Dykker etter vrakdeler fra mysterieflyet

Signalet som ble oppdaget i Det indiske hav har stilnet, men leteaksjonen pågår for fullt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et team fra det australske militærskipet Ocean Shield, leter aktivt i området hvor det ble plukket opp signaler som trolig er fra den svarte boksen til MH370 som forsvant på mysisk vis for én måned siden.

Bildene øverst er offentliggjort av det australske forsvaret, og viser at dykkere fysisk går ned i havet for å se etter mulige vrakdeler.

Matthew Johnston er en av dykkerne. Kun iført dykkermaske og snorkel trekkes han rundt i sjøen av en gummibåt mens han leter visuelt etter gjenstander som kan stamme fra det savnede flyet.

Det er ikke bare menneskelige sanser som brukes i søket. Ocean Shield har med seg avansert amerikansk teknologi som undervanns lytteteknologi og undervannsroboten Bluefin 21, som skal senkes ned i havet. Ved hjelp av sonarteknologi kan den ta bilder av havbunnen i søken etter vrakdeler.  

LETER: Dykkere og roboter leter etter vrakdeler etter MH370 REUTERS/Australian Defence Force/Handout
LETER: Dykkere og roboter leter etter vrakdeler etter MH370 REUTERS/Australian Defence Force/Handout

Mannskapet på Ocean Shield har forsøkt å finne igjen signalet som ble plukket opp fredag og lørdag, men uten å lykkes.

– I dag er nok en kritisk dag på leting etter signalene som kanskje kommer fra den svarte boksen til MH370, sier fungerende statsminister i Australia, Warren Truss.

– Kontakten vi hadde for to dager siden, ga oss stort håp om gjennombrudd, og det var skuffende at vi ikke har funnet det igjen, sier han.

Mannskapet på Ocean Shield håper på et nytt gjennombrudd når de tirsdag leter både ved hjelp av dykkere og avansert teknologisk hjelp. Å finne den svarte boksen er nødvendig for å få svar på hva som skjedde med Malaisia Air flight 370.

Levetiden til boksene er imidlertid begrenset. Batteritiden var på forsvinningstidspunktet beregnet til å vare en måned. Det betyr at den allerede kan ha sendt ut sitt siste signal.

– Alle er bekymret over batteriets levetid. Noen ganger kan de vare i flere uker lenger enn beregnet, sier han. Vi håper det er tilfelle nå, sier Truss.