Arresterte ulvejegere kan bli dømt etter mafiaparagraf

Politiet aksjonerte mot antatt ulovlig ulvejakt i Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal og Elverum. Kan bli dømt etter den såkalte Mafiaparagrafen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pågripelsene skjedde etter en koordinert aksjon mellom Økokrim og Hedmark politidistrikt. Mer enn 70 personer skal ha deltatt i dagens aksjon. De fleste pågrepne er hjemmehørende rundt Trysil og Elverum.  

En rekke beslag

Det er beslaglagt store mengder elektroniske bevis som datamaskiner og telefoner. I tillegg har politiet beslaglagt flere våpen. Nå venter bevisgjennomgang og avhør. Det er ikke klart om det vil bli begjært varetektsfengsling av de pågrepne.

PRESSEKONFERANSE: Politiadvokat Henning Klauseie (t.v.), Hedmark politidistrikt og førstestatsadvokat Tarjei Istad, ØKOKRIM Foto: ASBJØRN ØYHOVDEN / TV 2
PRESSEKONFERANSE: Politiadvokat Henning Klauseie (t.v.), Hedmark politidistrikt og førstestatsadvokat Tarjei Istad, ØKOKRIM Foto: ASBJØRN ØYHOVDEN / TV 2

Aksjonen er resultat av etterforskning gjennom denne vinteren mot grupperinger som etter politiets vurdering driver organisert jakt på ulv innenfor forvaltningsområdet for ulv sier førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim.

Strafferamme opp mot 11 år

Ulovlig jakt og felling av ulv er alvorlig miljøkriminalitet og resulterer normalt i ubetinget fengselsstraff. Alle de pågrepne er siktet etter straffeloven § 152 b om alvorlig miljøkriminalitet samt den såkalte mafiapragrafen 60a. 

Forskning påviste illegal jakt

– Vi har jo sett gjennom overvåkning at det er en del ulv som har forsvunnet, uten at vi har kunnet forklare årsaken til det. Er det slik at det drives illegal jakt, så er det veldig bra at det blir tatt på alvor. For oss er det en utfordring når det forsvinner mye dyr, sier Morten Kjørstad i Rovdata.  

En foreløpig statusrapport levert Rovdata av Høgskolen i Hedmark (HiHm) viste i mars at 65-73 ulver i vinter har vært i Norge. Av disse skal 33-37 holde til permanent på norsk side av riksgrensen.    

ULOVLIG ULVEJAKT: I en koordinert aksjon har tolv personer blitt pågrepet i dag.  Foto: JENS CHRISTIAN MITCHELL / NTB SCANPIX
ULOVLIG ULVEJAKT: I en koordinert aksjon har tolv personer blitt pågrepet i dag.  Foto: JENS CHRISTIAN MITCHELL / NTB SCANPIX

Konfliktfylt

I februar 2012 gikk norske og svenske jegere sammen om å starte ulovlig ulvejakt. Bakgrunnen for saken, som ble omtalt på TV 2 i februar samme år, var at svenske myndigheter vurderte å sette ut ulvevalper fra dyreparker for å redde den skandinaviske ulvestammen.

Det er ikke kjent om noen av de pågrepne var blant jegerne som uttalte seg den gang.

I ferd med å dø ut

I november 2012 krevde 25 nordiske miljøorganisasjoner på vegne av 800.000 støttespillere at statsministrene i Norge, Sverige og Finland må beskytte den utrydningstruede ulven.

Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet sa den gang han aldri har opplevd at det er kommet en lignende bekymringsmelding om ulvens fremtid.

– Situasjonen for den norske ulvestammen er forferdelig kritisk. Det er 25-30 ulver i Norge, og de har lov til å føde kun tre valpekull i året, sier Haltbrekken til tv2.no.