SLUTT: Jarle Pedersen ledet det norske skøytelandslaget i Sotsji.  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
SLUTT: Jarle Pedersen ledet det norske skøytelandslaget i Sotsji.  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Pedersen ferdig som landslagstrener

Et enstemmig skøytestyre har bestemt at Jarle Pedersen ikke får fortsette som landslagstrener.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jarle Pedersen får ikke tilbud om ny kontrakt som trener for skøytelandslaget.

Det skriver Skøyteforbundet i en pressemelding i kveld.

Avgjørelsen ble fattet av et enstemmig skøytestyre.

– Siden vi nå står overfor en ny 4-årsperiode, og skal legge planer for den fremtidige sportslige satsingen, har styret ønsket å få til en fornyelse også når det gjelder landslagstrener, heter det i pressemeldingen som er underskrevet av skøytepresident Rune Gerhardsen.

– Styret vil takke Jarle Pedersen for den spennende tiden han har ledet vårt skøytelandslag, og vil gi honnør for det arbeidet han har utført, og for de sportslige resultater mange av utøverne har hatt gjennom de årene Jarle har vært landslagssjef.

Jarle Pedersen hevder imidlertid at det var han som valgte å trekke seg, og han er mindre fornøyd med prosessen som Skøyteforbundet har gjennomført.

– Jeg bestemte meg egentlig selv i går, og sendte melding om at jeg ikke var aktuell før styret gjorde sitt vedtak i dag. Jeg sendte mail til sportssjef, støtteapparat og løperne tidligere i ettermiddag, sier Pedersen til TV 2.

– Jeg gir meg fordi jeg syns den prosessen om å ansette ny landslagstrener har vært så amatørmessig og så uryddig at jeg mistet motivasjonen for å gå på videre. Styret og Gerhardsen kom aldri til meg direkte om hva de mente, men det jeg registrerte i media var tydeligvis innstillingen deres. 

Rune Gerhardsen har ikke besvart TV 2s henvendelser onsdag kveld.

– Burde kontaktet meg først

Avgjørelsen er ikke spesielt overraskende med tanke på det som er kommet frem i media, 

– Jeg tenker at hvis han eller styret hadde vært så ryddig at kontakta meg først og sa ifra at jeg ikke fikk ny kontakt så hadde det vært ryddg. Den praten kom aldri. Jeg snakka aldri med Gerhardsen om det før forrige torsdag, og da hadde det allerede vært to oppslag i media, sier Pedersen.

– Føler du deg dårlig behandla?

– Jeg føler at det er en amatørmessig prosess, i forhold til hvordan man behandler folk i organisasjonen. President har også overkjørt sportssjefen, for dette er sportssjefens mandat å forhandle om nye trenere. Den rollen har Gerhardsen tatt selv. 

– Det er for så vidt en ærlig sak å si «du er ikke en del av våre planer», men den beskjeden fikk jeg aldri. Jeg var veldig innstilt på å fortsette, siden vi ikke lyktes så godt i vinter. Løperne kom med konstruktive tilbakemeldinger om trening og sin egen utvikling. Jeg var veldig gira på å få det til. 

– Føler du du hadde løperne i ryggen? 

 

– Ja, det føler jeg. Så å si alle uttrykte at de hadde tillit til meg som trener videre.  

– Naturlig med forandringer

TV 2s skøyteekspert mener det er helt naturlig med et skifte i trenerteamet nå.

– Sånn som utviklingen har vært som lag, og sett prestasjonsmessig opp mot målsetninger, har det ikke vært bra nok. Da er det naturlig å gjøre forandringer, sier Mikael Flygind Larsen til TV 2.

– Skøyteforbundet med Rune Gerhardsen i spissen har tatt affære ut i fra hvordan de vil fremstå fremover. Skøyteforbundet har ambisjoner om å løfte Norge som skøytenasjon. Da trenger man en ny «go» i laget.

Vil ha Kemkers

Skøytepresident Rune Gerhardsen har ikke lagt skjul på at Skøyteforbundet har søkt etter en ny landslagstrener, og TV 2 meldte 25. mars at nederlandske Gerard Kemkers var forbundets førstevalg.

Uken etterpå ble det klart at Kemkers ikke fortsetter som trener for Sven Kramer. 

Den nederlandske skøytetreneren er imidlertid ettertraktet, og ingen avgjørelse har foreløpig kommet der.

– Jeg har fått mange tilbud fra utlandet. Men det kan også være jeg blir værende her, sa Kemkers da bruddet med Kramer ble klart.

– Det blir spennende å se hvilken løsning de ender opp med. Gerard Kemkers er en utrolig mulighet for norsk skøytesport. Å sikte mot Nederland er veldig naturlig ettersom de har vært så dominerende de siste årene, sier Mikael Flygind Larsen.

Gunstig for de beste

Han mener trenerbyttet er gunstig for hele skøytelandslaget, og også Jarle Pedersens sønn Sverre Lunde Pedersen vil kunne tjene på dette mener skøyteeksperten.

– Det er gunstig for ham å komme videre som skøyteløper med nye impulser. Han er et kjempetalent som vi kommer til å få mye glede av fremover, sier Flygind Larsen.

– Håvard Bøkko har underprestert og han har gått veldig få gode skøyteløp. Jeg tror han kan blomstre med forandring. Han kan ikke gå stort dårligere enn han har gjort i vinter med det talentet han har.