ANDØYA: Det var mye ruskevær i Vesterålen i mars 2014. Foto: Tommy Larsen

Mars var mild og våt

Kontrasten mellom været i mars i år og mars i fjor er enorm. Her er detaljene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mars 2014 var en mild og våt måned i nesten hele landet. 

Middeltemperaturen endte to til fire grader over normalen. På Østlandet og på Finnmarksvidda var det hele fem grader varmere enn normalt.

På Vestlandet og i Nord-Norge mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt. Østlandet, og deler av  og i store deler av Trøndelag og Møre og Romsdal fikk normalt med nedbør.

TEMPERATUR: Avvik fra normal temperatur i mars, i 2013 og 2014. Kilde: StormGeo
TEMPERATUR: Avvik fra normal temperatur i mars, i 2013 og 2014. Kilde: StormGeo
NEDBØR: Nedbøren i mars i prosent av normal nedbørmengde (100%). Kilde: StormGeo
NEDBØR: Nedbøren i mars i prosent av normal nedbørmengde (100%). Kilde: StormGeo

Kontrasten til mars 2013 er enorm. I fjor var det rekordkaldt, to til fire grader under normalen de fleste steder. Og i Sør-Norge var det tørrere enn det har vært i mars på 50 år. 

Mars var uvanlig snøfattig i nesten hele landet. Unntaket var nord på Østlandet og høyt til fjells vest og sørvest i fjellet. Der lå det mer snø enn normalt.

Lavtrykkene styrte

De tre første ukene av mars kom det lavtrykk etter lavtrykk inn fra Nord-Atlanteren. De fortsatte inn i Norskehavet og videre mot Barentshavet, og hadde med seg varm og fuktig luft fra sørvest.

Noen av lavtrykkene var spesielt kraftige.

Ekstremværet «Jorun» traff deler av Troms og Finnmark 8. mars. Det blåste opp til vestlig full og sterk storm, som traff hunder og kjørere i Finnmarksløpet midt i fleisen.

Dagene 12-14. mars kom ekstremværet «Kyrre» inn mot Nord-Norge. Deler av Nordland og Troms fikk opp i 90 millimeter nedbør på et døgn, noe som førte til flom, skred og stengte veier.

PUSEKATTER: Våren var i full gang 17. mars. Foto Kari Bakken
PUSEKATTER: Våren var i full gang 17. mars. Foto Kari Bakken

Øverst kan du se hvordan Tommy Larsen opplevde mars på Andøya, lengst nord i Vesterålen.

Vårvarme i øst, storm i vest

Østlandet fikk den første forsmaken på våren midt i mars, da fønvind fra vest fikk fart i gradestokken. Aller varmest var det på Kongsberg den 12. mars med hele 16,6 varmegrader. 

Fredag kveld den 14. mars kom et intenst lavtrykk inn mot Sør-Norge. Vinden økte til  nordvestlig på Vestlandet og i fjellet i Sør-Norge. Vinden gjorde skader både på bygninger og skog, det har ikke blåst kraftigere ytterst i Hordaland på 20 år.

VÅTT: Eivindvik i Gulen 20. mars. Gunn Elise Ynnesdal Rambjørg
VÅTT: Eivindvik i Gulen 20. mars. Gunn Elise Ynnesdal Rambjørg

Stormen flyttet seg raskt videre østover og inn i Østersjøen, men vinden var likevel  såpass kraftig i fjellet lørdag morgen 15. mars at Birkebeineren på ski fra Rena til Lillehammer ble avlyst.

Kaldt, og så mer uvær

Fra 15. mars roet været seg i noen dager, og det ble kaldere, særlig i Nord-Norge.

Månedens laveste temperatur ble målt i Sihccajavri på Finnmarksvidda den 18. mars med minus 32,7 grader. Laveste temperatur i Sør-Norge ble målt dagen etter, minus 25,8 grader i Kjøbli i Snåsa.

Så blåste det opp igjen.

Den 20-21. mars kom det et skikkelig vått lavtrykk inn mot Vestlandet. I Hordaland og i Sogn og Fjordane falt det mange steder over 100 millimeter nedbør på ett døgn. Resultatet ble flere jordras, blant annet i Nordheimsund der fem hus måtte evakueres.

MJØSA: En stille morgenstund 29. mars. Foto: Kari Bakken
MJØSA: En stille morgenstund 29. mars. Foto: Kari Bakken

I Hovlandsdal i Fjaler i Sogn og Fjordane kom det 135 millimeter nedbør på ett døgn. Nær Rolvsvåg i Samnanger falt det hele 154 millimeter på 24 timer og 230 millimeter på to døgn.

Fin slutt i sør

Fra den 24. mars bygget det seg opp et høytrykk over Sør- og Midt-Norge. Vinden stilnet, skyene forsvant, og resten av måneden var virkelig fin.

Klarværet gjorde at nettene ble kalde, og det var godt skiføre i fjellet og fine forhold for toppturer.

Om ettermiddagen fikk solen temperaturen opp i over 15 grader i lavlandet. I Bergen ble det målt 17,2 varmegrader 29. mars, men aller varmest i mars var det i Sunndalsøra den 28., med 18,4 grader.

Kilde: StormGeo
Kilde: StormGeo

Mesteparten av Nord-Norge måtte slite med lavtrykk siste del av mars, og kald nordvestlig vind med snøbyger. Snødybden i Tromsø økte fra 40-50 cm til 70 cm, og skredfaren økte.

Uvanlig mild vinter

Med mars bak oss er vinteren over for denne gang.

De siste årene har vintertemperaturen variert fra det ekstremt kalde til det ekstremt varme. I motsetning til i fjor har denne vinteren vært uvanlig mild. Middeltemperaturen for årets tre første måneder viser at de fleste steder i landet ikke har opplevd en mildere start på året siden begynnelsen av 1990-årene.

Særlig gjelder dette Vestlandet. I Tafjord har det ikke vært målt høyere middeltemperatur siden målingene startet i 1930. Mest ekstremt har det likevel vært i Arktis. I Longyearbyen på Svalbard er middeltemperaturen for de tre første månedene hele elleve grader over det normale.

Slik var mars 2013: Rekordkald og tørr mars
Slik var mars 2012: Mars – rekordenes måned
Slik var mars 2011: Mildt, vått og mye snø i mars
Slik var mars 2010: Mars var snømåneden
Slik var mars 2009: Mildt og mye snø i mars
Slik var mars 2008: Iskald slutt på mars 

Væroppsummering og observasjoner: Roar Inge Hansen, StormGeo