Prostituerte ranet, banket opp – og sendt ut av Norge

GARDERMOEN/LILLESTRØM/OSLO (TV 2): Først ble de tre mødrene knivstukket og banket opp av ukjente gjerningsmenn. Så tok politiet passene deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Passene fikk de tilbake på vei ombord i et fly ut av Norge to uker etter ranet.

TRANDUM: Her på Trandum ble de tre kvinnene plassert mens de ventet på at politiet skulle sende dem ut av landet, på tross av at de var ofre i en grov ransak og på tross av at de var lovlig i Norge.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TRANDUM: Her på Trandum ble de tre kvinnene plassert mens de ventet på at politiet skulle sende dem ut av landet, på tross av at de var ofre i en grov ransak og på tross av at de var lovlig i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Dette er en historie som nå har spredt seg til hele det miljøet disse kvinnene tilhørte og mange vegrer seg nå for å anmelde vold og overgrep, sier Silje Elisabeth Stenvaag, kvinnenes bistandsadvokat.

I videovinduet over kan du se reportasjen og TV 2s konfrontasjon med politiet om saken.

Bortvisningen av de tre ransofrene kommer opp samtidig en lignende sak. TV 2 fortalte tidligere denne uken om ni nigerianske kvinner som ble kastet ut av leiligheten de bodde i, etter å ha anmeldt voldtekter til poltiet. To menn er siktet i saken.

Sjokkbølger gjennom miljøet

TV 2 møter bistandsadvokat Stenvaag på hennes kontor i Oslo. Her har hun i en årrekke tatt imot personer fra prostitusjonsmiljøet som har behov for advokathjelp.

Bortvisningssaken har opprørt henne spesielt.

 Alle i miljøet disse tre kvinnene tilhørte, vet nå at så fort du kommer i kontakt med politiet, selv om det er du som har behov for hjelp og selv om det er noen andre som har gjort noe galt mot deg, så er det du som blir sendt ut av Norge, sier Stenvaag.

Denne saken er langt fra unik, forteller Pro senteret i Oslo, som jobber for prostituertes rettigheter.

– Når utenlandske kvinner i prostitusjon henvender seg til politiet for å melde fra om vold og overgrep, så er det de selv som blir gjenstand for politiets oppmerksomhet. Politiet undersøker deres opphold og forsøker å finne grunner til at disse personene må forlate Norge, sier Bjørg Norli, Pro senterets leder.

– Mødre med flere barn å forsørge

Det var natt til 6. mars i år at tre menn brøt seg inn på kvinnenes kortidsleide leilighet på et motell ved Gardermoen utenfor Oslo.

– De hadde meg seg el-sjokkpistol og kniver. Kvinnene ble truet på livet, knivstukket og utsatt for annen grov vold, forteller Stenvaag.

BISTANDSADVOKAT: Fordi ranet av de tre kvinnene var spesielt grov fikk de oppnevnt Silje Elisabeth Stenvaag som bistandsadvokat. Foto: Jon T. Hvamstad
BISTANDSADVOKAT: Fordi ranet av de tre kvinnene var spesielt grov fikk de oppnevnt Silje Elisabeth Stenvaag som bistandsadvokat. Foto: Jon T. Hvamstad

Kvinnene var i Norge for å forsørge barna sine, forteller bistandsadvokaten. Selv om de er fra Nigeria, hadde de fast opphold i Italia, og kan derfor også reise fritt inn til Norge.

– Alle disse tre nærmer seg 40 år, de har flere barn å forsørge og har hatt etablerte familier og jobber. Men så tvinges de ut i prostitusjon, fordi det ikke er andre gode alternativer i et finanskriserammet Italia, sier Stenvaag.

Følte seg lurt av politiet

Årsaken til at Stenvaag forteller om saken, er behandlingen kvinnene fikk av politiet, som hadde startet etterforskning av det grove ranet og ønsket kvinnenes rettslige forklaring om gjerningsmennene.

– Kvinnene trodde de skulle få hjelp av politiet. De ble lovet at de skulle få tilbake passene sine så fort de hadde forklart seg om ranet og samarbeidet med politiet. Saken skulle da være avsluttet, forteller Stenvaag.

Hun fortsetter:

– I stedet ble de fengslet, satt på Trandum transittmottak og sendt på et fly ut av Norge. Jeg var en av dem som fortalte dem at de kunne stole på politiet i Norge, men det kunne de altså ikke.

Mistet legetime på grunn av bortvisningen

Ifølge bistandsadvokaten var de tre kvinnene ikke ferdig med behandling av skadene de fikk natten de ble ranet, før de ble satt på flyet tilbake til Italia fredag 21. mars – to uker etter hendelsen.

RANET: Det var på dette rommet på et motell ved Gardermoen utenfor Oslo at de tre mennene ranet, knivstakk og banket opp de tre kvinnene fra Nigeria. Gjerningsmennene er fortsatt på frifot. Foto: Jon T. Hvamstad / TV 2
RANET: Det var på dette rommet på et motell ved Gardermoen utenfor Oslo at de tre mennene ranet, knivstakk og banket opp de tre kvinnene fra Nigeria. Gjerningsmennene er fortsatt på frifot. Foto: Jon T. Hvamstad / TV 2

– Den ene kvinnen hadde blitt utsatt for alvorlig vold mot hodet og skulle undersøkes på Ullevål sykehus. Den timen mistet hun fordi politiet da allerede hadde sendt henne ut av landet, sier Stenvaag.

Dette vakte reaksjoner.

– Det medisinske personellet har reagert med sjokk over at politiet kunne sende dem ut uten at de var ferdigbehandlet og utredet, sier Stenvaag. 

Ikke menneskehandel

Romerike politidistrikt opplyser til TV 2 at de undersøkte om kvinnene kunne vært utsatt for menneskehandel. Kvinnene hadde også et opphold på krisesenter før de ble plassert på Trandum ett til to døgn før bortvisningen ble effektuert.

– Det er nok slik at tidlig i saken, så var det en tilbakemelding fra politiet at bortvisning ikke var aktuelt, men på dette tidspunktet vurderte vi å opprette en menneskehandelsak. Da tilbakemeldingen var at disse ikke var utsatt for menneskehandel, stod man igjen med ranet og vi måtte da vurdere de tre kvinnenes status i Norge, sier politiadvokat Åsmund Yli, politiadvokat ved Romerike politidistrikt, til TV 2.

Var ikke ulovlig i Norge – likevel bortvist

Ifølge kvinnenes politiforklaringer, som politiet la til grunn, hadde de vært i landet fra noen dager til noen uker da ranet skjedde. Det er heller ikke ulovlig å selge sex i Norge - kun å kjøpe.

– Var disse kvinnene ulovlig i Norge?

– De er såkalte tredjelandsborgere med italienske oppholdstillatelser, så i prinsippet kan de komme til Norge over tidsbegrensede perioder (tre måneder, journ. anm), svarer Yli, som også opplyser at politiet ikke kjente til at en av kvinnene hadde en legetime uken etter bortvisningen.

– Hvorfor ble de da bortvist?

– Fordi politiet ikke fant at det formålet de oppga for oppholdet sitt var sannsynlig, svarer Yli.

POLITIADVOKAT: Åsmund Yli ved Romerike politidistrikt mener det var riktig å sende de tre kvinnene ut av Norge, selv om de var her lovlig og var ofre for grovt ran. Foto: Jon T. Hvamstad / TV 2
POLITIADVOKAT: Åsmund Yli ved Romerike politidistrikt mener det var riktig å sende de tre kvinnene ut av Norge, selv om de var her lovlig og var ofre for grovt ran. Foto: Jon T. Hvamstad / TV 2

– Ingen plikt til å bortvise

Det er et svar Stenvaag reagerer på.

– Politiet har ingen plikt til å vise bort mennesker som ikke har noe formål med å være i landet. Hadde dette vært amerikanske turister hadde man ikke behandlet dem på denne måten. Om politiet konsekvent vil sende ut utlendinger som ikke har noe konkret formål med å være her, er det det eneste de vil få tid til, sier Stenvaag.

Politiet: Forstår dilemmaet

Yli bekrefter at politiet har anledning til å bruke skjønn i saker der bortvisning er aktuelt.

 – Men slik som denne saken står, mener jeg det var riktig å bortvise disse kvinnene, fordi de oppga uriktig opplysninger når de kom inn til Norge, sier Yli.

– Forstår politiet at kvinnene i denne saken skulle ønske at de aldri kom i kontakt med politiet?

– Det er for så vidt et vanskelig spørsmål å svare på, sier Yli, før han fortsetter:

– Jeg forstår dilemmaet, men politiet er som sagt avhengig av opplysningene om ranet for at man skal få gjort noe med det.

Politiet har fortsatt ikke pågrepet mennene som ranet de tre kvinnene.