HVIT PUPILL: Rylee Talor smiler på bildet som mamma Tara lastet opp i oktober. En venninne av Tara reagerte på lyset i jentas venstre øye.
HVIT PUPILL: Rylee Talor smiler på bildet som mamma Tara lastet opp i oktober. En venninne av Tara reagerte på lyset i jentas venstre øye.

Dette Facebook-bildet avslørte Rylees (3) sjeldne sykdom 

Mamma skulle bare vise frem datterens nye frisyre. Ei uke senere lå jenta på operasjonsbordet.  
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hei, det er sikkert ingenting. Det er sikkert bare lyset, men det gløder av datteren din sitt øye og du burde kanskje sjekke det. Det kan være noe galt med øyet.

Slik lød Tennessee-kvinnen Stacy Carters mail til venninnen Tara Taylor.

Tara hadde akkurat lastet opp et Facebook-bilde av datteren Rylee (3), bare for å vise frem jentas nye sveis.

På bildet hadde Rylee hvit glød i venstre pupill, og Stacy kom til å tenke på en kamerat som har en øyesykdom som gjør at også han får en hvit glød i øyet på bildet. Sykdommen har gjort ham blind på øyet.

Så fort Tara hadde lest mailen, tok hun flere bilder av jenta for å sjekke om det virkelig var noe galt. På samtlige bilder var det en hvit glød i Rylees venstre pupill.

– Vi ble livredde. Dagen etter dro vi rett til legen, sier Rylees far Jason til ABC News. 

Risikerte å bli blind

Øyelegen skjønte ikke hva som var galt med øyet, og Rylee hadde aldri klaget på dårlig syn eller smerter i øyet.

Heller ikke øyelege nummer to kunne svare på hva som feilte jenta. Først da Tara og Jason tok jenta med til en tredje spesialist på Charles Retina Institute i Memhis, kom svaret: 

Rylee har den svært sjeldne øyesykdommen Coats disease, og måtte opereres umiddelbart. Hvis ikke risikerte hun å bli blind. 

– Vi følte oss så hjelpeløse. Det var ingenting vi kunne gjøre, sier Tara.  

En uke senere lå Rylee på operasjonsbordet.

ØYEEKSPERT: Turid Skei Tønset jobber som overlege på Oslo universitetssykehus. Foto: Glaukomaforeningen.no
ØYEEKSPERT: Turid Skei Tønset jobber som overlege på Oslo universitetssykehus. Foto: Glaukomaforeningen.no

Tara sier at jenta er blitt operert to ganger siden Facebook-bildet ble lastet opp, og at hun krysser fingrene for at Rylee fortsetter å ha godt syn på venstre øye. 

Derfor ble pupillen hvit

Overlege Turid Skei Tønset ved øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus HF på Ullevål sier til TV 2 at den svært sjeldne sykdommen gjerne blir oppdaget på bilder.

– Et friskt øye kan bli rødt på bilder fordi blodårenettet i øyet blir reflektert av blitsen. Har du Coats disease, har ikke blodårene i netthinnen utviklet seg normalt. Blodårene lekker væske, proteiner og fettstoffer, og på bildet kan pupillen dermed bli hvit eller gulaktig.

Lekkasjen kan føre til at netthinnen løsner og at pasienten blir blind. Hadde sykdommen blitt oppdaget senere, kunne Rylee blitt blind på venstre øye. 

– Behandlingen består i å tette blodårene som lekker, som for eksempel å skyte på dem med laser for å få dem til å trekke seg sammen. Det blir også brukt en fryseteknikk. 

Hyller sosiale medier

– Lenge leve sosiale medier! Vi er evig takknemlige for at Stacy tok kontakt og sa at hun var bekymret, sier Tara.

Og:

– Rylee gjør akkurat de samme aktivitetene som søsteren sin, og oppfører seg ikke annerledes enn andre barn. Men sykdommen gjør at hun må kontrolleres hele livet. Men heller det enn at hun er blind.