DYRERE: Om det nye budsjettforslaget blir gjennomført, vil snus, røyk og alkohol bli dyrere i Sverige. (FOTO: AP Photo/Romas Dabrukas)
DYRERE: Om det nye budsjettforslaget blir gjennomført, vil snus, røyk og alkohol bli dyrere i Sverige. (FOTO: AP Photo/Romas Dabrukas)

Svenskene skrur opp snus- og vinprisene

Se hvor mye den svenske regjeringens nye budsjettforslag kan koste deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det strammes også inn på skattelettelser. I stedet blir det dyrere vin og snus. Pengene skal blant annet gå til skolene, skriver TT.

Finansminister Anders Borg presenterte onsdag hovedtrekkende i vårens budsjett fra den borgerlige koalisjonsregjeringen. Han ser lysere på den økonomiske innhentingen for landet. Til snuserne sier han følgende:

– De liker det nok ikke, men jeg tror snusere er kloke og fornuftige mennesker. De ser at overskudd er viktig, de ser hva som skjer i andre europeiske land og de støtter at det er viktig å gi barn og unge en god utdanning.

Om budsjettforslaget blir vedtatt, vil det gi følgende prisendring på tobakk og alkohol ifølge Aftonbladets utregning:

  • Snus: En eske løs snus kan bli opp til seks kroner dyrere om snus-skatten økes med 22 prosent. De dyreste snustypene vil dermed koste mer enn en pakke sigaretter.
  • Sigaretter: Skatten på sigaretter økes med tre prosent. Dette vil gi en prisøkning på tre kroner per røykpakke.
  • Vin: En flaske vin som i dag koster 59 kroner, vil nå koste 60, 95 kroner.
  • Sprit: Prisen på en flaske sprit på 70 centiliter, som i dag koster 188 kroner, vil nå koste 189,65 kroner.
  • Øl: En flaske øl, som i dag koster 16 kroner, vil nå koste 16,53 kroner. 

(Alle prisene er oppgitt i svenske kroner (SEK).

I vårens budsjett går avgiftene opp på alkohol, tobakk og kjøretøy. Det blir mindre fradrag på sparing. De økte inntektene skal gå til skole, lærerutdanning, bedre kreftbehandling og lavere sykelønnskostnader for småbedrifter.

Sveriges borgerlige regjering presenterte allerede tidligere i februar en økning i landets skatter og avgifter for årene 2015 til 2018. Til høsten er det valg i Sverige.

(NTB/TV 2)