jeg hva er.

– Det er attraktivt å spille VM, men kanskje i OL-år... Det er VM hvert år og som hockeyspiller er man mye borte fra familien. Jeg er ikke i en situasjon sånn som familiefedrene, så det kan jeg ikke uttale meg om. For min egen del er det alltid kult å spille VM for Norge, men kanskje det hadde vært bedre om det var VM annethvert år. 

Roy Johansen sier han ikke har satt en endelig dato for Zucca. Norge spiller sin første kamp i VM mot Italia 10. mai. 

– Vi følger hver runde i sluttspillet nøye. Det er ingen spesifikk dato, men det blir alltid en avveining hvor lenge vi kan og vil vente, forklarer landslagssjefen.

Motivasjonsproblemer

Thoresen signerte nylig en ett års forlengelse av avtalen med SKA St. Petersburg, til en verdi av omkring 20 millioner kroner. 31-åringen er tidenes poengplukker i KHL, men har hatt en sesong preget av skader.

Mye reising, hensynet til familien og en sliten kropp er de viktigste årsakene til at Thoresen sliter med å hente fram den motivasjonen som skal til.

Johansen mener landslaget gjør det de kan for å legge forholdene til rette for veteraner som Thoresen, Skrøder og Mads Hansen.

– Jeg tror ikke vi kunne gjort så mye annerledes. Patrick er ikke i form nå til å gjennomføre en hard VM-turnering, men vi har stadig håp om å få det på plass.

Zuccarello Aasen skryter av sjefens innsats. 

– Jeg syns opplegget er veldig bra, og Roy har gjort en strålende jobb med det han har. Der andre landslagscoacher kanskje har 200 spillere å velge mellom, har Roy mye færre enn det, påpeker Oslo-gutten.

– Toppspillerne har ikke alltid vært med, men vi har alltid holdt oss (i A-VM, red.anm.) og også kommet til kvartfinaler. Når man ser på OL-laget så var det ti spillere fra Get-ligaen der, og selv om de kanskje individuelt er på høyde, så er det vanskelig å komme opp på det internasjonale nivået motstanderne spiller på hele tida, når man spiller i Get-ligaen.

– Det er også et problem for Roy, konkluderer Zucca.