Mannen uten minne snakker ut i langt intervju:

«John Smith» til TV 2: – Noen MÅ ha sett meg der jeg lå

Mannen som ble funnet skadet og forlatt i Oslo i desember sier han tror han ble fraktet fra et annet land før han ble dumpet i snøen utenfor et bilverksted i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg skjønte raskt at noe fryktelig hadde skjedd, men var lykkelig over at jeg var i live, forteller mannen som i mangel av å vite sitt eget navn, har tatt navnet «John Smith».

Han snakker om øyeblikket han våknet opp på Lovisenberg sykehus i Oslo, 15. desember i fjor. Ifølge John er dette øyeblikket hans første minne. Alt som har skjedd før i livet er slettet fra hukommelsen.

– Ikke bare var jeg i live, men jeg trengte ikke å bekymre meg, det var min første tanke, sier «John» til TV 2.

Vet du noe om saken? Kontakt TV 2s reporter her.

14. desember ble han funnet forkommen utenfor et bilverksted i Grenseveien i Oslo. En kunde ved bilverkstedet ringte ambulansen.

– Han som fant meg har fortalt at jeg lå med ansiktet ned i snøen. Det var kaldt og jeg var svært tynnkledd. Jeg var døende, forteller «John», som har blitt fortalt at han var ved bevissthet, men at han falt i koma etter ankomst Lovisenberg sykehus.

«John» ble funnet på fortauskanten, midt i Grenseveien. Det er normalt stor trafikk både av biler og gående i området. Flere boliger har også vinduer som vender mot funnstedet. 

– Noen må ha sett meg før jeg ble funnet, enten fra bilen sin eller hvis de har gått på fortauet på andre siden av vegen, mener han.

Skjønte ikke hva sykepleieren sa

Dagen etter, søndag 15. desember våkner han opp.

– Jeg lå der og tok inn alle sanseinntrykk. Jeg hørte lyder, kjente temperaturen, men jeg ante ikke hvor jeg var, forklarer «John».

Det tok noe tid før han skjønte at han var på et sykehus.

– Det kom en kvinne som jeg etter hvert skjønte var sykepleier. Hun snakket til meg, men jeg forstod ikke hva hun sa. Da hun på engelsk spurte hva jeg het, innså jeg at jeg ikke hadde anelse om hvem jeg var, hvor jeg var og hvorfor jeg var der, sier den unge mannen til TV 2.

Siden desember har «John» vært i Oslo. Han har fått tilgang til et rom i et leilighetskompleks i byen, og mottar noe støtte fra NAV for å kunne kjøpe mat og det aller nødvendigste. Det er nå snart fire måneder siden den ukjente mannen kom til bevissthet igjen på sykehuset.

Interpol er koblet inn i saken, og en rekke europeiske land har lett etter spor for å finne ut hvem mannen er.

– Jeg unner ingen denne situasjonen. Hver eneste gang jeg får vite at nok et land ikke har klart å finne ut noe om meg, svinner håpet, sier John.

– Tror jeg hadde et vanlig liv

Han husker fremdeles ingenting om hvem han er, men har etterhvert skapt seg et bilde av hvilken type han trolig er. Han bruker all tid på å analysere det han vet om hendelsesforløpet og om seg selv.

– Jeg er godt trent og siden jeg snakker flere språk, tror jeg at jeg har høyere utdannelse. Jeg drømmer på engelsk, tenker på engelsk og snakker god engelsk selv om jeg har en aksent, sier «John» som mener denne informasjonen gir følgende indisier på hvilket liv han levde før:

– Jeg tror jeg hadde et vanlig, «mainstream» og sunt liv. Jeg har ikke noen dragning mot alkohol eller tobakk, men føler en lyst til å trene, ta pushups og situps, sier «John».

Tviler på at han ble dumpet på funnstedet

Bilverkstedet «John» ble funnet utenfor er en av svært få bedrifter som holdt åpen på ettermiddagen den kalde vinterdagen før jul. Derfor mener han at han kan ha blitt forlatt et annet sted.

– Det virker helt ulogisk at noen har kastet meg ut av en bil akkurat der, hvor det både er folk på jobb og mye lys. Jeg tror jeg kan ha blitt dopet ned, men klart å bevege meg selv inntil det de eventuelt hadde puttet i meg begynte å virke for alvor, mener «John».

Han forteller også at han føler på seg at han ikke selv har dratt frivillig til Norge. Han vet ikke hvorfor, men mener de eller dem som skadet ham og etterlot ham i vinterkulda har tilhørighet et annet sted.

– Jeg tror de har utnyttet det at grensene er åpne og har kjørt meg fra landet de egentlig hører til og dumpet meg i Norge, sier «John».

«John»s bønn til de som vet hvem han er: – Sen meg en epost

Etter at politiet i går gikk ut med bildet av «John» har politiet fått en rekke tips. Selv ber han instendig om at de som kan ha den minste anelse om hvem han kan være, tar kontakt.

– Kontakt myndigheten uansett. Hvis noen av ulike årsaker ikke vil eller kan kontakte politiet, send meg en epost, oppfordrer «John».

TV 2 velger derfor, i samråd med «John», å gå ut med hans epostadresse, som han har opprettet med tanke på å få mest mulig informasjon om seg selv. Eposten er: N.N.found.in.oslo@gmail.com

FUNNET: Her ved bilverkstedet i Grenseveien, øst i Oslo, ble «John Smith» funnet svært forkommen lørdag 14. desember i fjor. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/Politiet.
FUNNET: Her ved bilverkstedet i Grenseveien, øst i Oslo, ble «John Smith» funnet svært forkommen lørdag 14. desember i fjor. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/Politiet.