HAREIDE OM INVITASJONEN FRA SP:

– Jeg tror vi kan finne mange gode løsninger

Krf er positiv til at den nyvalgte Sp-lederen vil satse på samarbeid med sentrumspartiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som nyvalgt leder i Senterpartiet avslørte Trygve Slagsvold Vedum en ambisiøs plan om å endre maktbalansen i norsk politikk.

– Derfor vil jeg som leder i Senterpartiet forsøke å skaffe andre flertall der sentrumspartiene og Arbeiderpartiet utgjør tyngdepunktet, sa han til TV 2 Nyhetene.

Dersom Vedum skal endre flertallet på Stortinget er han avhengig av å lokke Venstre og Kristelig Folkeparti over på sin side.

Positiv

Lederen i Kristelig Folkeparti er svært positiv til signalene.

– Jeg synes det er flott at han så tydelig satser på sentrum, jeg tror vi kan finne mange gode løsninger. Og jeg kan i hvert fall trygt si på vegne av KrF at vi ønsker en tett og god dialog med Senterpartiet, sier Knut Arild Hareide.

Både Vedum og Hareide nevner landbrukspolitikk som et eksempel hvor løsningene kan finnes i sentrum

Lunkne i Venstre

Men for å i det hele tatt kunne leke med tanken om å danne alternative flertall i Stortinget er Vedum avhengig av å få med seg Venstre.

Trine Skei Grande åpner opp for at de som vippeparti fra tid til annen kan samarbeide med andre enn regjeringspartiene, men minner om at de har en formell samarbeidsavtale med Høyre og Fremskrittspartiet

– Vi vet at vi kan oppnå mye mer innenfor skole og klima med det å samarbeide den veien. Og det var nettopp for å avveksle fra en rødgrønn regjering at vi valgte å inngå et slikt samarbeid, og det var derfor velgerne valgte det, sier Skei Grande.

Åpner for Sp

Også Kristelig Folkeparti har forpliktet seg til den samme avtalen med regjeringspartiene, men Hareide mener det likevel ikke utelukker løsninger i sentrum.

– Jeg er opptatt av politikken, få gjennomført en god sentrumspolitikk som KrF står for. Det er det viktigste for meg. Jeg er mindre opptatt av hvem jeg får det til med, sier Hareide.

– Hva tenker du om responsen som kommer fra Hareide?

– Nei, jeg kjenner Knut Arild Hareide som en politiker som er opptatt av sakens innhold. Og det er nettopp derfor de ikke gikk inn i regjeringen, og jeg håper også de bruker den muligheten de har, og at de blir mer opptatt av sakene enn samarbeidsklimaet med regjeringen, svarer Senterpartiets nye leder.