Hos sogneprest Grete kan homofile fortsatt gifte seg

Siden 1992 har Grete Hauge i Paulus kirke sluppet homofile par inn i kirken og velsignet dem. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag tente hun lys i kirken for alle de homofile, som hadde håpet at Kirkemøtet tirsdag ville åpne opp for homofile vigsler - eller i det minste forbønner eller velsignelser.

Men ingen av forslagene fikk flertall.

– Jeg ble svært skuffa. Jeg tenner lys og tenker på alle ansiktene og menneskene jeg har møtt i mine mange år som prest. Jeg vet at i dag er de ulykkelige, og de opplever dette som at kirken holder dem ute, sier sognepresten til TV 2.

Gard Sandaker-Nielsen giftet seg hos Grete Hauge, men den store dagen ble forstyrret av reglene mot homofile bryllup - se intervju øverst i artikkelen.

Sivil ulydighet

Siden 1992 har sogneprest Hauge sluppet homofile par inn i kirken og velsignet dem. 

– Det har blitt en del sivil ulydighet og en lang kamp. Men det handler om enkeltmennesker og Jesus kjærlighetsbudskap som teller, sier hun. 

Trosser Kirkemøtet

Den erfarne sognepresten vil ikke gi opp. Hun trosser Kirkemøtet. Hun sier hun er blant norske prester som vil fortsette å ønske homofile brudepar inn i kirken, for å avgi sitt ja i Guds hus. 

– Dette er en viktig kamp for mange. Det har også skjedd mye. 51 stemte for og 64 mot. Det går den rette veien, sier sognepresten.

Frykter konsekvensene

Hauge sier hun tror mange i kirken nå ikke forstår konsekvensene av det de har vedtatt, og frykter at det blir vanskeligere for kirken å argumentere for menneskerettigheter både her hjemme og ute i verden. 

– Det kan bli farligere enn kirken skjønner, at det ble sagt nei dag. Jeg har nettopp kommet hjem fra FN og møte i kvinnekommisjonen. Der kom det fram at diskrimineringen av homofile er økende og farlig, sier Hauge.

– Kirken i Norge vil gjerne kjempe for menneskerettigheter for alle. Men det tror jeg blir vanskelig nå. Dette gir ikke et godt eksempel vi kan vise verden, sier Grete Hauge.

FORTSETTER SOM FØR: Sogneprest Grete Hauge mener kirkens arbeid for menneskerettigheter står i fare, etter den siste avgjørelsen fra Kirkemøtet. Foto: Goran Jorganovich/TV 2
FORTSETTER SOM FØR: Sogneprest Grete Hauge mener kirkens arbeid for menneskerettigheter står i fare, etter den siste avgjørelsen fra Kirkemøtet. Foto: Goran Jorganovich/TV 2