Norsk politi hylles etter fyllearrestasjon som går verden rundt

Etter at et klipp fra «Nattpatruljen» ble tekstet og lagt ut på nett er det mange som misunner oss - på grunn av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk politi høster internasjonale lovord etter at en video fra «Nattpatruljen» på MAX slapp ut på nettstedet LiveLeak. 

Videoen er her gjengitt med tillatelse fra MAX.

Videoen var på torsdag sett av 70. 000 - fredag ettermiddag var antallet visninger mer enn doblet til 160. 000.

Videoen viser politimennene Ronny Samuelsen og Svein Walle fra Follo politidistrikt håndtere en bedugget lofotværing. Kommentarfeltet på siden vitner om at folk både ønsker å flytte til Norge og vil ha videoen på pensum hos de amerikanske politiakademiene.

– Politifolk står i krevende situasjoner hver dag, og dette er et godt eksempel på hvordan politiet skal opptre i slike situasjoner, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik som synes disse to tjenestemennene representerer norsk politi på en veldig fin måte.

– Med tydelige beskjeder og rolig atferd, samt med et glimt i øyet, løser de situasjonen profesjonelt, sier Refvik.

Den nederlandske brukeren Skymaster skriver i kommentarfeltet på LiveLeak: 

– Vær så snill å få dette omtalt! Alle trenger å se hvordan politi kan være!!

Politivold

– Jeg skulle ønske politiet var så «chill» når de håndterer befolkningen. I USA ville den mannen fått en omfattende runde juling, skriver Athena på nettsiden. 

Eriogonum tar det hakket lenger: 

– Han ville være død i USA. Eller i alle fall nær.

Det florerer av videoer av amerikanske politistyrker som enten utøver det som kan virke som dårlig dømmekraft, er litt for glad i avtrekkeren eller handler på dårlige rutiner.

Etter en konfrontasjon med politiet ble den ubevæpnede James Boyd skutt og drept av politiet i USA. Folk i Albuquerque raste etter episoden (vi advarer mot sterke bilder):

Det man ser i videoen er ikke nødvendigvis rutiner eller metoder som representerer hele det amerikanske politisystemet.

– Fortjener litt bank

– Flott politi! Jeg liker dem. De tok inn den fulle idioten uten å banke ham, selv om han faktisk fortjente litt, kommenterer RazX på videoen. 

Den norske politiutdanningen er en bachelorgrad som gjennomføres over tre år som kombinerer praksis og teori. Det er grunn til å tro at vi har et av verdens høyest utdannende politikorps. Men om det gjør dem til det beste? 

– Det er vanskelig å utnevne politiutdanningen i Norge til best i verden, til det varierer forholdene i det enkelte land for mye. Men det vi med sikkerhet kan si er at vi har en internasjonalt anerkjent utdanning, sier Geir Valaker, avdelingsleder for Bachelorutdanningen ved Politihøgskolen.

Finland og Norge har sammenlignbare utdanninger, danskene opprettet nettopp en ny utdanning, inspirert av Norge, og i Sverige er det mange i politiet som er skuffet over at den svenske utdanningen ikke går i retning av den norske.

Proporsjonal maktbruk

Valaker sier at utdanningen legger vekt på refleksjon og etisk bevissthet gjennom alle tre studieår og har blant annet et emne som heter «kommunikasjon og konflikthåndtering» som er sentralt i utdanningen.

Han forteller også at mye av innholdet i utdanningen relateres til maktpyramiden - politiet skal ikke bruke mer makt en nødvendig. Dette betyr også at de skarpeste virkemidler skal kunne benyttes - om det er nødvendig. 

– Jeg tror Norge med rette kan være stolt av politiutdanningen, sier Valaker.