Krever at regjeringen forkaster hele Datalagringsdirektivet

Partilederne i Venste, Krf, SV, Sp og Mdg fremmer forslaget for Stortinget i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtlige partier på Stortinget utenfor regjering, med unntak av Arbeiderpartiet, ber nå om at vedtaket fra 2011 om å innføre Datalagringsdirektivet (DLD) reverseres.

Partilederne Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (Krf), Audun Lysbakken (SV), Tygve Slagsvold Vedum (Sp) og Hanna Marcussen (Mdg) møtter pressen torsdag morgen for å informere om forslaget, som blir fremmet i Stortinget i dag.

Fortsatt ikke trådt i kraft

Datalagringsdirektivet er kortnavnet på EU-direktivet fra 2006, som ble vedtatt som en reaksjon på terrorangrepene i New York, London og Madrid.

Det ble vedtatt av det norske Stortinget i april 2011, med et flertall bestående av Arbeiderpartiet og Høyre.

Etter flere utsettelser har direktivet fortsatt ikke trådt i kraft i Norge, men ifølge den nye regjeringen skal det etter planen skje 1. juli 2015.

Avtalen mellom Høyre og Ap pålegger teleselskaper lagring av såkalte trafikkdata i seks måneder.

Det som skal lagres, er opplysninger om hvor og når den enkelte bruker mobiltelefon, sender e-post eller søker på nettet. Innholdet i samtalene skal ikke lagres.

Kjent ugyldig

Tirsdag ble det imidlertid kjent at EU-domstolen erklærer DLD for ugyldig.

Direktivet innebærer et svært omfattende og særlig alvorlig inngrep i den grunnleggende retten til respekt for privatlivet og til beskyttelse av personopplysninger, mener domstolen og viser til at dette inngrepet ikke er begrenset til det «strengt nødvendige.

En av domstolens generaladvokater har tidligere slått fast at direktivet bryter med borgernes grunnleggende rettigheter. Reglene er ment å harmonisere EØS-landenes regler for lagring av opplysninger til bruk i kampen mot organisert kriminalitet og terrorisme.

Nå ønsker altså samtlige samtlige partier på Stortinget utenfor regjering, med unntak av Arbeiderpartiet, at regjeringen forkaster hele direktivet.