DYR FEST: 220 gjester ble invitert til musikkfestival og bursdagsfeiring på Skaugum i fjor sommer. Regningen kom på 2,4 millioner kroner. FOTO: Aleksander Andersen / NTB scanpix
DYR FEST: 220 gjester ble invitert til musikkfestival og bursdagsfeiring på Skaugum i fjor sommer. Regningen kom på 2,4 millioner kroner. FOTO: Aleksander Andersen / NTB scanpix

40-årsfestene kostet skattebetalerne 2,4 millioner kroner

Går 6,7 millioner i minus. Slottets underskudd nesten fordoblet på ett år

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser årsberetningen fra Det kongelige hoff for 2013. Den inneholder blant annet oversikt over kongehusets offisielle program og en presentasjon av de kongeliges offisielle aktiviteter.

Regnskapet viser et underskudd på kroner 6 701 468. I fjor viste årsregnskapet et underskudd på kroner 3 699 858.

Kronprinsparet også i underskudd

Årets underskudd dekkes av tidligere avsetninger. Regnskapet viser at store deler av de bevilgede midlene benyttes til å vedlikeholde og utvikle Slottet og den øvrige bygningsmassen som disponeres og de kulturelle og historiske verdier som befinner seg der.

Kronprinsen og Kronprinsessens stab viser et underskudd på kroner 37 251. Underskuddet dekkes av tidligere avsetninger.

En av utgiftene til kronprinsparet, var markeringen av 40-årsdagen. 220 gjester ble sommeren 2013 invitert til musikkfestival og bursdagsfeiring på Skaugum. Slottet brukte 2,4 millioner kroner på festlighetene i forbindelse med bursdagene. 

Årsregnskapet for Åpent Slott viser et overskudd på kroner 373 266. Overskuddet overføres til egenkapitalen.

Les alt om kongefamilien på TV 2s «Kongeblogg» av Kjell Arne Totland.

Kong Harald holder koken

Ti år etter normal pensjonsalder holder kong Harald et høyt aktivitetsnivå. Han har flest oppdrag av alle i kongefamilien, og i 2013 økte han antall oppdrag med 40 prosent.

Kong Harald har i løpet av 2013 deltatt ved 314 offisielle oppdrag i Norge og internasjonalt, mot 225 oppdrag i 2012. Dronningen deltok ved 98 offisielle oppdrag i fjor, mot 102 året før. Kongen har med andre ord økt aktivitetsnivået kraftig.

Kronprins Haakon står loggført med 200 offisielle oppdrag i 2013, også han økte aktivitetsnivået, fra 161 oppdrag året før. Kronprinsesse Mette-Marit, som var sykmeldt årets siste tre måneder, deltok ved 72 offisielle oppdrag, mot 90 i 2012.

I alt ble 47 kommuner i 16 fylker og Svalbard besøkt av kongehuset i fjor, mens det ble gjennomført flere besøk til utlandet, blant annet var kongeparet på statsbesøk i Tyrkia og kronprinsparet på offisielt besøk i USA. Kongeparets fylkestur gikk til Sør-Trøndelag i juni, mens kronprinsparets fylkestur ble lagt til Vest-Agder i september. 

(NTB/TV 2)