FORTSATT UROLIG: Her står den nye Sp-ledelsen samlet for første gang etter at de ble valgt. Men Stein Kåre Kristiansen tror urolighetene vil fortsette. (Foto: TV 2)
FORTSATT UROLIG: Her står den nye Sp-ledelsen samlet for første gang etter at de ble valgt. Men Stein Kåre Kristiansen tror urolighetene vil fortsette. (Foto: TV 2)

Tviler på at uroen er over i Senterpartiet

TV 2s politiske kommentator, Stein Kåre Kristiansen, mener det er mange som finner det nesten utålelig at han får ny tillit som nestleder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært beinhard maktkamp. Det har vært hatefulle personangrep. Det har vært offentlig skittkasting. Det har vært intriger. Det har vært bråk og det har vært tårer.

Og det har vart lenge. 

Men nå er det over. I alle fall hvis man skal tro Senterpartiets nye ledelse. 

Jeg tillater meg å tvile på det. Det har vart for lenge, vært for hatefullt og personlig til at roen vil senke seg raskt over Senterpartiet.

Det er ganske sikkert viktige miljøer og fløyer i partiet, som nå reiser skuffet, bitre og kanskje sinte, hjem fra det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm i dag.

Det er de som var heftigst engasjert i kampen mot Ola Borten Moe som 1. nestleder i partiet. Det er mange som finner det nesten utålelig at han får ny tillit som nestleder, etter at Liv Signe Navarsete frivillig trakk seg fra ledervervet.

Politisk kommentator i TV 2, Stein Kåre Kristiansen. Foto: Bjørn Erik Larsen / Scanpix
Politisk kommentator i TV 2, Stein Kåre Kristiansen. Foto: Bjørn Erik Larsen / Scanpix

Hun tok sin del av ansvaret for lederbråk, stridigheter og valgnederlag i 2013.  De hadde forventet at Borten Moe enten tok sin del av det ansvaret selv. Eller at landsmøtet nå sørget for å tvinge det ansvaret på ham, ved å vrake ham fra partiledelsen.

Isteden fikk Borten Moe altså fornyet tillit. Det er tungt å svelge for mange, langt inn i Stortingsgruppa.

Resultatet av det er blant annet at Liv Signe Navarsete nå går inn  historien som den eneste som måtte ta ansvar for valgnederlag, strid og bråk. Til tross for at både Navarsete og mange med henne, mener at Borten Moe har et like stort ansvar. Minst.

Det er det vanskelig å forsone seg med.

Det vil i alle fall ta tid.

Men jeg mener også at Senterpartiet faktisk har lagt et godt grunnlag for å etablere ro, orden og ny entusiasme i partiet. Men altså på sikt.

Først og fremst fordi jeg tror den nyvalgte lederen, Trygve Slagsvold Vedum både har de politiske og personlige egenskapene som skal til for å få partifellene til å jobbe sammen.

Han er energisk, han er pågående, ivrig og flink til å sette Senterpartiets saker på dagsordenen. Kanskje var det hans evne til å gjøre sette mat- og landbrukspolitikk til hete temaer i valgkampen i fjor høst, da han var Landbruksminister, som reddet partiet over sperregrensen. 

Han er populær og godt likt både i og utenfor partiet. Og han har tilsynelatende et uoppslitelig humør. Det kan komme godt med.

For det andre virker det jo i alle fall i dag, som om både Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim er innstilt på å følge opp det klare mandatet fra landsmøtet, om å jobbe sammen, og ikke mot hverandre.

Ikke minst for Borten Moe, vil det nå være helt avgjørende at han fremstår som en lagspiller, og at han virkelig klarer å bygge bro over til den halvparten av partiet som faktisk gikk inn for å sparke ham på landsmøtet.

Han trenger tid for å bygge ny tillit i de viktige miljøene i partiet der han ikke har det lenger. Også det vil ta tid.

For det tredje er det ingen tvil om at et stort flertall blant tillitsvalgte og velgere i SP er lut lei bråk og strid. De vil snakke politikk og drive valgkamp mot kommunevalget 2015.