Nye Nørstebø får landslagsdebuten

Mattias Nørstebø er Norges største backtalent. Mot Hviterussland går 18-åringen i fotsporene til pappa Svein Enok Nørstebø, og debuterer med flagget på brystet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Norge-Hviterussland direkte på TV 2 Sumo kl. 19.00.

Lillehammer (TV 2): Landslagssjef Roy Johansen har i lang tid etterlyst flere gode backer i norsk ishockey. I kveld gir han 18 år gamle Mattias Nørstebø sin landslagsdebut mot Hviterussland – og holder en mulig VM-plass åpen for stortalentet.

Generasjonsskiftet
På Lillehammer lader ishockeylandslaget opp til VM med to oppkjøringskamper mot Hviterussland onsdag og fredag. Der håper Johansen å se mer av unggutten fra Trondheim.

– Han er spillende back, er flink til å flytte pucken og har bra basisferdigheter som back, som er god til å sette i gang spillet. Det har vært en utfordring i norsk hockey at vi utvikler altfor få spillere og blir veldig avhengig av noen få, sier landslagssjefen til TV 2 i hotellobbyen der landslaget slapper av før kamp onsdag ettermiddag.

– Vi har hatt flyt med at de gutta som har vært med har vært klare i hver eneste VM-turnering, men skal norsk landslagshockey opprettholde den høye rankingen vi har, må vi utvikle langt flere backer enn vi gjør i dag, konstaterer Johansen.

NYTT BLAD NØRSTEBØ: Mattias Nørstebø (18) følger i fotsporene til pappa Svein Enok Nørstebø.
NYTT BLAD NØRSTEBØ: Mattias Nørstebø (18) følger i fotsporene til pappa Svein Enok Nørstebø.

I den etterlengtede ungdomsrevolusjonen er det knyttet store forventninger til 18-åringen, som slo gjennom med 17 kamper for den svenske toppklubben Brynäs i fjor.

Ydmyk og selvkritisk
I 2013/14 har han også spilt 17 matcher for a-laget, i tillegg til juniorlaget, men selv er Nørstebø bare mellomfornøyd med sesongen han har lagt bak seg.

– Det har vært en helt grei sesong, men med tanke på fjorårssesongen, da alt gikk veien, så har jeg kanskje ikke hatt samme flyten i år. Jeg har hatt høye forventninger til meg sjøl og vil toppe det enda mer, men det tar litt lenger tid enn man tror, sier Nørstebø etter å ha gjennomført sin tredje dag med A-landslaget.

– Jeg har bare vært med i to dager nå, men det virker som en bra gjeng, jeg har blitt godt tatt i mot. Jeg prøver å bidra med å være en spillende back, så får vi se om jeg henger med. 

Den nye Nørstebø
I Brynäs følges han tett av landslagets keepertrener Per-Erik Alcén.

 Er han den nye Jonas Holøs eller Ole-Kristian Tollefsen?

– Nei. Han er den nye Nørstebø. Hardtarbeidende, lojal, god med puck, parerer svensken, som ikke er kjent for å være overdrevent raus med komplimentene.

Genene er det nemlig ingenting i veien med, pappa er nemlig Svein Enok Nørstebø som står med 64 OL- og VM-kamper for Norge mellom 1992 og 2003. 

– Familienavnet? Joa, det er et stykke til jeg fyller det, men det er bare å jobbe på og gjøre så godt man kan, sier junior.

– Det er jo debuten, så det blir både spesielt og spennende å teste det nye nivået. Det er veldig store og fysiske spillere her, så det gjelder å være kjapp og løse situasjonene før motstanderen gjør det, beskriver Nørsteb.

Kjemper om VM-plass
Mot Hviterussland har Johansen plukket sju backer der de fleste har liten eller ingen landslagserfaring. Landslagssjefen holder en til to plasser i VM-troppen åpne, før de erfarne gutta fra Vålerenga, Stavanger Oilers, Holøs og Tollefsen slutter seg til oppkjøringen.

– Det er muligheter for disse gutta å spille seg inn, det er et par ledige plasser kanskje. Når det gjelder Nørstebø er det litt avhengig av hva han viser her, men han har talent og har vist i Brynäs at han kan spille på det nivået her, skryter Johansen.

– Det er sant at v behøver spillende backer, vi har flere juniorer på gang og generasjonsskifte etter hvert, sier Nørstebø selv.

Men han tror det blir vanskelig å bli med troppen som drar til Hviterussland i begynnelsen av mai.

– Jeg tror det blir litt tøft, jeg sliter litt fysisk enda, og er ikke så erfaren som en del andre her. Jeg må få meg noen kilo muskler i løpet av sommeren, smiler gutten som fyller 19 år til sommeren.