Prostituerte ranet og banket opp:

Krever svar fra justisministeren – prostituerte kastet ut av landet etter ran

Kjell Ingolf Ropstad (Krf) vil vite hva justisminister Anders Anundsen (Frp) tenker å gjøre for sikre at prostituerte tør anmelde voldsmenn og overgripere til politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ropstad er nestleder i Stortingets justiskomité.

Spørsmålene han stiller regjeringen kommer etter saker på TV 2 om konsekvensene utenlandske prostituerte opplever etter at de melder fra om vold, overgrep eller ran.

  • Èn konsekvens er at utleier blir gjort kjent med at kvinnene selger sex og kaster dem ut på kort varsel, for å unngå å bli siktet etter hallikparagrafen.

LES: Nigerianske kvinner kastet ut av leilighet etter voldtektsanmeldelse

  • En annen konsekvens er at de prostituerte bortvises fra Norge, som følge av at de ikke kan oppgi et formål for oppholdet som politiet mener er sannsynlig. Bortvisning skjer da på tross av lovlig, tidsbegrenset opphold i Norge gjennom oppholdstillatelser i andre europeiske land.

LES: Trodde de skulle få hjelp av politiet – kastet ut av landet etter ran og vold 

– Prostituerte gjøres rettsløse

I kjølvannet av sakene har politiet fått kritikk fra Pro senteret og bistandsadvokater, som mener dette fører til at voldtektsforbrytere og voldsmenn ikke blir anmeldt av prostituerte.

De mener også at behandlingen gjør en sårbar gruppe enda mer sårbar – og at dette er spesielt alvorlig når kvinnene allerede går gjennom traumer etter vold og overgrep. 

I tillegg mener de at kvinner og menn i prostitusjon i praksis gjøres rettsløse på grunn av risikoen de tvinges til å ta ved å melde fra til politi.

Dette er spørsmålene nestlederen i justiskomiteen sender justisminister Anders Anundsen til uken:

«TV 2 har den senere tid publisert saker hvor det fremkommer at utenlandske prostituerte vegrer seg for å anmelde overgrep og vold i frykt for å bli husløse eller sendt ut av landet.

1. Vil statsråden vurdere å gi politiet føringer om at de ikke skal iverksette bortvisningssaker for utenlandske prostituerte som har status som fornærmede i slike straffesaker?

2. Hva vil statsråden gjøre for å sikre at prostituerte som er utsatt for vold og overgrep anmelder dette uten at konsekvensen blir at de blir husløse?»

TV 2 var i kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet tidligere i uken, som da henviste til Riksadvokaten. Søndag kunne regjeringen fortsatt ikke gi TV 2 noe svar i saken.

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) ville heller ikke kommentere kritikken til bistandsadvokatene og Pro senteret.