BLE TRUET, SLÅTT OG SÅ DREPT: Den kurdiske kvinnen  Fadime ble utsatt for grove trusler og vold av sin egen bror og far før hun ble skutt og drept i 2002. Natt til tirsdag ble broren selv drept - av politiet i Uppsala mandag kveld. Foto: Jörgen Hagelqvist / SCANPIX arkiv
BLE TRUET, SLÅTT OG SÅ DREPT: Den kurdiske kvinnen Fadime ble utsatt for grove trusler og vold av sin egen bror og far før hun ble skutt og drept i 2002. Natt til tirsdag ble broren selv drept - av politiet i Uppsala mandag kveld. Foto: Jörgen Hagelqvist / SCANPIX arkiv

Fadimes bror skutt og drept av politiet 

Mesut (34) gikk rett mot politiet med en kniv i hver hånd. 

Mesut Şahindal ble tirsdag morgen skutt og drept av politiet i den svenske byen Uppsala. Şahindal var bevæpnet med en kniv i hver hånd. Han gikk mot de tre politibetjentene på stedet, og stanset ikke opp da de avfyrte skremmeskudd. 

Mange trusler og vold 

Bakgrunnen for politiaksjonen var at politiet hadde fått melding om at 34-åringen, med kurdisk opprinnelse, hadde truet sin mor og søster i løpet av natten, skriver Aftonbladet. 

Mandag hadde Şahindal truet sin ekskone. Han er pålagt kontaktforbud overfor denne kvinnen, som han flere ganger har brukt vold mot. Også mandag ble hun mishandlet av 34-åringen.  

Også tidligere har Mesut Şahindal vært i medienes søkelys. Hans kriminelle løpebane startet tidlig, og allerede som 16-åring ble han i 1996 dømt for blant annet trusler, våpenbesittelse og planlegging av ran.  

Kritiserte familien 

Mesut Sahindal (34)ble skutt i hodet i Uppsala tirsdag morgen. Han skal ha opptredt truende og lot seg ikke affisere av politiets varselskudd.
Foto: Staffan Claesson / NTB Scanpix
Mesut Sahindal (34)ble skutt i hodet i Uppsala tirsdag morgen. Han skal ha opptredt truende og lot seg ikke affisere av politiets varselskudd. Foto: Staffan Claesson / NTB Scanpix

To år senere ble han dømt for vold på sin søster Fadime, som da var 23 år gammel. Hun hadde kommet til Sverige sammen med familien fra Tyrkia som syvåring. Jenta valgte å følge hjertet og fant seg en svensk kjæreste. Dette ble ikke tatt nådig opp av familien som ønsket at hun skulle gifte seg med en fetter fra hjembyen i Tyrkia. 

Fadime gikk offentlig ut ved flere anledninger og fortalte hvordan familien hadde forandret seg etter at de flyttet til Sverige, og hvordan hun ble passet på av familiemedlemmer som ikke likte at hun ble påvirket av vestlige verdier.

Skallet ned søsteren

Broren Mesut mente søsteren brakte skam over familien og han truet derfor med å drepe henne. Sammen med faren ble han i 1998 pålagt å betale 20.000 kr til Fadime. Under rettssaken skrek han nye trusler til søsteren: «Jeg skal drepe deg, din jævla fitte, din jævla hore. Din tid kommer snart. Det slutter ikke her!». Bare uker etter slo han ned søsteren da han møtte henne på åpen gate. Han skallet henne ned, dro henne i håret og ga henne et kne i ansiktet. Han fikk strafferabatt fordi han bare var 18 år, og slapp ut etter fem måneder.

Henrettet av faren  

Fadime ga ikke opp kampen for å selv bestemme hvordan hun skulle leve, og ble en talskvinne for kvinners rettigheter, gjennom kronikker og debatter.  Høsten 2001 holdt hun blant annet en tale i den svenske riksdagen om vold mot kvinner. Dette ble for mye for familien. 

21. januar ble hun skutt og drept av faren sin foran øynene på sine to søstre og moren. Han ble dømt til livstid, av det som ble omtalt som en ren henrettelse. Han innrømte skyld for drapet. 

Drapet på 26-åringen fikk stor internasjonal oppmerksomhet. Skuddene mot Fadime ble et symbol på æresdrap, og den vanskelige situasjonen mange kvinner med etnisk opprinnelse lider under i vestlige samfunn - i kryssilden mellom tradisjonelle og moderne verdier.