Politiet: – «John»s identitet åpner nye innganger i etterforskningen

Oslo-politiet intensiverer arbeidet for å finne ut hva som førte «John Smith» til Norge og en snøskavl i Grenseveien i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter snart fire måneder har endelig politiet og den til nå ukjente mannen noen holdepunkter for å finne ut hva som skjedde før «John Smith» ble funnet, sterkt forkommen lørdag 14. desember 2013.

Til nå har politiet ikke visst hvem han var, hvorfor han endte i Oslo eller hvilket land han kom fra. Torsdag tyder alt på at han er 36 år gammel og kommer fra en by øst i Tsjekkia. Foreldrenes identifisering gir politiet håp om fremgang i etterforskningen.

– Selv om vi har stått på bar bakke i den etterforskningen over tid, åpnes det nå nye innganger siden vi har en sannsynlig identitet på ham, sier politiadvokat Sturla Henriksbø til TV 2.

– Var helt blå i ansiktet, døende

Det eneste politiet har visst til nå, er det de så på åstedet i Grenseveien. «John» ble, etter det han har fått vite fra politiet, funnet svært forkommen. Selv mener han at han var døende.

– De har sagt til meg at jeg var helt blå i ansiktet og at det kom hvitt frådende skum ut av munnen min, sier han til TV 2.

Ifølge den tsjekkiske mannen har de medisinske rapportene vist at han ikke hadde fått i seg drikke eller mat i flere dager før han ble funnet, og at han var blitt dopet kraftig ned.

– Han hadde klare spor som gjorde at vi etterforsker om han har vært ute for en kriminell handling, sier Henriksbø.

Politiet får med en identitet tilgang på langt mer informasjon enn de har hatt til nå. Med et navn kan et utall av registre gjennomgås og analyseres.

– Vi vil følge de sporene så langt det går, sier Henriksbø.

Samarbeider

I en uttalelse til tsjekkisk TV, sier politiet at de har sendt over det de har av informasjon om «John» til Norge. 

Da bildene ble vist i Tsjekkia, mottok politiet en rekke tips, sier pressetalskvinne Eva Stulikova i en uttalelse.

– På grunnlag av dette har vi identifisert en bestemt person og en bestemt familie som mannen hadde kommet fra. 

Flere medlemmer av familien hans hadde gjenkjente ham på bildene, men identiteten til vedkommende er ennå ikke 100 prosent bekreftet, sier Stulikova. 

«John»: – Vil hjelpe politiet

Siden han kom seg etter sykhusoppholdet etter at han ble funnet, har tsjekkeren brukt mye tid på å forsøke å finne svar på både hvem han er og hva som har skjedd med ham.

Nå vil han intensivere arbeidet med å spore opp den eller de han mener må ha bortført og mishandlet ham.

Siden han frykter at noen fortsatt vil ta ham, er han klar på at han vil hjelpe politiet med å oppklare den delen av saken som dreier seg om hans angivelige bortføring og mishandling.

Til TV 2 har han tidligere fortalt at han er ganske sikker på at noen forsøkte å ta livet av ham.

– Jeg kommer til å gi politiet alt de trenger slik at vi klarer å finne dem og få dem straffet, sier «John», til TV 2.

Hans første prioritet er forøvrig å gjøre det han kan for å få hukommelsen tilbake.

– Når jeg har fått et nytt pass og identitetspapirer vil jeg starte gjennomgang av alt som finnes av spor på hvor jeg har vært og hva jeg har gjort. Jeg vil gå gjennom bankkontoene mine og alt som kan gi meg en idé om hva som skjedde med meg før 14. desember, sier John.

«John Smith» sa til TV 2 i går at hans største frykt er at han ikke vil kjenne igjen familien sin. Nå er hans største ønske at han slipper dette.

– Det hadde vært fantastisk om jeg hukommelsen min blir trigget av at jeg ser bilder av dem og får møte dem, sier John.