Tromsøs Zdenek Ondrasek stifter bekjentskap med  førstedivisjon denne sesongen. Vi tror Tromsø rykker rett opp igjen.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Tromsøs Zdenek Ondrasek stifter bekjentskap med  førstedivisjon denne sesongen. Vi tror Tromsø rykker rett opp igjen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

TV 2 Sporten tipper førstedivisjon 2014

Skyter Zdenek Ondrasek Tromsø rett opp i Tippeligaen igjen? Se vårt tabelltips.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som i de to-tre foregående sesongene, er det også i år meget vrient å spå utfallet av 1. divisjon. Et forhold som gjør det ekstremt vanskelig i år er alle utskiftningene det er i nesten samtlige tropper, da kanskje foruten i det laget vi tipper i toppen av tabellen.

Vi mener det er tre-fire lag som skiller seg ut i toppen av tabellen og at det er fire-fem lag som skiller seg negativt ut. Å tippe lagene i midtpartiet er nesten som å tippe Lotto. Men vi har gjort vårt beste og prøvd å gi et mest mulig nyansert syn på de ulike lagene og falt ned på denne tabellen.

Les tipset, gjør opp din egen mening og kjør debatt!

1. Tromsø IL

Selv med en noe manglende bredde i troppen mener vi Tromsø IL er storfavoritter til å rykke opp igjen til Tippeligaen på første forsøk

TIL hadde både lag og tropp til å holde seg i Tippeligaen i fjor. Men med salg av nøkkelspillere på sommeren, mye stang ut og europaligaspill ble det til slutt nedrykk. I tillegg må det tas med en meget svak bortestatistikk med null seirer, noe som ofte til slutt ender med en svak plassering. Nedrykket sto i sterk kontrast med foregående sesonger hvor laget endte på henholdsvis tredje-, andre- og fjerdeplass i Tippeligaen. TIL har slitt økonomisk de seneste sesongene, men vil uansett bli å regne som en av de virkelig store lagene økonomisk sett i årets 1. divisjon.

Tromsøs trener Steinar Nilsen.  
  
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Tromsøs trener Steinar Nilsen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Fjorårsplassering: Nedrykk fra Tippeligaen

Spillere inn: Simen Wangberg SK Brann, Jonas Johansen fra TUIL, Lars Herlovsen fra Ørn-Horten, Lars Henrik Andreassen fra Finnsnes,

Spillere ut: Zakari Hamza til Eupen, Hendrik Helmke til Jaro, Jonas Fundingsrud til Alta (lån), Steffen Nystrøm til FFK (lån), Joel Pritchard til Fulham, Vegard Lysvoll til TUIL, Ruben Kristiansen til VIF, Causevic til Bryne, Johnsen på lån til Finnsnes

Antatt lagoppstilling 4-3-3/4-4-1-1: Lekström – Nordbye, Wangberg, Fojut, Antonsen – Johansen, Johansen – Andresen, Kind Bendiksen, Moldskred - Ondrasek

Nøkkelspiller: Her kunne vi valgt flere, men vi mener Thomas Kind Bendiksen er rosinen i pølsa på dette laget. Flott teknikk, bra skudd og hovmesterblikk.

Ung profil: I et meget voksent mannskap er det få unge gutter som kommer til å få spilletid. Men Kent-Are Antonsen fikk en del kamper i fjor, og kan fort spille fast i dette mannskapet.

Generalprøve: Tap 0-1 borte mot Bryne

Sitat: «Vi jobber for å forbedre treningshverdagen og bli enda mer profesjonelle. Og som et resultat av denne jobben vil vi prøve å rykke opp i Tippeligaen, dog med edruelig pengebruk» - Svein Morten Johansen, Sportssjef

Vurdering:
Steinar Nilsen er med som hovedtrener fra start av denne sesongen. Med seg har han fått meget dyktige og rutinerte Bård Flovik som i sum utgjør et meget slagkraftig og kompetent team.

TIL har ikke vært veldig aktive på overgangsmarkedet før denne sesongen, og kun signert en stor profil i Simen Wangberg fra Brann. Og ut av portene har det forsvunnet en del gode navn. Allikevel kan man nesten kalle TIL en overgangsvinner så lenge de har klart å beholde stammen og de viktigste spillerne fra i fjor. På slutten av vinduet ankom Jonas Johansen fra TUIL og bringer med seg lang erfaring fra divisjonen. Ut forsvant landslagsspiller Ruben Kristiansen.

TIL har variert litt på hvilken formasjon de har brukt i treningskampene. Fra «alltid» ha spilt 4-4-2/4-4-1-1 har de nå prøvd seg frem i en diamantformasjon på midten med stopper Jaroslav Fojut som anker på midten og Thomas Kind Bendiksen som hengende spiss. Dette gir i så fall enda mer rom for deres offensive backer. Det blir spennende å se hva de velger.

De største utfordringene TIL vil ha i årets sesong er å holde trykket oppe på trening, holde spillere som egentlig vil spille i Tippeligaen motiverte og unngå å tro at de bare kan spasere seg gjennom divisjonen. Skalpen alle vil ha i årets serie er TIL sin. Vi tror laget kommer til å møte veldig mange lag som parkerer bussen foran eget mål på Alfheim, noe som er en stor utfordring å spille mot. Sånn sett blir nok dødballføttene til Johansen og Kind Bendiksen viktige, samt luftstyrken til Fojut, Wangberg, Miika Koppinen og Zdenek Ondrasek på offensive faste situasjoner. På bortebane vil de bli møtt med folkefest og stor entusiasme. Det er aldri lett å være favoritt, men vi mener de har rygg til å mestre dette stempelet.

TIL har en 12-13 spillere med høy kvalitet og relativ lang tippeligaerfaring. Ispedd en rekke unge talentfulle spillere fra egne rekker vil dette utgjøre en tropp som etter vår mening er mer enn god nok til å kruse gjennom divisjonen. Toppnivået og startoppstillingen holder i hvert fall klasse, så får vi se om dekningen blant de unge gir bredden troppen kanskje trenger for å innfri våre forventninger om 1. plass i divisjonen og opprykk.

2. Mjøndalen Fotball

Dette er første sesongen i moderne tid Mjøndalen Fotball virkelig tør å si at de har ambisjoner om å rykke opp til Tippeligaen. Vi mener de helt klart har belegg for disse ambisjonene!

Årets sesong blir Mjøndalen Fotballs sjette sesong på rad i toppfotballen. Det er smått imponerende det de har fått til i Nedre Eiker med relativt begrensede midler. Ny flott stadion har vært tatt i bruk i ett år nå, og stein på stein har det vært bygget de seneste årene. For tre år siden havnet laget på en tiendeplass, mens de to siste sesongene har resultert i kvalikspill med henholdsvis en fjerde- og en sjetteplass. Disse prestasjonene er det selvfølgelig et helt tettsted og en hel klubb som står bak, men det er ikke å stikke under en stol at Kenneth Karlsen og Vegard Hansen har jobbet knallhardt i en rekke år og skal ha mye av æren for den nye æraen på Nedre Eiker.

Fjorårets plassering: 6. plass i 1. divisjon

Spillere inn: Sanel Kapidzic fra Vard Haugesund, Alagie Sosseh fra Birkebeineren, Stian Rasch fra Strømmen, Ulrik Arneberg fra Asker, Erik Midtgarden fra HBK, Erlend Skagestad egen jr, Joachim Mohn-Rishovd egen jr, Andreas Haglund fra Degerfors

Spillere ut: Pål Alexander Kirkevold til Sandefjord Fotball, Kristian Flittie-Onstad til Moss FK, Anders Karlsen til Bodø/Glimt, Jonathan Barrajo til San Antonio Scorpions, Kevin Beugre til Hønefoss (tilbake fra lån), Lars Granås lagt opp, Benjamin Stokke til Levanger, Benjamin Krantz til Birkebeineren (lån), Emil Fossum til Birkebeineren (lån), Jarle Belaska til Ørn-Horten (lån).

Antatt lagoppstilling 4-4-2: Forn – Midtgarden, Arneberg, Sundli, Solberg Olsen – Diomande, Aasmundsen, Kortgaard Ingebretsen, Hansen – Kapidzic, Sosseh

Profil: Danske Sanel Kapidzic scoret 13 mål for nedrykkslaget Vard Haugesund i fjor. Har gått under radaren til tippeligaklubbene, men kan bli en stor profil med sin fine teknikk og sterke målteft.

Ung profil: Det er ikke mange unge spillere å ta av i troppen til MIF. Allikevel velger vi oss Mads Gundersen som en potensiell profil. En god midtbanespiller, som fort kan få mye spilletid i dette antatte topplaget.

Sitat: «Vi har helt klart ambisjoner om å være med i toppen av 1.divisjon. Vi har aldri vært så tydelige på det som i år.» - Kenneth Karlsen, Sportssjef

Generalprøve: Seier 5-2 hjemme mot HBK

Sanel Kapidzic. FOTO: Digitalsport
Sanel Kapidzic. FOTO: Digitalsport

Vurdering:
Vi har allerede skrytt av trener Vegard Hansen og Kenneth Karlsen, som sammen med sine dyktige medhjelpere er blant de mest kompetanserike, arbeidsomme og erfarne teamene i 1.divisjon.

MIF har hatt en litt uvanlig inngang på spillermarkedet i år. Spillere de før ikke tok seg råd til eller som ikke passet inn i lønnsstrukturen til klubben, har de nå jobbet med å få til klubben og lykkes i mange av tilfellene. Dette har medført at de har en langt tøffere kamp om plassene blant de 13-14 beste, samtidig som de har en langt mindre bredde enn tidligere. Prioriteringen gjør laget langt mer utsatt for karantener og skader. Om dette er den riktige veien å gå får vi ikke vite før etter endt sesong, men at de har et bedre startoppstilling enn tidligere sesonger er vi helt overbevist om.

Vi kommer til å se MIF i en mer tydelig 4-4-2 formasjon i år enn tidligere. De har ofte hatt en hengende spiss eller offensiv midtbanespiller, men i år vil de ha to spisser som jobber hardt sammen på topp. Utover det kan man tillegge at MIF har blitt mer lik seg selv igjen og er etter vårt syn mer direkte enn for to år siden.

Keeper Ivar Andreas Forn har vi tidligere stilt spørsmål om er en keeper som er god nok til å stå på et opprykkslag. Det vi har sett av han i år tyder på at han har tatt steg og utviklet seg i feltarbeidet, og vi har tro på at han fort kan være en kar som bikker marginene til MIFs fordel i år. Forsvaret er godt besatt og med mange sterke navn. Men laget står ofte høyt i banen og tempo, foruten hos Rhett Bernstein som ofte er skadet, er mangelvare. Kantspillerne i Vamouti Diomande og Mads Hansen er på sitt beste blant det ypperste vi finner i 1.divisjon. Sentralt på midten er Stian Semb Aasmundsen kaptein og bankers. Som makker får han skadeutsatte Bjarne Kortgaard Ingebretsen hvis han ikke er på sykestua. På topp blir det spennende å se Sanel Kapidzic og Alagie Sosseh, som har hard kamp av Stian Rasch om plassen.

Vi har troen på MIF i år. Det er flere årsaker til det. Klubben har bygd sten på sten og er klare for å ta steget opp. De har vært dyktige på overgangsmarkedet, selv om vi kanskje hadde ønsket oss mer fart i backrekken og en klar og tydelig sjef på midten når Kortgaard Ingebretsen er indisponibel. Laget har blitt bedre i flere av spillets faser. De er ikke bare et lag med trykk og dødballer, men evner også å føre kamper. Til slutt vil vi trekke frem erfaringen til trener Hansen. Han har vært med en god stund i klubben i hans hjerte nå. Opprykket bør skje nå, hvis ikke kan kortene være spilt ut for hans del i denne klubben. Men som sagt, vi har trua på at han leder laget i Tippeligaen neste år!

3. Bryne FK

Bryne FK mobiliserer til opprykk. Dyktige Gaute Larsen har lagt stein på stein til nå, men byggverket er etter vår mening ikke sterkt nok ennå til å sikre direkte opprykk!

Bryne har nå vært ute av det gjeve selskap i ti sesonger. Det gamle mønsterbruket på Jæren har slitt både på og utenfor banen, og har i de seneste årene ikke vært en reell kandidat til å ta steget opp i Tippeligaen. Sakte, men sikkert begynner det å bli optimisme igjen på Bryne Stadion, med flotte treningsforhold, relativt grei økonomi og en meget dyktig trener i Gaute Larsen. Etter at klubben lå i ingenmannsland i sesongene 2010 og 2011 med niendeplass begge år, kom Larsen inn og reddet klubben fra nedrykk i 2012 og loset laget inn på en tiendeplass. I fjor var laget nærme kvalik, men et forsmedelig tap mot nedrykkslaget Vard Haugesund i siste kamp hjemme sendte de ned på en syvendeplass.

Fjorårets plassering: 7. plass i 1. divisjon

Spillere inn: Paul Addo fra Strømmen, Adnan Causevic fra TIL, Adnan Haidar fra Stabæk, Viljar Helland Vevatne fra Viking, Robert Undheim fra Frøyland.

Spillere ut: Esben Ertzeid til Brodd (trener), Håvard Urstad til Ålgard, Rogvi Baldvinsson til Ålgård, Ørjan Hopen tilbake til Sogndal, Geir Dahle Høyland permanent til Ålgård

Antatt lagoppstilling 4-4-2: Kristiansen – Landro, Causevic, Lode, Addo – Tveita, Khattab, Haidar, Ulland Andersen – Skarthun, Khalili

Profil: Må nesten si Oddbjørn Skartun / Aram Khalili. Spissparet sto for tilsammen 33 mål i 1. divisjon i fjor. Utfyller hverandre perfekt med Khalili som oppspillspunkt og Skartun som trussel i bakrom.

Ung profil: Truls Vagle. Akkurat fylt 18 år. Sentral midtbanespiller med enorm intensitet i spillet og stor arbeidskapasitet.

Sitat: «Vi skal bli bedre enn i fjor. Målsettingen er topp fire!» - Gaute Larsen, trener

Generalprøve: 1-0 seier hjemme mot TIL

Vurdering:
Trener Larsen er en rutinert herremann som har bygget dette Bryne-laget stein på stein i en periode nå. Med seg i teamet har han den hardtskytende Ole Hjelmhaug som assistent.

Bryne spiller en tradisjonell 4-4-2 så lenge Khalili og Skartun er på banen. Riktignok er det ofte førstnevnte som faller noe ned i oppspillsfasen, men en hengende spissrolle er mer tydelig hvis han er ute av oppstillingen. Og det er han første serierunde da han er nødt til å sone for et rødt kort pådratt seg i en treningskamp. Laget har meget sterke offensive backer i Paul Addo og Vegar Landro og kommer til å angripe med mange spillere, spesielt på hjemmebane.

Bryne-trener Gaute Larsen.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Bryne-trener Gaute Larsen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

I antall har ikke Bryne styrket seg vesentlig i dette overgangsvinduet, men vi mener de er styrket i kvalitet. Trener Larsen har vært tydelig på hva han ville ha inn, og har endt opp med å styrke de tre posisjonene han ønsket. Adnan Causevic vil gi duellstyrke og Tippeliga-erfaring i forsvaret. Addo vil gi offensiv kraft og Tippeliga-erfaring på venstrebacken, spesielt når Aleksander Midtsian er mye skadet. Til slutt vil Adnan Haidar gi Tippeliga-erfaring i midtbaneleddet. Selv om dette er spillere som ikke har preget Tippeliga-lagene de har vært i, er de meget habile på dette nivået.

Troppen er ikke den bredeste i 1. divisjon, men vi mener den har blitt bygd opp på en sunn måte. Midtsian og Marius Lode kan spille back på hver sin side, og Tommy Eide Møster og Krister Wemberg er gode alternativer på stopperplass. Unge Vagle og Henrik Breimyr er gode alternativer på midten, og Eirik Jakobsen kan fint brukes som spiss i bakrommet med sin store fart. Bryne har vært ute etter en kant til å gi bedre dekning i den posisjonen også, men det mislyktes de med i dette vinduet.

Noe av hemmeligheten for Bryne til å rykke opp er å gjøre Bryne Stadion om til en fryktet bane å besøke igjen. Før i tiden gruet de fleste seg til å komme til forblåste Jæren, og det var vrient å komme seg derfra med seier. I 2012 var de kun det tolvte beste hjemmelaget. I fjor var de det femte beste hjemmelaget. Skal de rykke opp må de opp blant de to beste på eget gress.

Vi har tro på at Bryne tar nok et steg mot Tippeligaen i år. Men vi tror de er nødt til å forsøke seg gjennom kvalikspill. Vi mener kvaliteten i laget ikke er på nivå med TIL og at bredden ikke er på samme nivå som hos Mjøndalen. Det kommer uansett til å bli en spennende sesong i toppen av tabellen, og hvis Khalili og Skartun leverer som i fjor kan det bli riktig så gøy!

4. Sandefjord Fotball

Vi tror Sandefjord Fotball er et av flere lag som kan kapre den andre direkte opprykksplassen bak TIL, men eksperimentet med 3-5-2 begrenser muligheten for å rykke rett opp.

Det virket som om Sandefjord Fotball skulle ha et kort opphold i Adeccoligaen etter nedrykket i 2010. De to neste sesongene hang de godt med i toppen av tabellen, men havnet på den «sure» tredjeplassen og måtte ut i kvalikspill. Det siste året av disse ga signal om at noe var galt, da de etter en blek forestilling ble slått ut i første kamp i kvalikspillet av nyopprykkede Ull/Kisa. Sesongen 2013 var også en stor skuffelse for mange av oss, da de etter å ha blitt tippet som en av opprykksfavorittene til slutt endte på en svak åttendeplass på tabellen. SF slet både på hjemme og bortebane og var aldri reelt inne i kampen om de gjeveste plassene i divisjonen.

Pål Alexander Kirkevold er klar for Sandefjord etter å ha imponert i Mjøndalen. FOTO: Digitalsport.
Pål Alexander Kirkevold er klar for Sandefjord etter å ha imponert i Mjøndalen. FOTO: Digitalsport.

Fjorårsplassering: 8. plass 1. divisjon

Spillere inn: Roger Risholt fra Kristiansund, Pål Alexander Kirkevold fra Mjøndalen, Kevin Larsen fra HBK, Eirik Holmen Johansen fra Manchester City, André Sødlund fra Bolton Wanderers

Spillere ut: Kristian Brix til Glimt, Iven Austbø til Viking, Tom Skogsrud til Kongsvinger, Tijan Jaiteh til Sandnes Ulf, Henrik Gustavsen til Notodden

Antatt lagoppstilling 3-5-2: Johansen – Amankwah, Gabrielsen, Larsen – Bindia, Torp, Risholt, Strand, Lamøy – Kirkevold, Sellin

Profil: Pål Alexander Kirkevold. Fortsatt ung og hardtarbeidende spiss med nese for mål. Skal han være spilleren Sandefjord har lett etter som skyter laget opp med sin tunge venstreslegge?

Ung profil: Eirik Holmen Johansen. Ung keeper som er på lån fra Manchester City. Har potensial til å bli en toppkeeper, men har allerede nå en tung bør på sine skuldre i å skulle erstatte gode Iven Austbø og være sisteskansen på et opprykkslag. Flott rekkevidde.

Sitat: «Alle vet at vi har ambisjoner om å være med i toppen av 1.divisjon.» - Lars Bohinen, trener

Generalprøve: 0-0 borte mot Strømmen IF

Vurdering:
Etter å ha blitt trent i tre sesonger av Arne Sandstø, er tiden nå inne for nok en gammel toppspiller. Den meritterte spilleren Lars Bohinen får sin første sesong som hovedtrener i toppfotballen. Etter et år med erfaring og en grei 2. plass med Asker Fotball i 2. divisjon i fjor, skal han nå få brynt seg skikkelig i en tøff divisjon med et visst forventningspress. Med seg har han Ronny Holmedal som har lang erfaring som assistent på dette nivået.

NY TRENER I SANDEFJORD: Lars Bohinen har tatt over etter Arne Sandstø.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
NY TRENER I SANDEFJORD: Lars Bohinen har tatt over etter Arne Sandstø. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

SF har vært meget aktive på spillermarkedet foran årets sesong. Og selv om de har mistet tre bærebjelker i Tijan Jaiteh, Kristian Brix og Iven Austbø, ser de vesentlig forsterket ut. Spillere som Roger Risholt, Pål Alexander Kirkevold, Kevin Larsen, osv borger både for kvalitet, mål og erfaring.

Det er meget spennende og berikende å se trenere tørre å gjøre noe annerledes. Og sånn sett håper vi at SF lykkes med å legge om formasjonen til den noe utradisjonelle 3-5-2 de har spilt til nå i oppkjøringen. Vi trenger flere fasetter i norsk fotball, derfor applauderer vi dette valget. Men det er resultatene som teller, og hvis man ikke lykkes med dette fra start kommer sikkert fort trykk utenfra og usikkerhet kan spres internt i troppen.

En av SFs største utfordringer de seneste sesongene har vært skader. Skader kommer og går i fotball, men SF har vært meget uheldige med å ofte ha flere av sine sentrale spillere ute med skader samtidig. Dette er et forhold de må få orden på for å hevde seg så høyt på tabellen som vi tror de skal gjøre.

Troppen til SF ser meget sterk ut. Som nevnt får unggutten Eirik Holmen Johansen mye ansvar mellom stengene, noe som må mestres for at laget skal være med der oppe. Ofte har opprykkslagene de beste keeperne også, noe det blir spennende å se om Johansen kan ta steget opp til å være. Laget har meget god dekning i forsvaret og tåler noen smeller her. På kant kan det faktisk hende at gode Cheikhou Dieng må starte på benken, samt at SF også har fire meget habile spisser i Kirkevold, Johan Gulliksen, Kjell Rune Sellin og Cato Hansen. Optimalt sett mener vi laget kanskje burde hatt et mer hodesterkt alternativ på topp for å kunne omsette de mange innleggene laget kommer til å produsere til mål. Og for å være enda mer pirkete kunne det kanskje vært ønskelig med enda større løpskraft blant de tre i midtbaneleddet. Uansett, større bredde en f.eks TIL, men etter vår mening lavere kvalitet på de 12-13 beste spillerne.

Vi mener at spillermaterialet er godt nok til å kjempe om direkte opprykk, men vi tror at eksperimentet med 3-5-2 og en meget ballbesittende spillestil trenger mer tid å jobbes med. Dermed ryker den direkte opprykksplassen, men det kommer til å bli en artig sesong for laget fra Hvalfangerbyen uansett med mange gode opplevelser og en veldig offensiv tilnærming til spillet.

5. Ranheim Fotball IL

Vi tror Ranheim Fotball fortsetter å henge med i toppen av 1.divisjon og får sin femte sesong på rad blant de syv beste lagene.

Etter at Ranheim Fotball IL tok steget opp i landets nest øverste divisjon i 2010 har de konstant preget den øverste halvdelen av tabellen. «Debutsesongen» 2010 ga en flott femteplass, 2011 en enda bedre fjerdeplass, 2012 en liten nedtur med syvendeplass og uten kvalik, mens de i fjor var oppe på kvalik igjen etter en sterk fjerdeplass. Vi mener dette er imponerende prestasjoner tatt budsjett i betraktning, samtidig som den lokale profilen klubben ønsker å ha på sitt lag. Riktignok er de lag nummer to i landets tredje største by og har RBK som en meget god støttespiller, men stort sett å ha studenter og trøndere på laget er imponerende likevel.

Fjorårets plassering: 4. plass i 1. divisjon

Spillere inn: Erik Sivertsen fra Nardo, Asgeir Snekvik fra Melhus/Tiller, Vegard Voll fra Levanger, Aleksander Foosnæs Rosenborg, Torgil Gjertsen fra Strindheim, Erlend Robertsen på lån fra Glimt

Spillere ut: Michael Karlsen Melhus/Tiller, Mikal Haugen Bjørnstad Melhus/Tiller (lån), Kim Ove Norum Riksvold til Byåsen, Christian Reginiussen til Alta

Antatt lagoppstilling 4-3-3: Barli – Rønning, Tronseth, Eek, Malmo – Blakstad, Reginiussen, Åsen – Bye, Aas, Gjertsen

Profil: Jo Sondre Aas. Alltid med i racet om toppscorertittelen i 1. divisjon, i hvert fall når han spiller hjemme i Trøndelag. Jobber knallhardt på topp og har gode avslutningsferdigheter. Årets toppscorer?

Sarpsborg  20131113.
Claes Phillip Kronberg (t.v.) og Jo Sondre Aas i aksjon i kvalifiseringskampen til eliteserien i fotball mellom Sarpsborg 08 og Ranheim på Sarpsborg. Sarpsborg vant kampen 1-0.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Sarpsborg 20131113. Claes Phillip Kronberg (t.v.) og Jo Sondre Aas i aksjon i kvalifiseringskampen til eliteserien i fotball mellom Sarpsborg 08 og Ranheim på Sarpsborg. Sarpsborg vant kampen 1-0. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Ung profil: Magnus Blakstad. Etablerte seg i laget med 17 kamper og fire mål i fjor. God duellkraft og bra løpskraft. Målfårlig fra sin indreløperposisjon.

Sitat: «Vår målsetting er å prøve å bli topp seks!» - Trond Nordsteien, trener.

Generalprøve: Uavgjort 1-1 hjemme mot KBK

Vurdering:
Trond Nordsteien inne i sin andre sesong som Ranheim-trener. Forrige sesong tok han laget helt til kvalik-finale mot Tippeliga-laget Sarpsborg 08. En dyktig trener med en rolig og pedagogisk tilnærming til å utvikle både lag og enkeltspillere.

Ranheim har fulgt sin vante strategi på overgangsmarkedet. Kun egenrekruttering og spillere fra Trøndelag er hentet inn. Gode lokale spillere som det blir spennende å følge om klarer å ta steget inn i toppfotballen. Vegard Voll er tilbake fra Levanger, mens det knyttes stor spenning til kantspilleren Torgil Gjertsen som ble kåret til den beste spilleren i 2. divisjon i Trøndelag i fjor. Det ser ut som om laget har kommet helt ok ut av vinterens overgangsvindu, men verken vesentlig svekket eller forsterket.

Vi er rimelig sikre på at vi får se et Ranheim i sin vante 4-3-3 formasjon, som ofte blir omgjort, til noens fortvilelse, til en lav 4-5-1 når de er på defensiven. Laget er meget sterke i overgangsfasen og er også meget vanskelig å bryte ned når de har rukket å komme tilbake i den defensive rammen. Det store spørsmålet er om kontringsstyrken er intakt når Michael Stilson er skadet/på flyttefot og Daniel Krogstad har hanglet i lang tid.

Troppen til Ranheim er sterk, men ikke så sterk som den har vært i de beste årgangene etter vårt syn. Laget har kontinuitet som en styrke, da mye av stammen fra laget er intakt fra i fjor, selv om at det er litt spørsmål rundt kantene Stilson og Krogstad og deres helse. Even Barli i mål får i år konkurranse av lokale Erik Sivertsen. Backrekken er det de gamle traverne Thomas Rønning, Are Tronseth, Karl Morten Eek og Eirik Holmvik Malmo som kommer til å prege, men med god konkurranse først og fremst fra Christian Eggen Rismark og Jørgen Olsen Øveraas. I midtbaneleddet er vi spente på om Gjermund Åsen får en oppsving igjen etter en middels sesong i fjor, mens det er relativt åpen kamp mellom Voll og Magnus Blakstad. Mads Reginiussen er anker. På topp er Jo Sondre Aas udiskutabel, mens lovende Gjertsen og Bendik Bye fort kan bekle kantrollene.

Vi er litt usikre på Ranheim i år. Mye av stammen fra laget som tok seg helt til kvalikfinale i fjor er som sagt på plass, men med Krogstad mye skadet og Stilson skadet og/eller på vei til Oslo er vi ikke helt overbevist om at de blir like vasse i kontringsspillet som har vært deres styrke de siste sesongene. Men med kjennskap til historien om at de stort sett havner på topp seks, bra kontinuitet, god trener, tydelig spillestil og toppscorer Aas i rekkene tror vi de nok en gang kaprer en kvalikplass.

6. Fredrikstad FK

Vi håper at Håkon Wibe Lund får den tiden han trenger til å utvikle neste generasjon FFK’ere, og at nostalgi og rop om umiddelbar suksess ikke fører til et urimelig krav om opprykk.

Aristokraten Fredrikstad FK er inne i en tung periode, både økonomisk og sportslig. På det økonomiske planet ser det ut til at det er bedring i sikte, selv om det fortsatt betales for gammel moro og en altfor kostbar infrastruktur i klubben. På det sportslige planet har laget de seneste sesongene hatt tolvteplass i Tippeligaen 2011, nedrykk fra Tippeligaen 2012 og en høyst ordinær tiendeplass i 1. divisjon i sesongen 2013. Tiendeplassen i fjor må sees i lys av at den økonomiske satsningen til klubben ikke var å skryte av, troppen ble tynnet ut og at laget måtte bruke meget unge spillere gjennom høsten. Dog er det kanskje lyspunktet for FFK at klubben besitter mange veldig talentfulle unggutter som vil prege norsk fotball i fremtiden hvis de selv vil og klubben legger til rette for det. Sesongen i fjor ble også sterkt preget av sykmeldingen og senere avgangen til hovedtrener Lars Bakkerud, og etter hvert også avgangen til fagansvarlig Trond Amundsen.

Fjorårets plassering: 10. plass i 1. divisjon

Bjørnar Holmvik har signert for Fredrikstad.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Bjørnar Holmvik har signert for Fredrikstad. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Spillere inn: Dag Alexander Olsen fra Castellon, Christian Berg fra Glimt, Bjørnar Holmvik fra Kalmar

Spillere ut: Khalifa Jabbie til Balikesirspor, Hans Erik Ramberg lagt opp, Thomas Holm til Nordstrand, Andreas Landgren til Helsingborg, Ole Strømsborg til Kvik

Antatt lagoppstilling 4-3-3: Masalin – Rafn, Grorud, Dure, Aleesami – Adarmola, Berg, Holmvik – Nystrøm, Stene, Shaswari

Profil: Christian Berg. Etter å ha loset Glimt som kaptein inn til et suverent opprykk, valgte Berg å flytte tilbake til sin gamle klubb dette året. Blir meget verdifull med sin erfaring, både med tanke på kampsituasjon men også i utviklingen av klubbens unge talenter.

Ung profil: Har kan vi velge flere, men indreløper Håvard Åsheim synes vi er spesielt spennende. Han er god med ball, bra arbeidskapasitet og kan fort bli en ny Simen Brenne.

Sitat: «Vi ønsker å være med å kjempe om opprykk når det drar seg til på høsten. Topp seks er klubbens ambisjonsnivå.» - Håkon Wibe Lund, trener

Generalprøve: Seier 3-0 borte mot HamKam

Vurdering:
Håkon Wibe Lund fikk laget i «fanget» etter mye bråk på trener og ledersiden i FFK i fjor. Resultatene og plasseringen til slutt var ikke noe å bli slått i bakken av, men det er nyanser bak resultatet. Mye bråk nevnt, en spillergruppe uten selvtillit, forventninger som ikke passet med forutsetningene, osv. Vi mener Wibe Lund gjorde en god jobb som trener etter han tok over, tatt disse forutsetningene i betraktning. Laget hadde bedre struktur både offensivt og defensivt, og hadde kun to tap på sine siste ti kamper. Vi håper klubben fortsetter å gi Wibe Lund tillit, og gir han ro til å utvikle de mange lovende spillerne i klubben, noe som er hans spesialfelt. Med seg har han Jan Tore Ophaug som assistent.

Nysignerte Christian Berge plukkes ut som en profil før årets sesong. FOTO: Digitalsport.
Nysignerte Christian Berge plukkes ut som en profil før årets sesong. FOTO: Digitalsport.

Overgangsvinduet har gjort FFK godt. De har mistet kun et fåtall spillere. Khalifa Jabbie spilte lite, Thomas Holm var skadet, Ole Strømsborg var back-up og Andreas Landgren var utlånt. Hans Erik Ramberg vil nok bli savnet, men erstattere er hentet inn for å gjøre savnet minst mulig. Inn har de fått gode og rutinerte spillere som Christian Berg fra Glimt, Steffen Nystrøm fra TIL og Bjørnar Holmvik fra Kalmar. Dette gir laget etterlengtet rutine, i en tropp som har mange gode unge og lokale talenter.

Trener Wibe Lund foretrekker 4-3-3-formasjon. Laget har i vinter prestert ujevnt, men på sitt beste har de hatt en fin intensitet i presset og vært vasse på overganger. Fra i fjor mener vi å kunne se fremgang i struktur og aggressivitet, og vi mener de er i god utvikling.

Jon Masalin er en god 1. divisjonskeeper. Backrekken har spennende spillere i Haitam Aleesami og omskolerte Simen Rafn på backene. Kanskje enda mer spennende er de unge alternativene i Ludvig Begby og Ola Lønn Jensen. Begge har potensial til å bli gode tippeligaspillere hvis de tar de riktige valgene fremover. Stopperplassen er godt besatt, men etter vår mening er det noe mangel på tempo hos Lars Grorud, Kevin Dure og Vidar Martinsen. Trioen på midten er av god kvalitet, med Berg som anker bak Julius Adaramola og Bjørnar Holmvik. Også her finnes det meget spennende unge alternativer i Håvard Åsheim og Filip Westgård. Lengst der fremme vil man sette lit til at Robert Stene scorer sine vante 10-12 mål, mens Nystrøm og Rozhat Shaswari er førstevalg på kantene. Her vil også Simen Standerholen og Dag Alexander Olsen ha et ord med i laget.

Vi mener at det er noe spennende på gang i Fredrikstad. Men vi mener også at det ikke er spennende nok til å rykke opp i år. Det er meget jevnt mellom lagene bak Tromsø, og vi tror FFK har mulighet til å rive til seg en kvalikplass denne sesongen. Ser vi ett til to år frem i tid, under forutsetning at klubben bevarer roen har vi tror på at det er mulig å ta steget opp igjen til Tippeligaen.

7. Hønefoss BK

Med ny trener med ny filosofi og mange utskiftninger tror vi ikke på noe snarlig retur til Tippeligaen for HBK og Roar Johansen

Etter klubbens overlegne opprykk til Tippeligaen i sesongen 2011, slet Hønefoss BK i bunnen av tabellen i både sesongen 2012 og 2013. I 2012 overlevde de i siste serierunde, mens de fortsatt hadde håp om å overleve i 2013, men tapte den avgjørende kampen i den siste runden. Etter en periode hvor det stort sett kun har vært innkjøpte/innleide spillere til klubben, velger de nå å ha en mer lokal tilnærming når de bygger opp troppen. Det blir store utskiftninger fra i fjor, men hyggelig er det at det er gjort plass til egenproduserte lokale gutter i årets tropp.

Fjorårets plassering: Nedrykk fra Tippeligaen

Spillere inn: Lukasz Jarosinski fra Alta, Alexander Pedersen egen jr, Morten Hæstad fra KIL, Durim Muqkurtaj egen jr, Kamer Qaka fra Raufoss, Martin Thomassen egen jr, Sigurd Svendsen egen jr, Vasko Kalezic fra FK Mladost, Andrija Kaluderovic fra FK Rudar, Christian Aas fra Ull/Kisa, Roope Riski fra TPS, Kevin Beugre tilbake fra lån Mjøndalen, Henrik Kildentoft fra Haugesund (lån).

Spillere ut: Pål Erik Ulvestad tilbake til Molde fra lån, Larsen til VIF, Helge Haugen til Sogndal, Mikkel Vendelboe til Kiel Holstein, Kevin Larsen til Sandefjord, Riku Riski til Rosenborg, Tor Øyvind Hovda til Kalmar, Alexander Mathisen til VIF, Adalsteinsson til Island, Kenneth De Vita Jensen til Moss, Steve Clark til Columbus, Magnus Hjulstad ukjent, Remond Mendy ukjent, Erik Midtgarden til Mjøndalen

Antatt lagoppstilling 4-3-1-2: Jarosinski – Hæstad, Solli, Kristjansson, Groven – Aas, Svendsen, Kaluderovic – Kolehmainen – Hoås, Riski

Profil: Aleksander Solli. Mange gode spillere å ta av, men Solli blir valgt utelukkende på grunn av hans fantastiske skuddfot både fra frispark og vanlige langskudd. Kan fort være god for rundt ti mål i  1. divisjon.

Ung profil: Sigurd Svendsen. Fotballklok, brukbar duellsterk og voksen spiller til kun å være 18 år.

Sitat: «Håper vi skal være med å plage de som går rundt med klare opprykkstanker.» - Roar Johansen, trener

Generalprøve: Tap 2-5 borte mot Mjøndalen IF

TALENT: Sigurd Svendsen. FOTO: Digitalsport.
TALENT: Sigurd Svendsen. FOTO: Digitalsport.

Vurdering:
Et tungt akademisk trenerteam fra i fjor er byttet ut med den joviale menneskekjenneren Roar Johansen, med bakgrunn fra Sarpsborg 08 og nå sist Ull/Kisa. Johansen nøt stor respekt i Sarpsborg og hadde mange meget sterke resultater med klubben. I Kisa overtok han et lag som presterte noe over evne sesongen før, og slet med å gjenskape de resultatene og endte med å kjempe med nebb og klør for å overleve i 1. divisjon. Johansen står for en underholdende og ballbesittende spillestil, hvor hans joviale lederstil ofte frembringer det beste i enkeltspilleren. Med seg har han Luis Pimenta som assistenttrener og toppspillerutvikler. Pimenta står for kontinuiteten da han har fartstid i klubben fra tidligere.

Det har vært voldsom trafikk i dette overgangsvinduet for HBK. Hele tolv spillere har forsvunnet ut av porten og 14 har spasert inn den porten. Vi mener laget er markant svekket da det har forsvunnet mye rutine og kvalitet, mens spillerne som har kommet inn ikke er av samme kaliber. Riktignok er det gjort en del spennende signereringer, men savnet av Steve Clark, Tor Øyvind Hovda, Riku Riski, Mikkel Vendelboe, Kevin Larsen, osv vil merkes.

Roar Johansen er kjent for å dyrke «en spillende type fotball». I hans nye 4-3-1-2-kombinasjon kommer vi helt sikkert til å se mye ball på bakken og fine kombinasjoner. Spørsmålet man må stille seg er om laget har god nok kvalitet til å gjennomføre stilen, og om det i uansett trenger mer enn inneværende sesong for å implementere stilen.

Startoppstillingen til HBK er av god kvalitet, men ikke av god nok kvalitet til å rykke direkte opp. I tillegg er bredden ikke slik den bør være for å være sikker på å kunne opprettholde kvaliteten ved skader og karantener. Laget har fire gode spisser i Roope Riski, Øyvind Hoås, Kevin Beugre og Mats André Kaland, i tillegg til at Toni Kolehmainen holder høyt nivå som hengende spiss. Men det som er veldig spennende med denne troppen er at det gror godt blant de unge, og det blir uhyre spennende å følge en Sigurd Svendsen, som er tiltenkt den sentrale rollen i treeren på midten. Et stort ansvar hviler på hans skuldre, men vi har blitt fortalt at det har han skuldre til å tåle. Og trener Johansen er ekstremt flink til å jobbe med sånne talentfulle unge spillere.

Konklusjonen vår på HBK er at de skal slite med å få en kvalikplass. Til det er troppen for tynn, stilen for ny og utskiftningene vært for store. Er læringskurven bratt i forhold til stilen og de unge gutta i troppen tar steg raskere enn ventet kan laget overraske i forhold til våre forventninger. Men vi tror denne sesongen blir et hvileskjær og at laget kommer meget sterkere igjen neste år.

8. Kristiansund BK

Kristiansund BK har hatt store utskiftninger i spillerstallen og stiller også med et ferskt trenerteam. Likevel tror vi de vil bite godt fra seg også i år.

Etter gjentatte forsøk på å rykke opp i 1. divisjon, klarte den hardtsatsende klubben det endelig i 2012. Debutsesongen var av meget variabel kvalitet, men endte med en mer enn godkjent niendeplass. Laget hang lenge med i kampen om kvalikplass, og var kun fem poeng fra ved sesongslutt. Og det beskriver godt hvor bra KBK var i starten av sesongen, ettersom de avsluttet sesongen med bare en seier på de ti siste kampene.

Fjorårets plassering: 9. plass i 1. divisjon

Spillere inn: Espen Næss Lund fra Sogndal, Pål Erik Ulvestad fra Molde, Magnus Stamnesstrø fra Molde (lån), Conny Månsson fra Fløy, Daouda Bamba fra Kongsvinger, Simon Tomren fra Træff, Jonas Rønningen fra Træff, Marc Serramitja fra Girona, Henrik Rolland egen jr, Sondre Sørlie egen jr, Ole Rødahl egen jr, Aliou Coly fra Molde (lån), Sigve Djuvsland egen jr

Spillere ut: Christophe Psyche til HamKam, Olivier N’Siabamfumu ukjent, Roger Risholt til Sandefjord, Andreas Aalbu til Bærum, Mahmoud El Haj til Strømmen, Jan Tømmernes til Bærum, Simon Markeng til Træff, Victor Ashby ukjent , Sindre Ohrstrand ukjent, Roger Berntzen lagt opp, Vik til Kristiansund FK

Aliou Coly.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Aliou Coly. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Antatt lagoppstilling 4-4-2: Valderhaug – Coly, Ulvestad, Næss Lund, Sivertsen – Rødsand, Stamnesstrø, Ulvestad, Kalludra – Bamba, Mendy

Profil: Liridon Kalludra, kantspiller eller hengende spiss. Har Balkansk teknikk og spilleforståelse. Er en herlig spiller å se på med sin gode pasningsfot og sine avdriblinger.

Ung profil: Erlend Sivertsen, venstreback. En meget solid venstreback som har potensial til å gå hele veien. Habil defensivt og god offensivt.

Sitat: «Vi tenker utvikling og håper på en bedre plassering enn i fjor.» - Kjetil Thorsen, Sportssjef

Generalprøve: Uavgjort 1-1 borte mot Ranheim

Vurdering:
Suksesstrener Geir Bakke forlot KBK i starten av oppkjøringen til sesongen til fordel for Molde. Dermed var det duket for Christian Michelsen som hovedtrener. Michelsen var assistent i fjor, men var tiltenkt en annen rolle i klubben i inneværende sesong. Da hovedtrenerjobben ble ledig valgte klubben altså å satse internt, selv om det var mange kjente trenere som luktet på jobben. Michelsen er helt uten erfaring som hovedtrener, men har lang erfaring som spiller. Det er derfor en stor trygget for han og klubben at han har med seg ringreven Ole Olsen som assistent denne sesongen.

KBK har mestret dette overgangsvinduet på en fortreffelig måte. De har mistet noen sentrale spillere i Roger Risholt, Olivier N’Siabamfumu, Christophe Psyche, Mahmoud El Haj, osv, men har fått inn mye kvalitet og ungt talent. Aliou Coly, Magnus Stamnesstrø og Pål Erik Ulvestad fra Molde er meget solide forsterkninger, i tillegg har Espen Næss Lund fra Sogndal og spennende Daouda Bamba fra Kongsvinger ankommet. Vi mener laget er styrket inn mot denne sesongen.

Troppen er solid og med god dekning. Elias Valderhaug vil nok ta keeperplassen, men som back-up har de meget solide og rutinerte Conny Månsson. På stopperplass har de Andreas Hopmark og Joakim Bjerkås som alternativer, disse svekker ikke laget nevneverdig. Fremover i banen har de en Sverre Økland, en Tor Erik Torske og flere unge lokale unggutter som er meget godt trent og er ambisiøse.

De som har sett KBK i vinter har meldt om et lag som jobber knallhardt og har god fysikk. Laget har spilt elleve treningskamper, og det mot meget god motstand, og står kun med ett tap.

Laget flytter inn på ny stadion, noe som kan slå både positivt og negativt ut. Laget har mistet en stor trenerkapasitet i Bakkes avgang, noe som kan slå negativt ut. Laget har mistet sin kaptein og nestor i Risholt, men ser ut til kanskje å ha erstattet han med Stamnesstrø og Ulvestad. Vi har allikevel trua på dette mannskapet. Vi har trua på at de kanskje forbedrer fjorårets prestasjon med en plass eller tre. Har de en optimal sesong tar de kanskje også kvalik!

9. Hødd IL

Vi tror det fort blir en mellomsesong uten kvalikspill på Hødd i år, fra å ha vunnet cupen i 2012 og nesten opprykk i fjor.

Hødd IL har vært en fargeklatt i norsk fotball de seneste sesongene. Etter at de rykket opp i 2010 har de, foruten å etablere seg i 1. divisjon, rukket å være med i opprykkskamp til Tippeligaen, produsert toppspillere til storklubber og vunnet cupfinalen. I 2011 havnet laget på en solid åttendeplass. Året etter var de kun et hårsbredd fra å rykke ned til 2. divisjon, men klarte seg med et nødskrik i siste serierunde. Hadde laget vunnet borte mot Mjøndalen i siste serierunde i fjor, ville vi ikke skrevet om de i dette tipset. Da hadde de vært et Tippeliga-lag i stedet.

Fjorårets plassering: 3. plass i 1. divisjon

Spillere inn: Aslak Falch fra Sandnes Ulf, Robin Shroot fra Stevenage, Nils-Erik Engen egen jr, Ole Amund Sveen fra Strømsgodset, Joakim Wrele fra Halmstad.

Spillere ut: Akeem Latifu til Aafk permanent, Sivert Heltne Nilsen til VIF, Pål André Helland til RBK, Andreas Lie til Aafk, Rune Ertsås til Alta, Tobias Nygård Vibe til Tromsdalen (lån).

Antatt lagoppstilling 4-2-3-1: Falch – Ingebrigtsen ,Törnqvist, Moltu, Grodås – Aursnes, Heltne – Magnussen, Shroot, Ulland Andersen - Standal

Profil: Erik Sandal. Har slitt litt med skader den siste tiden, men er en drivende god offensiv midtbanespiller med flotte avslutninger.

Ung profil: Fredrik Aursnes. Kanskje blant de mest spennende midtbanespillerne i landet. Er 18 år hele denne sesongen også, og vil etter sesongen nærme seg 75 kamper i 1. divisjon og med cupgull i beltet allerede.

Sitat: «Ambisjonen vår er å kjempe om kvalikplass i år igjen.» - Andre Nevstad, klubblegende, daglig leder og sportssjef.

SKAL TA OPP ARVEN ETTER NYLAND: Aslak Falch er hentet fra Sandnes UIf.  Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
SKAL TA OPP ARVEN ETTER NYLAND: Aslak Falch er hentet fra Sandnes UIf. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Generalprøve: Seier 5-0 hjemme mot Træff

Vurdering:
Suksesstrener Lars Arne Nilsen takket for seg etter sesongen i fjor. Sindre Eid, hans tidligere assistent, skal nå forsøke å fylle skoene til den meget populære forgjengeren. Fordelen med at han har vært assistent tidligere, og det over lengre tid, er at kontinuiteten i arbeidet kan videreføres. Ulempen kan være at gruppa ser på han som assistent fortsatt, noe som kan prege hans autoritet. Vi tviler på det, og med Steinar Lein som nyankommet assistent mener vi teamet er mer en sterkt nok til å kunne dra dette laget videre.

Nesten uansett hvilke spillere som kommer inn på slutten av dette vinduet vil Hødd være svekket i forhold til seriestarten i fjor. Sterke navne som Akeem Latifu, Andreas Lie, Sivert Heltne Nilsen og Pål André Helland er borte, og det lar seg ikke gjøre å erstatte disse. Aslak Falch er en udiskutabelt en god keeper, men han er ikke av samme kaliberet ennå som Lie og for så vidt også Ørjan Nyland var da han forlot klubben for et drøyt år siden.

Laget har ofte spilt 4-2-3-1 de seneste årene, men har også vært i en 4-3-3 formasjon. Vi tror grunnspillet til laget fortsatt er førstnevnte, men at de også kanskje blir å finne i en diamant på midten. Uansett, laget vil fortsatt være et spillende lag men med nok spillere som biter godt fra seg i duellspillet også.

Som vi tidligere har vært inne på ser Hødd svekket ut, selv om de har vist en egen evne til å utvikle unge gode spillere ute i havgapet. Vi har vært inne på keeperplassen hvor vi mener Falch er en habil keeper, men at det er et knepp opp til forgjengerne. I forsvaret har de den samme besetningen som de hadde i høstsesongen, med Jonas Ingebrigtsen, Jesper Törnqvist, Steffen Moltu og Victor Grodås. Foruten Ruben Brandal er alternativene meget unge, hvis ikke midtbanespillere som Vegard Heltne blir flyttet ned ved behov. Midtbanen skal dirigeres av meget lovende og gode Fredrik Aursnes, med nestoren Erik Sandal som den offensive drivkraften når han er tilbake fra skade. Andreas Rekdal, Heltne og Bendik Torset vil kjempe om de ledige plassene. Offensivt er laget spennende, med Joachim Magnussen, Espen Standal og Eirik Ulland Andersen. Bak der lurer Kroatiske Franjo Tepuric, en målsnik av rang. Inn som et alternativ til en skadet Sandal kom Robin Shroot inn på slutten av vinduet. Shroot er en meget habil spiller på dette nivået, med god teknikk, gode pasninger og et flott skudd. Joakim Wrele fra Halmstad kom også inn på «overtid», en spiller som er tiltenkt balanserende midtbane eller stopperposisjon.

Vi mener at Hødd kommer til å få en tøffere sesong i år enn i fjor. Startoppstillingen og kanskje et par alternativer utenfor den holder bra nivå, men dekningen i troppen er ung og uerfaren. Holder de seg skadefrie og har få karantener kan dette ende høyere enn vi tror, men vi tror den nye treneren Eid vil få sin fulle hyre med å lose laget inn til kvalik.

10. HamKam

Vi mener HamKam har en tropp som er i tynneste laget for å kjempe om de gjeveste plassene. Men med stang inn og uten skader har de et potensial som kan gi kvalik.

HamKam rykket opp igjen til landets nest øverste divisjon i 2010. Laget har prestert godt, selv om forventningene kanskje har vært større, i alle sesongene siden. I sesongen 2011 ble det sjetteplass, 2012 åttendeplass og i 2015 ble det femteplass som også ga kvalik. Dette er etter vår mening sterke prestasjoner sett i lys av en meget anstrengt økonomi som ikke har gitt laget optimale forutsetninger for å lykkes i tråd med de forventninger som blir stilt av lokalsamfunnet på Hamar.

Fjorårets plassering: 5. plass i 1. divisjon

Spillere inn: Pekka Lagerblom fra IFK Mariehamn, Christophe Psyche fra Kristiansund, Magnus Sylling Olsen fra Sarpsborg 08, Ibrahim Fofanah fra Djurgårdens IF, Heidar Geir Juliusson fra Throttur Reykjavik, Torgeir Osmo egen jr, Christian Wirstad egen jr, Kristian Eriksen egen jr,

Spillere ut: Niklas Solhaug til Asker, Anders Nedrebø til Bærum, Edmir Asani til Ull/Kisa, Oddbjørn Lie til Aalesund, Emil Dahle til Stabæk, Vegar Bjerke lagt opp, Bølla ukjent, Alexander Woo Enger ukjent, Atle Tronsmoen til Ottestad

Antatt lagoppstilling 4-2-3-1: Øvernes – Jevne Hagen, Psyche, Lagerblom, Riise – Adebahr, Idris – Sjølstad, Sildnes, Sylling Olsen - Gundersen

Profil: Tor Andreas Gundersen. Forferdelig sesong i fjor pga sykdom, men er på sitt beste toppscorerkandidat i divisjonen. Gode bevegelser og sterk i boks.

Ung profil: Emil Sildnes. Har allerede 54 kamper for Kamma og er en offensiv kreativ midtbanespiller.

Magnus Sylling Olsen.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Magnus Sylling Olsen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sitat: «Vi går for kvalik i år også. Forventningene til det er tilstede i klubben og i byen.» - Svein Inge Haagenrud, Assistent og Sportssjef

Generalprøve: Tap 0-3 hjemme mot Fredrikstad FK

Vurdering:
Vegard Skogheim trente laget opp i 1. divisjon i 2010. I de påfølgende sesongene har han jobbet under meget trange kår økonomisk, samtidig som han har sørget for at laget har etablert seg som et lag på øvre halvdel av tabellen. Jobben han har lagt ned er formidabel. Med seg som en solid hjelper både på og utenfor banen har han hatt og har fortsatt Svein Inge Haagenrud.

HamKam har før denne sesongen mistet en del spillere som har preget laget positivt de seneste årene. Stopperparet er borte, klubblegende Vegar Bjerke har lagt opp og mange målpoeng har forsvunnet med avgangene til Anders Nedrebø og Emil Dahle. Spillere som har ankommet klubben i dette vinduet er av solid kvalitet, men vi tviler på om laget står styrket når logistikken skal gjøres opp. Pekka Lagerblom og Christophe Psyche kan kanskje erstatte Edmir Asani og Oddbjørn Lie, men vi tror ikke Magnus Sylling Olsen alene klarer å erstatte Dahle og Nedrebø. Og i Kamma-sammenheng klarer ingen å erstatte Bjerke!

Trener Skogheim står for gladfotball. Han liker å sende gutta i angrep, men har blitt litt mer restriktiv med årene. Etter nå å ha lagt om til to balanserende midtbanespillere vil vi få se mer til John Anders Riise og Truls Jevne Hagen på offensiven, noe jeg tror vil styrke laget. Det knytter seg også stor spenning til om Lars Øvernes har tatt steg i år mellom stengene. Han startet sesongen meget sterkt i fjor, men spilte meget varierende utover. Hvis Kamma skal gjøre vårt tips til skamme må han opp på nivået fra tidlige i fjorårssesongen.

Tore Andreas Gundersen blir i år en viktig brikke. I fjor var han skadet og syk og leverte langt under hva vi forventer av han. Hvis han kommer opp mot sitt beste nivå vil han hjelpe Sylling Olsen med å gjøre savnet av Dahle og Nedrebø minimalt.

Det største ankepunktet mot Kamma i år, som det for så vidt har vært i foregående sesonger også, er bredden. De har kun atten spillere på profesjonell kontrakt. Dette kan være negativt i flere henseender. Både i forhold til skader og karantener, men også i forhold til å ha konkurranse om plassene.

Vi tror HamKam går mot sin svakeste sesong siden returen til dette nivået. Begrunnelsen vår bunner i for store forventninger i forhold til forutsetningene, svekket tropp i kvalitet og i bredde, og at vi rett og slett tror at det er flere klubber som har bedre forutsetninger for å lykkes. Men som sikkert nevnt flere ganger i denne artikkelen, marginene er små og med disse marginene på deres side kan HamKam fort sitte å glise godt av TV 2s tips når status gjøres opp i november.

11. Strømmen IF

Strømmen IF har de seneste sesongene overlevd 1.divisjon med nødskrik. Vi tror det blir en sesong på nedre halvdel av tabellen, men med god margin til nedrykksstriden.

Strømmen IF har med et av divisjonens laveste budsjetter holdt seg flytende i 1. divisjon de siste årene, og går nå inn i sin femte strake sesong på nest øverste nivå. Vi mener dette er en meget sterk prestasjon tatt økonomi og det faktum at det er meget sterk konkurranse om spillerne i Oslo-området i betraktning. Daglig leder og klubblegende Per Nygren styrer klubben med jernhånd, en klubb som nå har skaffet seg nok erfaring og god nok økonomisk plattform til å begynne å ta mål av seg om plasseringer på øvre halvdel. De seneste sesongene har laget oppnådd syvendeplass i 2010, tolvteplass i 2011 og to ellevteplasser i 2012 og 2013. Sesongen 2013, hvor plassen var sikret flere runder før slutt, var mer behagelig enn de to foregående hvor laget overlevde på mirakuløst vis i siste serierunde.

Fjorårets plassering: 11. plass i 1. divisjon

Spillere inn: Thor Lange fra Stabæk, Eirik Schultze fra Viking, Mahmoud El Haj fra Kristiansund, Haraldur Björnsson fra Sarpsborg 08, Stian Bolstad fra Fjellhamar, Kristian Jahr fra Notodden, Esben Rashid fra KFUM, Vetle Dragsnes fra Lillestrøm, Igor Mirceta fra Acharnikos, Ole Marius Aasen fra Sandnes Ulf, Samuel Dircher fra Start, Ulrich Ness egen jr, Johannes Grødtlien egen jr, Tom Kristoffersen fra Lyn, Espen Rødsand fra LSK, George Agwuocha fra Odd. 

Spillere ut: Stian Rasch til Mjøndalen, Arild Østbø til Viking, Robin Daly til Lørenskog, Paul Addo til Bryne, Kristoffer Tokstad til Sarpsborg 08, Henrik Nordnes til Hauerseter, Jan Tore Amundsen lagt opp, Simen Stamsø Møller til Kjelsås, Kim Brandtzæg til Asker, Francois Yabre til Kongsvinger, Johannes Hain til Buchbach, Dan Alberto Fellus til Lørenskog, Martin Jørgensen til Grorud

Antatt lagoppstilling 4-4-2: Björnsson – Hamuntenya, Strømnes, Amundsen, Lange – El Haj, Schultze, Achrifi, White – Moen Hansen, Ramsland

Profil: Mustafa Achrifi. Var meget lovende i VIF for noen sesonger siden. Noen år i Lørenskog og så debutsesongen i Strømmen har gjort han godt. Gode basisferdigheter, men også en kriger.

Ung profil: Eirik Schultze, ny fra Viking. Høster mange lovord fra kjennere av klubben etter kun måneder i den rødgrå drakta. Bra fysikk, godt overblikk og god pasningsfot.

Sitat: «Vi håper på å ta steg oppover på tabellen i år.» - Espen Olsen, assistentrener og sportslig leder

Generalprøve: Uavgjort 0-0 hjemme mot Sandefjord

Gunnar Halle skal styre Strømmen.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
Gunnar Halle skal styre Strømmen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

Vurdering:
Gunnar Halle er ved roret fra start av i sesongen. Han hadde en meget god hånd om laget etter at han overtok hovedansvaret da hans gamle landslagskollega Erland Johnsen forlot skuta midtveis i fjorårets sesong. Ved sin side har han den gamle storspissen Espen Olsen som assistent og sportslig leder.

Overgangsvinduet har, nær sagt som vanlig for Strømmen sin del, vært meget travelt. Hele 13 spillere har forsvunnet ut av portene, mens 13 nye har signert avtaler med klubben. Om de er styrket eller svekket er vi litt i tvil om. Selv om det er meget sterke navn som er ankommet er det også flere klassespillere som har gått andre veien. Arild Østbø som var 1. divisjons beste keeper i fjor, Stian Rasch, Kristoffer Tokstad, Francois Yabre, Paul Addo, osv. blir det tøft å erstatte.

Etter Halles inntreden i laget ble det en helt klar og tydelig 4-4-2 formasjon. Med to hardtarbeidende spisser og stram organisering av de to bakerste leddene var laget vriene å spille mot utover høsten. Høyt press var varemerket til laget, noe de også kommer til å prøve å gjennomføre så ofte det lar seg gjøre i årets sesong.

Selv om vi er tvilende til at de har kommet styrket ut av logistikkabalen, mener vi at de har en bred tropp med mange valgmuligheter. Samuel Dircher er en flott back-up til Haraldur Björnsson. Både Fredrik Nilsen og Kristoffer Jahr er sterke alternativer i forsvarsfireren. Igor Mirceta og Ole Marius Aasen spennende typer i midtbaneleddet. I startoppstillingen er vi meget spente på om Miguel Hamutenya tar skritt videre. Stopperne Marius Amundsen og kaptein Steinar Strømnes er meget solide. Thor Lange har sett god ut etter overgangen fra Stabæk. Eirik Schultze og Mustafa Archrifi på sentral midtbane er bunnsolide. Mahmoud El Haj vet vi hva kan stille til fra kant, både på godt og vondt. George White er med fra start av på sesongen, en White som til tider var en åpenbaring på venstrekanten i fjor. Daniel Moen Hansen på topp ser bedre trent ut enn på lenge og Martin Ramsland ved hans side er en hardtarbeidende og målfarlig spiss. Et sterkt lag ja, men vi er som sagt usikre på om hvor mye bedre det er enn i fjor.

Strømmen har i år et lag og en tropp som er godt nok til å vinke farvel til nedrykksstriden og heller se oppover på tabellen. Med alle utskiftningene som har vært de siste sesongene er vi dog litt usikre på hvor langt opp på tabellen de kan se. Kvaliteten på troppen står ikke noe tilbake for lagene foran på tabellen, og med litt stang inn og sola i ryggen kan laget faktisk være med å snuse på en kvalik. Hvis så skal skje må Björnsson overta arven etter Duwayne Kerr og Østbø, som de to siste sesongene har vært de beste keeperne i divisjonen.

12.  Bærum SK

Vi mener Bærum SK er det mest spennende laget av lagene som tok steget opp fra 2. divisjon i fjor. Såpass spennende at vi tror de beholder plassen denne gangen.

Bærum SK var sist oppe i 1. divisjon i sesongen 2012. Laget spilte til tider gnistrende god kontringsfotball og scoret markant mer mål en to av kvalik-lagene det året. Allikevel endte sesongen med et kun 22 poeng og et klart nedrykk. Årsaken til nedrykket var altså ikke det offensive spillet, men det faktum at de slapp inn hele 73 mål. De var sårbare i alle spillets faser defensivt med sin noe naive tilnærming til kampene, men spesielt var de svake på dødballer i mot. Men med friskt mot og tro på sin filosofi rykket trener Morten Tandberg og Bærum SK opp igjen på første forsøk i hard kamp med lokalrival Asker.

Fjorårets plassering: Opprykk fra 2. divisjon

Spillere inn: Andreas Aalbu fra Kristiansund BK, Anders Nedrebø fra HamKam, Jørgen Mohus fra Brann, Kristoffer Tollås fra Asker, Mattias Pedersen fra Västra Frölunda, Monir Benmoussa fra VIF, Jan Tømmernes fra Kristiansund BK, Markus Fjørtoft egen jr, Ola Scheele Moe egen jr, Sofus Rasmussen egen jr, Thomas Utter Jensen fra Ørn Horten

Spillere ut: Marius Lundemo til Lillestrøm, Erbin Llullaku til Holmen, Edo Colic til Holmen, Magnus Ask Mikkelsen til Fløy, Eirik Markegård lagt opp

Antatt lagoppstilling 4-2-3-1: Mohus – Aubert, Pedersen, Troupe, Juklerød – Sandbu, Tollås – Nervold, Aalbu, Berg - Pellegrino

Profil: Amahl Pellegrino. Lynhurtig og teknisk spiss. Er god både i etablert angrep og også en stor trussel i kontringsspillet.

Amahl Pellegrino pekes ut som en profil for Bærum. FOTO: Digitalsport.
Amahl Pellegrino pekes ut som en profil for Bærum. FOTO: Digitalsport.

Ung profil: Simen Juklerød. Ung lovende sideback med venstrefot. Bra fysikk og allerede bra med erfaring tross sin lave alder.

Sitat: «Vi har som mål å etablere oss i 1. divisjon, og vi har forhåpninger om å gjøre det med god margin.» - Morten Tandberg, trener.

Generalprøve: 1-1 borte mot Ull/Kisa

Vurdering:
Morten Tandberg er fortsatt ved roret, som han var sist gang laget var i 1. divisjon. Har sin bakgrunn i ungdomsarbeidet i klubben, og går nå inn i sin femte sesong som trener for klubbens A-lag. Er tro mot sin filosofi, en filosofi som er gjennomsyret på å utvikle egne spillere og tørre å spille fotball med en viss risiko. Med seg i teamet har han den gamle Lyn-kjempen Henrik Dahl som assistent.

Laget spiller som sagt en ballbesittende type fotball. De har kanskje i overkant lyst å ta risiko med ball, men har trolig lært en del fra sist gang de var oppe i 1. divisjon. I sin 4-2-3-1 formasjon har de to gode rutinerte spillere i Lars Rønningen Sandbu og nyankomne Kristoffer Tollås som kan holde et angrepslystent lag litt i ørene, og stå for balansen i laget.

På spillermarkedet har klubben gjort det meget godt inn mot denne sesongen. Selv om de har mistet gode Marius Lundemo, har de forsterket laget i de fleste posisjoner. Syv spillere har signert for klubben, og alle syv kan gå rett inn og starte kamper i 1. divisjon.

Trener Tandberg mener troppen han nå har er den beste han har hatt i sin tid i Bærum. Det er en konklusjon vi kan være enige i, selv om den optimalt sett kanskje kunne vært litt bredere. Men gode alternativer i alle ledd. To gode keepere er på plass, med Jørgen Mohus som det klare førstevalget. Spennende Mattias Pedersen fra Sverige i midtforsvaret gir laget tiltrengt duellkraft og legger press på Morten Ruud Irgens og Sebastian Troupe om hvem som skal starte ved hans side. Lovende Simen Juklerød holder rutinerte Mounir El Masouri på benken på venstresiden bak. I midtbaneleddet finnes det god dekning i flere posisjoner, og på slutten av overgangsvinduet kom Jan Tømmernes inn som gir Amahl Pellegrino litt pes helt på topp.

Vi har god tro på at Bærum når sin målsetting om å overleve i år. Laget var oppe for to år siden og høstet verdifull erfaring, og som vi tror og håper de har lært noe av. De har som vi har vært inne på truffet meget godt på overgangsmarkedet og har et eldre lag nå enn sist. Trener Tandberg er også mer erfaren, og vil sikkert bruke en del av det han lærte sist til å luke bort naiviteten som preget laget da.

13. Ull/Kisa

Vi tror de store utskiftningene i troppen til Ull/Kisa gjør at laget får en meget tøff sesong og må kjempe om å unngå nedrykk.

Etter at Arne Erlandsen både reddet laget fra nedrykk til 3. divisjon og rykket opp til 2. divisjon året etter, fikk Ull/Kisa sin debut i landets neste øverste divisjon i 2012 på ny flott stadion. Og sesongen gikk over all forventning. Ikke bare tok laget kvalikplass, de gikk hele veien og spilte kvalikfinale mot Sandnes Ulf. Her ble det riktignok tap, men absolutt en godkjent debut i 1. divisjon. Trener Erlandsen måtte gå, og en tung arv ble lagt på Roar Johansens skuldre. Med relativt store utskiftninger i stallen, helt ny spillestil og en rekke marginer i mot, sikret klubben ikke plassen i 1. divisjon før i siste serierunde med en knallsterk seier borte mot Kristiansund. Johansen sa takk for seg etter kun en sesong, og ny hovedtrener er den gamle storspilleren Tommy Berntsen

Fjorårets plassering: 12. plass i 1. divisjon

Spillere inn: Joakim Holmedal fra Lillestrøm, Markus Furseth fra Lillestrøm, Shåresh Ahmadi fra Vålerenga, Chuma Anene fra Vålerenga, Enock Kwakwa fra Manchester City, Johann Laxdal fra Stjärnan, Lars Ivar Slemdal tilbake fra lån til Moss FK, Henrik Bakke fra Lillehammer, Magnus Nikolaisen fra Alta, Edmir Asani fra HamKam

Spillere ut: Ole Kristian Langås til Sandnes Ulf, Simen Kind Mikalsen til Lillestrøm, Martin Rosenkilde til Moss FK, Christian Aas til Hønefoss, Ola Jørstad til Gjerdrum, Steevan Dos Santos til Progresso do Sambizanga, Thomas Morgan til Gjøvik/Lyn, Stefan Logi Magnusson tilbake til KR Reykjavik etter lån, Sivert Dæhlie lagt opp.

Får  Chuma Anene sitt gjennombrudd? Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Får  Chuma Anene sitt gjennombrudd? Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Antatt lagoppstilling 4-2-3-1: Vangen – Laxdal, Andresen, Christiansen, Kolbjørnsrud – Ihugba, Jørstad - Suleiman, Giæver, Nicolaisen - Anene

Profil: Pål Steffen Andresen. I dette urutinerte laget må Andresen holde seg skadefri. Med sin rutine, hurtighet og duellstyrke vil han være avgjørende for om laget holder seg i divisjonen eller ikke.

Ung profil: Chuma Anene. Blir dette det virkelige gjennombruddet for unge Anene? Med enorm fysikk og god fart har han potensiale til å overta arven etter Steevan Dos Santos.

Sitat: «Bedre enn i fjor, vi justerer eventuelt underveis.» - Tommy Berntsen, trener

Generalprøve: 1-1 hjemme mot Bærum

Vurdering:
Tommy Berntsen er ny hovedtrener i Kisa. En ambisiøs kar med solid bakgrunn som spiller. Trenererfaringen han til nå innehar er derimot kun i de yngre rekker i Lørenskog IF og Lillestrøm. Denne jobben blir en fin utfordring for å skaffe seg erfaring og prøve ut om teori også fungerer i praksis på seniornivå. Med seg som assistent har han kollega gjennom flere år Morten Rom.

Det har vært store utskiftninger i troppen på UKI-Arena de seneste sesongene. Kun 2-3 spillere er igjen fra den flotte prestasjonen i 2012. I år mener vi at laget har blitt svekket ytterligere, da mye erfaring og mange målpoeng har forsvunnet fra klubben. På en annen side har trenerteamet vært flinke til å hente inn mye ungt talent og pågangsmot, og får man disse til å dra i samme retning og ta hurtig læring har man raskt et godt mannskap.

Trener Berntsen står for en spillende type fotball. Vi kan forvente oss å se Kisa i en 4-2-3-1-formasjon hvor det etterstrebes å holde ballen mye langs kunstgresset.

Troppen til Kisa inneholder noen eldre spillere med bred erfaring, mens størsteparten er unge lovende spillere med bakgrunn i toppklubbene i og rundt Oslo. Startoppstillingen er av bra kvalitet, hvor vi mener backrekken kanskje er leddet med høyest kvalitet. Johann Laxdal med en rekke landskamper for de yngre på Island virker meget spennende, Rasmus Christiansen og Pål Steffen Andresen meget solide på stopperplass og Johan Kolbjørnsrud, som hadde en god debutsesong i fjor, utgjør et godt forsvar. Sent ankomne Edmir Asani gir bedre dekning bakover. Midtbaneleddet ser også greit ut, men for oss ser det lite mobilt og fysisk robust ut. På topp hviler det et stor ansvar på Chuma Anene og Shåresh Ahmadi, spillere som har potensial men har til gode å slå helt igjennom. I tillegg fikk klubben inn målkåte Magnus Nikolaisen fra Alta på slutten av vinduet, noe som vil ta av presset på unggutta på topp noe. Bredden i troppen er det største ankepunktet etter vår mening. Noen skader og/eller karantener vil prege laget vesentlig i negativ retning.

Vi tror Kisa går en meget tøff sesong i møte. De slet voldsomt i fjor og har etter vårt syn en svakere tropp i år, spesielt i bredden. Trener Berntsen har vist før at han har et godt grep om unge spillere, og hvis han får utviklet disse i rekordfart vil han øke kvaliteten noe i startoppstillingen men også betydelig i troppen for øvrig. Da kan det bli 1. divisjon i 2015 også.

14. TUIL

Selv om de uttaler at det er en historisk god tropp TUIL stiller til start med, tror vi det går rett ned igjen for laget fra Tromsdalen.

TUIL rykket opp relativt komfortabelt i fjor, et nivå de har vist de helt klart har inne. Men de har til gode å vise at de har 1. divisjonsnivået inne, dog viser historien at de er veldig nære ved å gjøre det. I sesongen 2009 kom laget på plassen over nedrykk. I 2010 rykket de ned med fire poengs margin. Året etter var det opp igjen etter suveren seier i avdelingen med hele ti poeng. 2012 ble det nok en gang nedrykk, da med knappest mulig margin. 2013 ble altså opprykk igjen, og det blir spennende å se om laget og klubben har tatt de steg som er nødvendig for nå å klare å etablere seg.

Fjorårets plassering: Opprykk fra 2. divisjon

Spillere inn: Jørgen Vik fra Finnsnes, Tobias Nygård Vibe fra Hødd (lån), Hans Åge Yndestad fra Senja, Andreas Sletvold fra Mo, Kim André Råde fra Mo, Jonathan Barlow fra Senja (lån), Vegard Lysvoll fra Tromsø, Svenn Johansen fra Skjervøy

Spillere ut: Lars Konrad Johnsen til Finnsnes, Tobias Arnøy ukjent, Bjørn Strøm legger opp, Fredrik Allertsen til Senja (lån), Sondre Flaat til Senja, Jonas Johansen til Tromsø.

Antatt lagoppstilling 4-2-3-1 : Sørensen – Pedersen, Bertheussen, Talberg, Yndestad – Kristoffersen, Barlow– Sletvold, Råde, Lysvoll - Lysvoll

Profil: Hans Åge Yndestad. En legende i Tromsø-fotballen. Bidrar med god kvalitet men enda bedre erfaring.

Ung profil: Thomas Kristoffersen. Tøffing med fart i beina. 20 år og styrte midtbanen til TUIL i sesongen som ga opprykk i fjor.

Hans Åge Yndestad i duell mot NK Olimpija Ljubljanas Damjan Trifkovic   under fotballkampen  mellom Tromsø IL og NK Olimpija Ljubljana på Alfheim. 
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Hans Åge Yndestad i duell mot NK Olimpija Ljubljanas Damjan Trifkovic under fotballkampen mellom Tromsø IL og NK Olimpija Ljubljana på Alfheim. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sitat: «Vi tror og ønsker at vi skal være konkurransedyktige på dette nivået.» - Gaute Helstrup, trener

Generalprøve: Seier 1-0 hjemme mot Alta

Vurdering:
Gaute Helstrup begynner å bli en erfaren trener på dette nivået og virker som en meget positiv kar med en fin ro over seg. Han er meget god til å legge forholdene til rette for at laget går på banen med en tro på at de kan slå hvem som helst, og er flink til å skape entusiasme.

Vi innrømmer gjerne at vi har litt liten oversikt over 2. divisjon i den nordligste delen av landet, og med det utgangspunktet var vi litt betenkte i forhold til hva klubben har gjort i dette overgangsvinduet. Men etter en prat med trener Helstrup kunne han fortelle at det var det beste overgangsvinduet klubben noensinne hadde gjennomført. Både i kvalitet og kvantitet er de blitt klart styrket etter opprykket, selv om rutinerte Jonas Johansen forsvant ut portene på vinduets siste dag. Som Helstrup selv sa: «Tidligere har vi hatt en 13-14 mann som vi kunne bruke og som holdt mål i 1. divisjon, nå har vi 20 spillere som vi vet tar nivået». Mest spenning knytter det seg til Jonathan Barlow som har ankommet fra Senja. Glimt var villige til å legge store summer på bordet for han i fjor, men overgangen strandet. I tillegg har Vegard Lysvoll returnert fra Tromsø, og rutinerte Hans Åge Yndestad gjør comeback på høyt nivå.

Noe som bekymrer inn mot seriestarten er skadesituasjonen i klubben. Fire av de mest sentrale spillerne kan være ute både til seriestart og i lengre tid fremover. Selv om trener Helstrup er positiv til erstatterne, mener vi at det vil prege de fleste lag i 1. divisjon å ha spillere som Eirik Yndestad, Eirik Bertheussen, Ole Talberg og Mohammed Ahamed ute. Yndestad skal opereres og er ventet tilbake i løpet av en fire ukers tid. Bertheussen og Talberg kan rekke seriestart, men har trent mye alternativt i det siste. Ahamed er dessverre lengre fra kampform etter skaden han pådro seg i fjor. Det er faktisk en bonus hvis vi får se han tilbake på banen igjen denne sesongen.

TUIL er gode hjemme og de fleste lag gruer seg litt til å ta turen inn i Tromsdalen for å møte Dalingan. De kommer til å møte et lag fullt av entusiasme og mye fart fremover i banen. Brødrene Håvard og Vegard Lysvoll og kvikke Andreas Sletvold, som har ankommet fra Mo, vil skape mye problemer for ethvert forsvar, spesielt i overgangsfasen.

Vi mener troppen har best dekning bakover i banen. Det er nok sjelden vi får se de antatt sterkeste spille sammen, men alternativer som Tobias Nygård Vibe, Vetle Vinje og Yndestad vil medføre at TUIL stort sett vil stille sterkt bakover i banen. Sentralt på vil nok Tomas Kristoffersen og Barlow foretrekkes, men Vinje er et godt alternativ, og savnet etter Johansen vil kanskje ikke bli så stort. Offensivt er det som nevnt mye fart, men vi savner noe mer alternativer helt på topp som kan komme inn og forandre kampbildet hvis det trengs. Kanskje en stor sterk targetspiss ville komplettert stallen?

Vi tror TUIL må ta turen ned i 2. divisjon igjen. Å plassere de nederste lagene i tabelltipset er vrient, ingen tvil om det. Det som gjør oss usikre på TUIL er flere faktorer. Det ene er generell statistikk, at ca 75% av de nyopprykkede lagene rykker ned igjen. Det andre er skadesituasjonen, som vi tror vil prege laget mer enn de selv mener. Og det siste at vi tror troppen ikke er sterkt nok slik den nå ser ut. Men vi skal også vite det at TUIL fikk godt betalt for Johansen til TIL og fikk sin del av overgangen til Ruben Kristiansen fra Tromsø til Vålerenga, så de har midler å gå med i sommer hvis de trenger å forsterke.

15. Alta IF

Alta IF har lang erfaring fra spill i landets nest øverste divisjon og har en klar hjemmebanefordel med spill inne i Finnmarkshallenhallen. Men vi tror rett og slett laget ikke er godt nok til å overleve i årets 1. divisjon.

Selv om det ble kun seks poengs margin etter at Alta hadde hatt en svak avslutning på sesongen i fjor, var de i førersete gjennom hele året og rykket opp relativt komfortabelt. Dermed ble turen ned i 2. divisjon kun ett år, etter å ha rykket ned i 2012 med kun 21 poeng ved sesongslutt. I sesongene 2010 og 2011 ble det henholdsvis åttende og ellevteplass.

Fjorårets plassering: Opprykk fra 2. divisjon

Spillere inn: Tresor Egholm fra Lyn, Runar Overvik fra Bossekop, Kjetil Thomassen fra Tverrelvdalen, Alexander Ellingsen fra Tverrelvdalen, Jon Andreas Eira fra Porsanger, Johnny Matis Utsi fra Tverrelvdalen, Mathias Dahl Abelsen fra Sortland, Rune Ertsås fra Hødd, Christian Reginiussen fra Ranheim,Vegard Braaten fra Bodø/Glimt (lån), Jonathan Rasheed fra Stabæk, Jonas Fundingsrud fra Tromsø.

Spillere ut: Lukasz Jarosinski til HBK, Mihhku Måsø til Finnsnes, Jørgen Richardsen til Lyn, Magnus Nikolaisen til Ull/Kisa.

Mathias Dahl Abelsen.
Mathias Dahl Abelsen.

Antatt lagoppstilling 4-2-3-1: Rasheed – Norbye, Hansen, Markussen, Balto – Nome, Reginiussen -  Ertsås, Ngom, Thomassen - Braaten

Profil: Vegard Braaten. På sine 85 kamper for Alta har spissen ikke mindre enn 49 mål. Har stått litt stille i andre klubber, men kan være spilleren som skyter sitt kjøre Alta til fornyet kontrakt.

Ung profil: Mathias Dahl Abelsen, sentral midtbane. Stort tempo og bra teknikk, spennende å se om han slår seg inn i laget allerede nå.

Sitat: «Berger vi plassen er vi kjempefornøyde med det.» - Rune Repvik, trener

Generalprøve: Tap 0-1 borte mot TUIL

Vurdering:
Rune Repvik har vært med rundt A-laget i mange sesonger og som assistent under flere dyktige trenere. Overtok hovedansvaret for Alta før fjorårssesongen og førte laget likegodt til opprykk til 1. divisjon på første forsøk. Med seg som assistent har han Tomas «Hula» Johannesson.

Alta var lenge regnet som en av de klare kandidatene til nedrykk, men jobbet meget godt og iherdig inn i de avsluttende timene av overgangsvinduet. Jobben ble belønnet med tre riktig gode signeringer i form av Jonathan Rasheed fra Stabæk, Christian Reginiussen fra Ranheim og Vegard Braaten fra Glimt. I sum kan vi si at laget har forsterket seg både i bredden og i kvalitet, men kan også kunne føle savnet av toppscorer Magnus Nikolaisen og keeper Lukasz Jarosinski utover i sesongen.

Trener Repvik og Alta har en offensiv tilnærming til det å spille fotball. Selv om de er nyopprykket ønsker de å forsøke å ha ballen mye, ha et godt pasningsspill og score mye mål. Samtidig er de ydmyke i forhold til at de skal opp på et høyere nivå i år, og ser for seg at de får mer brukt for kontringsstyrken i laget.

Alta har bra bredde i troppen, noe som også tallenes tale tilsier. De har signert tolv spillere inn, mens de kun har sluppet fem spillere andre veien. I følge trener Repvik vil det til enhver tid sitte meget habile spillere på benken, og spesielt nå hvor man har signert tre nye og alle 24 spillerne i troppen er skadefrie. Vi innrømmer at kjennskapen til alle de nye fra lokalklubber i Finnmark ikke er helt på topp, men ser at troppen inneholder mye kvalitet. Sentralt på midten med Håvard Nome, Aleksander Solberg og Reginiussen, samt offensivt hvor de har kvalitetsspillere i Rune Ertsås, El Hadji Ngom, Svein Ove Thomassen og Vegard Braaten. Nevnte Thomassen er kanskje den mest spennende spilleren, selv om han av de nevnte kanskje er den minst kjente.

Det er mulig at det siste døgnet av overgangsvinduet gjør vårt tips til skamme, men vi tror, dessverre for Alta sin del, at laget rykker ned igjen. Vi innrømmer gjerne at det kan være på grunn av noe uvitenhet om de lokale forhold i finnmarksfotballen. Men vi har stor respekt for innstillingen og holdningene til spillerne fra nord i landet, og sammen med god støtte fra et patriotisk hjemmepublikum i Finnmarkshallen kan disse forhold gjøre vårt tips til skamme.

16. Nest Sotra IL

De som har sett Nest Sotra i vinter har blitt imponert. Laget har ikke tapt på to år hjemme. Men har de nok kvalitet til å overleve i 1. divisjon?

Nest Sotra rykket opp med klar margin, ja hele fjorten poeng var de foran sin argeste konkurrent i en tøff avdeling med flere knallsterke lag. Som nest beste lag i Norges nest største by har de et meget godt utgangspunkt for spillerrekruttering, noe også årets første overgangsvindu har vist. Det blir spennende å se hva laget uten noen som helst tradisjoner i toppfotballen i de seneste tiår klarer å utrette med meget begrensede økonomiske ressurser.

Fjorårets plassering: Opprykk fra 2. divisjon

Spillere inn: Steffen Lie Skålevik fra Brann, Christian Tveit fra Start, Henrik Gjesdal fra Brann (lån), Mads Songve fra Fana, Marius Hagen fra Notodden, Øystein Aksnes fra Åsane, Preben Hammersland fra Strindheim, Jørgen Hammersland fra Åsane, Andreas Eikum fra Moss, Kjetil Kalve fra Brann, Rune Mo fra Stord, Bjarte Haugsdal fra Stabæk.

Spillere ut: Tim Nilsen til Sogndal, Kittiphong Pluemjai til Burinam United, Erik Kanestrøm til Os, Nick Rios Haugen ukjent.

Antatt lagoppstilling 4-2-3-1: Olsen – Langeland, Gjesdal, Bjørsvik, Martinsen – Næss, Hetlevik(c), Hagen, Kalve – Furdal- Skålevik

Profil: Johnny Furdal. Lenge i lokalfotballen. Beste som har spilt i Hordaland uten å ha spilt i Brann. 26 målgivende og 14 mål i fjor.

Ung profil:  Kristoffer Zachariassen. Allrounder som kan bekle flere roller i midtbaneleddet. Sterk og  gode ferdigheter, kan bli en spiller på godt norsk nivå.

Johnny Furdal.
Johnny Furdal.

Sitat: «Tosidig målsetting. Ønske om å bli bedre, utvikle oss som lag og klubb. Målsetting sportslig er 1. divisjon 2015.» - Alexander Straus, trener

Generalprøve: 0-0 mot Fyllingsdalen

Vurdering:

Alexander Straus er lagets nye hovedtrener etter at fjorårets hovedtrener, karismatiske David Nielsen, forlot klubben til fordel for Strømsgodset etter opprykket. Straus har vært Nielsens høyrehånd og har hatt en sentral rolle i lagets suksess og opprykk. Med seg får han Lars Fredriksen som assistent.

Selv om toppscorer Nilsen har forlatt klubben til fordel for Tippeliga-spill i Sogndal, ser det ut til at klubben har klart å forsterke seg vesentlig inn mot årets sesong. Mange gode navn både fra lokalfotballen i og rundt Bergen, samt spillere med erfaring fra høyere nivå har kommet til. Blant de det stilles høyest forventninger til er de unge Brannspillerne Steffen Lie Skålevik, Henrik Gjesdal og Kjetil Kalve, spillere som kan bli markante profiler i norsk toppfotball i årene som kommer. Helt på slutten av overgangsvinduet ble også Bjarte Haugsdal signert, en spiller som var kaptein på Stabæk i fjor.

Nest Sotra har brukt tre år på å utvikle sin spillestil. De ønsker å ha høyt balltempo og bruke ballen mye i laget. Likevel ønsker de å være direkte ved å spille seg gjennom ledd så hurtig som mulig i lengderetning. Laget ønsker å ha ball og styre kampene med god ballferdighet som basis. I tillegg anser de seg selv som et meget habilt kontringslag.

Det virker som om troppen har en fin miks av unge spillere med stort potensial blandet med rutine. Det knyttes store forventninger til om Johnny Furdal en gang for alle klarer å bevise at han er den beste spilleren i Bergen som ikke har spilt i Brann. Av det vi kan se så virker det som om stallen er relativt godt balansert og godt satt sammen, men vi er usikre på om det er nok kvalitet i den. Noen av spillerne har erfaring ja, men erfaringen er fra klubber som har rykket ned fra dette nivået.

De som har sett Nest Sotra i vinter er blitt imponert. Laget har fremstått som en enhet med stor entusiasme, trykk og bra ferdigheter. Vi kunne ønske vi kunne tippe laget høyere på tabellen, men vi tror ikke laget har det som skal til for å overleve. Statistikken viser at ca 75% av de nyopprykkede lagene rykker ned igjen, og vi tror det blir skjebnen Nest Sotra også. Et forhold som kan gjøre tipset til skamme er deres meget sterke hjemmestatistikk. Laget har ikke tapt hjemme på rundt to år. Klarer de å unngå det også denne sesongen kan det fort være nøkkelen til videre spill i 1. divisjon.