Ola Borten Moe vant maktkampen i Senterpartiet

Men rivalen Anne Beathe Tvinnereim satte ham tidlig på plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ola Borten Moe ble på det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm mandag valgt til 1. nestleder i Senterpartiet. 

Totalt var det 302 stemmer, og ingen av disse var blanke. Borten Moe fikk 160 stemmer, mens Anne Beathe Tvinnereim fikk 142. 

Maktkampen har de siste ukene pågått mellom de to kandidatene.

2, NESTLEDER: Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim ble mandag valgt til 2. nestleder i partiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
2, NESTLEDER: Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim ble mandag valgt til 2. nestleder i partiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Vil sette punktum

– For det første, tusen takk for ny tillit. For det andre, jeg kommer til å være nestleder for hele partiet, og kommer til å vektlegge det, sa Borten Moe etter at seieren var klar. 

– Jeg er helt trygg og sikker på at når landsmøtet har satt punktum for den tiden vi har vært inne i, så er det mange som stiller seg spørsmålet om man kommer over dette. 

Han påpekte at den siste tidens turbulens i partiet ikke kommer til å føre til noen splittelse i det lange løp, og at de hadde viktige slag å vinne. 

– Nå er tiden inne for å ha det trivelig sammen, og arbeide sammen, sa Borte Moe. 

PÅ PLASS: Tvinnereim tok regien og plasserte seg midt mellom Slagsvold Vedum og Borten Moe. (Foto: TV 2)
PÅ PLASS: Tvinnereim tok regien og plasserte seg midt mellom Slagsvold Vedum og Borten Moe. (Foto: TV 2)

– Satt Borten Moe på plass

Da de tre skulle stå samlet foran landsmøte for første gang, tok Tvinnereim regien og pekte ut hvor Borten Moe skulle stå. Dermed sto hun i midten, med lederen og 1. nestleder på hver sin side. Dette bet politisk kommentator i TV 2, Stein Kåre Kristiansen, seg merke i. 

– Jeg så at hun satt Borten Moe på plass med en gang, og ville ha ham på den siden. Hun har nok ikke kommet inn i ledelsen for å be om unnskyldning, sier Kristiansen. 

Han påpeker at det er en ny spennende ledelse i Senterpartiet, som har ambisjoner om å samle partiet. 

– Det er mulig de på sikt klarer det. Jeg vil anta at det er folk som drar hjem fra dette landsmøtet ganske skuffet og frustrert. De tre har en oppgave i å lege de sårene og skape ro i partiet frem mot kommunevalget i 2015, sier Kristiansen. 

– Summen som teller

Anne Beathe Tvinnereim ble senere valgt som 2. nestleder i partiet. Hun fikk 232 stemmer mot Janne Sjelmo Nordås sine 70 stemmer. 

– Først av alt vil jeg gratulere Ola med seieren. Vi har kjørt jevne race vi, helt siden ungdomstiden. Nå er vi der at Ola er 1. nestleder, og jeg er 2. nestleder, men i ledelsen er det summen som teller, og der er vi tre, sa Tvinnereim fra talerstolen etter valget. 

– Dette skal bli veldig bra. Ledelsen har nå et spesielt ansvar for å lege de eventuelle sår som har oppstått, og alle deler av partiet skal føle at dette er deres ledelse. Ola og Trygve er to veldig flinke karer, og jeg gleder meg til å jobbe sammen med dem.

– Det skal bli spennende, og det skal bli morsomt. 

Støtte til den nye ledelsen

Tidligere på dagen ble Trygve Slagsvold Vedum valgt til leder for Senterpartiet, etter at Liv Signe Navarsete gikk av. 

– Jeg håper at et samlet parti vil gi den nye ledelsen sin støtte. Ellers blir vi alle svekket. Vi må heve blikket. Vi er med på noe større i lag, og politikken må stå i fokus. Vi har mange som gjør en kjempejobb i partiet. Men noen få kan rive ned, det andre bruker krefter på å bygge opp, sa Navarsete fra talerstolen. 

For Ola Borten Moe var dette en vinn eller forsvinn-situasjon, og han var avhengig av å bli valgt for å fortsatt ha en rolle i sentral norsk politikk inntil videre. 

Tvinnereim var derimot sikret en posisjon, da hun ble valgt i sentralstyret i Senterpartiet i 2013.