Mini: – De har ikke spillertypene til det

TV 2s fotballekspert mener Rosenborg må gå bort fra 4-3-3-formasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Jan Jönsson fikk sparken, bestemte Rosenborg seg for at de skulle spille 4-3-3. Per dags dato mener Mini Jacobsen at det er gamleklubbens største utfordring.

– Med de spillerne klubben har nå, kan ikke Rosenborg spille 4-3-3 slik vi kjenner Rosenborg fra 90-tallet. Det har de ikke spillertypene til, mener TV 2s fotballekspert.

Etter 2012-sesongen valgte Rosenborg å gi Jan Jönsson sparken som trener. Klubbene skulle tilbake til røttene – og 4-3-3-fotball ble nærmest vedtatt.

– Tilbake til røttene tror jeg var linjen som gikk igjen, sier Jan Jönsson om forklaringen han fikk for sparkingen.

– Hva var betydningen av 4-3-3-formasjonen?

– Det er mulig det kan oversettes med det, tror jeg, sier Jönsson som stort sett spilte 4-4-2 med Rosenborg.

Forandrer allerede
Jönsson spilte også en del 4-2-3-1-formasjon i Rosenborg. Ironisk nok er det trolig den formasjonen Jönsson skal opp mot når Rosenborg gjester Color Line stadion lørdag.

Denne uka har nemlig Rosenborg drillet inn et slikt system på trening.

– Vi har bestemt at vi skal spille 4-3-3, men jeg vil fortsatt kalle dette for en 4-3-3-formasjon. Det går mer på hva spillerne gjør i den rollen de er satt til og spiller i, sier Per Joar Hansen – og minner om at Rosenborg - med Sverre Brandhaug -  også spilte med framskutt midtbanespiller på 80-tallet.

– Riktig å legge om
Mini Jacobsen er på sin side klar på at formasjonen RBK har drillet denne uka er annerledes enn slik klubben spilte i sin storhetstid på 90-tallet. Når det er sagt, er Mini helt enig når Rosenborg nå trolig legger om.

– Den største bøygen for Rosenborg har vært det pratet om «tilbake til røttene». Det har vært en hemsko for Rosenborg. Men spør du meg trenger ikke «tilbake til røttene» å være forbundet med akkurat den og den formasjonen. Det kan like godt være å få inn i hodet at ballen skal fort framover, at det skal stikkes i bakrom og at folk skal utfordre. Det mener jeg er vel så mye tilbake til røttene, sier Mini.

– Og det bør Rosenborg gjøre med en helt annen oppstilling enn de har hatt i det siste. Slik jeg ser det må John Chibuike og Nicki Bille Nielsen inn igjen på topp. Derfor er jeg glad for at de denne uka ser ut til å endre formasjon, sier Mini.

Per Joar Hansen er ikke enig med Mini Jacobsen at 4-3-3-bestemmelsen har vært en hemsko på Lerkendal. Han føler han står helt fritt til å legge om til en slags 4-2-3-1-oppstilling.

– Det er kanskje et større problem for omgivelsene. I alle fall her på innsiden ser vi på det som helt uproblematisk, sier Rosenborg-treneren.

I går skrev TV 2 at mye tydet på at Rosenborg ville gjøre hele fire bytter fra Viking-kampen til Aalesund-kampen.

– Er det litt drastisk å gjøre så mange forandringer etter en runde?

– Nå har jeg ikke byttet på laget enda, det gjenstår å se lørdag. I Rosenborg har vi mange dyktige fotballspillere. Det viktigste er at laget fungerer sammen, sier Per Joar Hansen.