LIVREDDER: Over ti prosent av alle boligbranner begynner på kjøkkenet. En komfyrvakt (lille bildet) sørger for at din komfyr er trygg. FOTO: TV 2
LIVREDDER: Over ti prosent av alle boligbranner begynner på kjøkkenet. En komfyrvakt (lille bildet) sørger for at din komfyr er trygg. FOTO: TV 2

Dette lille apparatet kan redde hjemmet ditt

Familien fra Hvaler mistet alt i brann. Se hvordan du kan forhindre katastrofen i ditt eget hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tirsdagens episode av TV 2-programmet «Hjem igjen» fortalte familien De Presno fra Hvaler om hvordan det oppleves å se sitt hjem brenne ned til grunnen.

Måtte til psykolog

Familien spiste middag borte da politiet ringte.

– Det var helt uvirkelig men da jeg så brannen med min egne øyne kollapset jeg og falt i bakken, forteller Monica (44) til TV 2.

FIKK HJELP: Mamma Monica De Presno måtte ha psykolog-hjelp etter at hjemmet deres brant ned og familien mistet alt de eide. FOTO: TV 2
FIKK HJELP: Mamma Monica De Presno måtte ha psykolog-hjelp etter at hjemmet deres brant ned og familien mistet alt de eide. FOTO: TV 2

SE APPARATET ALLE BURDE HA HJEMME I VIDEOEN UNDER

I ettertid forteller firebarnsmoren at hun måtte til behandling hos psykolog for å bearbeide traumet av å se alt du eier forsvinne i et flammehav.

– Psykologen sa det var en helt normal reaksjon. Etter brannen tålte jeg ikke høye lyder og fikk det man kaller for Posttraumatisk stresslidelse. Jeg kan fortsatt kjenne hjertet slå raskt dersom jeg hører en sirene eller hvis brannalarmen går på skolen, forteller Monica til TV 2.

Følte en enorm støtte

Monica forteller at varmen og den enorme støtten fra naboer og lokalsamfunnet var med på å hjelpe familien tilbake til hverdagen.

– Det er så viktig å tørre å snakke med mennesker som har opplevd en slik katastrofe, og det gjorde naboene våre. Det takker jeg dem for. Dessuten hjalp de oss med praktiske ting og samlet inn klær til barna våre. Vi fant ut at vi hadde flere venner enn vi trodde, forteller Monica til TV 2.

Brannen startet i det elektriske anlegget i det gamle huset de hadde kjøpt bare halvannet år før det brant ned til grunnen.

Komfyrvakt

Over ti prosent av alle boligbranner skyldes bruk av komfyren. Se hvor enkelt du kan forhindre komfyrbrann i hjemmet ditt og se hvorfor du ALDRI må kaste vann på en fettbrann.

Sprayen som kan redde liv 

Halvparten av alle boligbranner er forårsaket av brann i elektriske apparater. Komfyrbranner ligger også høyt på statistikken. Her er ekspert-tipsene som kan forhindre brannkatastrofen hjemme hos deg. Videoen viser deg dessuten en slukkespray som kan slukke en brann i startfasen.

Slukkesprayen i reportasjen kan man få kjøpt i de fleste jernvareforretninger. Sprayen inneholder ingen giftige stoffer og er biologisk nedbrytbar. Den er i tillegg lett å bruke for barn og eldre som ikke klarer å betjene et tungt brannslukningsapparat.

– Det var veldig rørende

Hvordan var det å se programmet på TV?

– Jeg må innrømme at det var vanskelig og at jeg fikk en liten knekk. Man opplever nesten det samme på nytt. Samtidig er vi uendelig takknemlige overfor teamet som jobbet så hardt og stod på for at vi skulle får tilbake hjemmet vårt. Det var veldig rørende.

Fikk hverdagen tilbake

– Hvordan har brannen påvirket dere som familie?

– Vi har fått tilbake hverdagen og lært oss å sette pris på den. Samholdet i familien betyr mer nå enn før og vi setter mye mer pris på hverandre og på det vi har. Barna har det også bra og det tror jeg er mye takket være at vi lot dem få være delaktige i å bearbeide følelsene sine. De var med på hele prosessen, forteller Monica til TV 2.