INGEN VET HVEM HAN ER: Etterlysningen om mannen med hukommelsestap som ble funnet i Oslo i desember sprer seg internasjonalt. (Faksimile)
INGEN VET HVEM HAN ER: Etterlysningen om mannen med hukommelsestap som ble funnet i Oslo i desember sprer seg internasjonalt. (Faksimile)

Historien om mysteriemannen «John Smith» går verden rundt

Den unge mannen ble funnet i en snøfonn i Oslo i desember vet ikke hvem han er. Nå etterlyses han i flere land. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag gikk politiet ut med informasjon og anmodning om hjelp til å identifisere en ung mann med hukommelsestap.

I løpet av ett døgn har politiet mottatt flere tips både nasjonalt og internasjonalt.

– Tipsene har kommet både fra Norge og utlandet. Enkelte av disse tipsene er svært interessante, sier politiadvokat Sturla Henriksbø i en pressemelding.

Historien om «John Smith» er publisert i over ti internasjonale nettsider og mediene går globalt ut i etterlysningen av mannen som kan fem forskjellige språk.

Sjekker alle tips

Politiet vil i løpet av onsdag sjekke ut tipsene som er kommet, og også gjennomgå funnene med «John Smith» selv.

– Vi vil ikke gå nærmere inn på detaljer fra tipsene på det nåværende tidspunkt, sier Henriksbø.

«John Smith» har snakket ut om opplevelsen av hukommelsestapet og hvordan han lever i limbo med TV 2. Les hele intervjuet her!

Vet ikke hvem han er

14. desember i fjor ble mannen funnet i en snøfonn på et industriområde i Grenseveien øst i Oslo. Dagen etter våknet han opp på Lovisenberg Diakonale Sykehus etter om lag 20 timer i koma.

Han er uten noen identitetspapirer og husker ikke sitt eget navn, hvor han kommer fra eller noen andre detaljer fra sitt liv.

Han kaller seg midlertidig «John Smith» og anslås å være i midten av 20-årene. Han er av europeisk opprinnelse, snakker svært godt engelsk med østeuropeisk aksent, og forstår tsjekkisk, slovakisk, polsk og russisk.

Han er 187 cm høy, har blå øyne og mørkeblondt hår. 

Mistenker en kriminell handling

«John Smith» våknet opp med kutt og blåmerker på kroppen. Han tror han har vært neddopet og at en hendelse skal ha funnet sted 12. desember - to dager før han ble funnet.

Politiet sier at det er forhold ved ham som gjør at de mistenker at han har vært utsatt for en kriminell handling.

Politiet ber personer som kan bidra til å identifisere mannen ta kontakt på telefonnummer 22 66 96 00 eller epost til Seksjon for Vold- og sedelighet på oslo.seksualforbrytelser@politiet.no

«John»s bønn til de som vet hvem han er: – Sen meg en epost

Selv ber han instendig om at de som kan ha den minste anelse om hvem han kan være, tar kontakt.

– Kontakt myndigheten uansett. Hvis noen av ulike årsaker ikke vil eller kan kontakte politiet, send meg en epost, oppfordrer «John».

TV 2 velger derfor, i samråd med «John», å gå ut med hans epostadresse, som han har opprettet med tanke på å få mest mulig informasjon om seg selv. Eposten er: N.N.found.in.oslo@gmail.com