SIKTET: Politioverbetjenten Eirik Jensen (56) til venstre er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med den omfattende narkosaken som rulles opp rundt bærumsmannen Gjermund Cappelen (47 til høyre. Foto: Scanpix / Privat.
SIKTET: Politioverbetjenten Eirik Jensen (56) til venstre er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med den omfattende narkosaken som rulles opp rundt bærumsmannen Gjermund Cappelen (47 til høyre. Foto: Scanpix / Privat.

Eirik Jensen skal ha brukt død manns mobiltelefon

Da etterforskerne tok beslag i Eirik Jensens ulike mobiltelefoner skal de ha funnet én for mye. 

Ifølge TV 2s opplysninger dukket det opp en telefon som ikke var registrert i politiets systemer da Spesialenheten tok beslag i de ulike mobiltelefonene til Eirik Jensen (56).

Telefonen Jensen brukte i kontakten med den selverklærte narkobaronen Gjermund Cappelen (47), skal ha vært registrert på en død mann, får TV 2 opplyst.

Mannen mobilnummeret var registrert på, skal være av utenlandsk opprinnelse og ha vært død i flere år, ifølge TV 2s opplysninger.

Jensen har helt siden pågripelsen 24. februar nektet for å ha gjort noe straffbart.

Over 100 SMS'er i løpet av uker

I november startet Asker og Bærum politidistrikt aktiv etterforskning mot det de mente var et narkonettverk i Bærum. Familiefaren Gjermund Cappelen fra Bærum ble satt under telefonovervåking og spaning.

Det tok ikke lang tid før narkoetterforskerne fant kontakten mellom Cappelen og politirådgiveren Eirik Jensen (56) påfallende. I begynnelsen av desember, noen uker senere etter at telefonavlyttingen av Cappelen startet, ble Spesialenheten varslet om Jensen. 

Etter det TV 2 får opplyst hadde da antall SMS-er sendt fra Jensen til Cappelen via den angivelig døde mannens mobilnummer passert 100 stykker.

TV 2 har ikke lyktes å få en kommentar fra Jens-Ove Hagen, Jensens forsvarer, til denne saken. Medforsvarer Eva-Marie Stryker er gjort kjent med opplysningene av TV 2, men hadde ingen kommentar.

– Forklart seg om kontakten

Mye av kontakten skal ha dreid seg om hvor og når de to skulle møtes. 10. desember i fjor ble Cappelen og Jensen observert av spanere, før Cappelen ble pågrepet med et stort kontantbeløp 19 desember.

– Jeg kan bekrefte at min klient har forklart seg detaljert om kontakten med Eirik Jensen, sier Benedict de Vibe, forsvarer for Cappelen til TV 2, men han kan ikke kommentere de øvrige opplysningene i denne saken.

– Spesialenheten ønsker fortsatt ikke å kommentere innholdet i etterforskningen, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten om TV 2s opplysninger.

Hevder Cappelen var informant

Eirik Jensen er suspendert fra sin stilling i Strategisk stab i Oslo politidistrikt og fikk i fjor høst vide fullmakter til å oppsøke kriminelle miljøer og personer for å innhente informasjon om trender i kriminalitetsbildet.

Han hevder at Gjermund Cappelen var en av hans mange informanter, mens Cappelen på sin side hevder Jensen hjalp han med narkosmugling ved å gi han taushetsbelagt info fra politiets systemer.

Alle SMS'er skal loggføres

Som informantbehandler var Jensen likevel underlagt politiets strenge regelverk for informantbehandling: «Normalinstruks om politiets behandling av informanter».

I informantinstruksen, som er unntatt offentlighet, fremkommer det blant annet at alle telefoner som brukes i kontakten med kriminelle informanter skal være registrert i politiets systemer  selv om dette ofte skjer på en måte som gjør at telefonen ikke kan spores tilbake til politiet.

I tillegg skal alle samtaler og SMS'er med kriminelle informanter loggføres.

Sluttet med «svarte» telefoner for 20 år siden

Etter det TV 2 forstår var det fram til tidlig 1990-tallet ikke uvanlig med såkalte «svarte» telefoner. Slike telefoner var ofte resultat av beslag og kunne bli brukt for å oppnå kontakt med narkoselgere.

Kilder opplyser imidlertid til TV 2 at bruk av slike telefoner i dag oppfattes som brudd på reglementet som på den ene siden skal beskytte informantbehandlerne i politiet mot anklager fra kriminelle, og på den andre siden sikre informasjon som senere kan bli aktuell i straffesaker.

Eirik Jensen har i en årrekke vært kjent for sine utradisjonelle metoder som politimann og informantbehandler og vært omtalt som en spydspiss i bekjempelsen av organisert kriminalitet i Oslo-området.

Politidirektoratet: – Aldri hørt om

TV 2 ba om en generell redegjørelse fra Politidirektoratet om bruk av telefoner registrert på døde personer noen gang har vært uformelt eller formelt akseptert i informantbehandling:

– Dette er en problemstilling jeg aldri hørt om og jeg kan avkrefte at informantinstruksen inneholder noe om dette, sier Morten Glavin, politiinspektør ved Seksjon for kriminalitetsbekjempelse i Politidirektoratet.

Riksadvokaten hadde ikke anledning til å gi TV 2 noe svar i forbindelse med denne saken.