IDENTITETEN BEKREFTET: Torsdag bekreftet politiet i Oslo at foreldrene til «John Smith» har meldt seg for politiet i Tsjekkia. Foto: TV 2
IDENTITETEN BEKREFTET: Torsdag bekreftet politiet i Oslo at foreldrene til «John Smith» har meldt seg for politiet i Tsjekkia. Foto: TV 2

«John» til TV 2: – Alt tyder på at jeg har funnet familien min

Mannen som våknet på et sykehus i Oslo med fullstendig hukommelsestap, er allerede i gang med å planlegge sitt nye liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld gikk oslopolitiet ut og bekreftet at et ektepar i Tsjekkia har identifisert mannen som de siste månedene har kalt seg «John Smith» som sin egen sønn.

– Vi har fått to separate kilder som har gitt oss et navn og en identitet, og på bakgrunn av dette oppsøkte tsjekkisk politi foreldrene til mannen, som kunne bekrefte at dette er sønnen deres, sier politiadvokat Sturla Henriksbø til TV 2.

Etter et møte med politiet torsdag formiddag, sier «John» til TV 2 at han er nesten helt sikker på at han har fått svar på sitt viktigste spørsmål: Hvem han er.

– Alt tyder på at jeg har funnet familien min nå, sier «John» til TV 2.

Han velger å ikke gå ut med det som trolig er hans egentlige navn, siden han frykter at den eller de som mishandlet og dumpet ham i Grenseveien i Oslo i desember, skal oppsøke ham.

– Nå venter jeg på å få DNA-bekreftelsen på slektskapet til foreldrene mine. Deretter håper jeg å få snakket med dem på telefon, og at de kan komme hit slik at vi får møttes, sier 36-åringen, som forteller at det siste døgnet har vært slitsomt med mange følelser.

Vil gå gjennom all info han finner

Tsjekkeren fortalte i går at han har brukt mye tid på å finne ut hvem han er, hvilken utdannelse han har hatt og hva han har gjort de siste årene. Den jobben vil han måtte fortsette, siden han fremdeles ikke har fått hukommelsen tilbake.

– Når jeg har fått et nytt pass og identitetspapirer vil jeg starte gjennomgang av alt som finnes av spor på hvor jeg har vært og hva jeg har gjort. Jeg vil gå gjennom bankkontoene mine og alt som kan gi meg en idé om hva som skjedde med meg før 14. desember, sier John.

«John Smith» sa til TV 2 i går at hans største frykt er at han ikke vil kjenne igjen familien sin. Nå er hans største ønske at han slipper dette.

– Det hadde vært fantastisk om jeg hukommelsen min blir trigget av at jeg ser bilder av dem og får møte dem, sier John.

Vil finne gjerningsmennene

Hans andre prioritering vil være å hjelpe politiet å oppklare kriminalsaken som dreier seg om hans angivelige bortføring og mishandling. Til TV 2 har han tidligere fortalt at han er ganske sikker på at noen forsøkte å ta livet av ham.

– Jeg kommer til å gi politiet alt de trenger slik at vi klarer å finne dem og få dem straffet, sier «John».

Vurderer å flytte til et annet land

Frykten for at noen skal oppsøke ham for å, som han sier selv, «fullføre det de startet» gjør at han ser det som lite sannsynlig at han flytter tilbake dit han kommer fra eller blir værende i Oslo. Han vil heller starte livet sitt et annet sted.

– Dersom jeg klarer å samle sammen det jeg kan av informasjon om utdannelse, jobbakgrunn og annet, er det mest sannsynlig at jeg flytter til et annet land, sier John.

– Jeg har jo bevist at jeg kan være et sted i fire måneder der absolutt alt er fremmed, så det tror jeg vil gå bra. Det er nok den beste løsningen for meg, sier «John».