REKORDSVØMMER:  Henrik Christiansen, her i aksjon under verdenscupstevne i Stockholm i 2012. Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix
REKORDSVØMMER:  Henrik Christiansen, her i aksjon under verdenscupstevne i Stockholm i 2012. Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix

Tenåringer sørger for rekordskred i svømme-NM

– Kan ikke huske å ha sett noe lignende, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

STAVANGER (TV 2): Svømme-NM på kortbane i Stavanger startet med et smell torsdag.

Totalt ble det registrert seks norske seniorrekorder, ni norske juniorrekorder i tillegg til to verdensrekorder for funksjonshemmede.

Landslagssjef Petter Løvberg er begeistret over åpningsdagen av norgesmesterskapet.

– Det er jo et hav av rekorder. Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende. Så mange norske rekorder har vi aldri sett på den første dagen av et norsk mesterskap noen gang, i alle fall ikke så lenge jeg kan huske, sier Løvberg til TV 2.

Unggutter bak rekordene

Det norske landslaget er inne i et generasjonsskifte etter at flere av de beste seniorsvømmerne har sluttet eller måtte gi seg av andre årsaker de siste årene.

Derfor gleder det landslagssjefen å se at juniorgenerasjonen som har lovet så mye resultatmessig så langt, fortsatt holder oppe koken.

De individuelle seniorrekordene så langt er det nemlig 17-åringene Henrik Christiansen og Armin Porobic som står for - og det er ikke hvilke som helst slags rekorder.

Christiansen forbedret Gard Kvales gamle rekord på 800 meter fri fra 7.50,45 til 7.43,26. Porobic på sin side slettet Thomas Sopps 22 år gamle rekord på 200 meter rygg. Rekorden er flyttet fra 1.57,54 til 1.56,08.

– Tiden til Henrik Christiansen er europeisk toppklasse, og det er et kvantesprang for ham. Det hadde vært den femte beste tiden i Europa i fjor, sier Løvberg, som påpeker at det er den eneste tiden oppnådd under første dag av NM som virkelig er av internasjonal klasse.

Selv hadde han trodd på en tid rundt 7.48 for langdistansetalentet, som hadde følgende å si om sin egen prestasjon:

– Det er rått å se det tallet på resultatlisten. Jeg hadde ikke trodd det skulle gå fullt så fort. Det er ikke helt som en vanlig personlig rekord kan du si, strålet Christiansen.

Han var også med å sette norsk juniorrekord for Lørenskog-Rælingen på 4x100 meter fri.

– Utrolig deilig å se de gamle rekordene ryker

Thomas Sopps 200 meter rygg-rekord har vært et mareritt for mange norske svømmere. Velkjente, men mer sprintorienterte Lavrans Solli, har blant annet prøvd flere ganger uten å lykkes.

– Når det gjelder Armin så er det utrolig deilig å se at de gamle rekordene ryker. Vi skal ikke tillate at noen rekorder står så lenge, sier Petter Løvberg. 

Norsk svømming har en stadig større bredde, noe som gir seg særlig utslag i mange stafettrekorder under første dagen. Det er blitt åtte av sorten fordelt på gutter og jenter, mens det er guttesiden som drar rekordlasset individuelt.

– Ingen er i mål ennå

Marius Solaat Rødland (16) satte to juniorrekorder på 50 meter butterfly, mens Rasmus Skjærpe gjorde det sameme på 200 meter medley. Alle disse er med på et Junior-EM-lag som kan bite godt fra seg i sommer.

– Vi har fått en større bredde, nå er det viktig at noen av de beste tar nye steg slik at vi legger listen høyere for hva som er et godt nivå. Når Henrik svømmer 7.43 her, så er det klart at ingen kan være fornøyd med å svømme over åtte minutter på distansen, sier Petter Løvberg som er opptatt av å ikke rosemale situasjonen for mye.

Erik Gidskehaug tok for øvrig sølvet på 800 fri med 8.04,54.

– Norsk svømming, og også disse utøverne, har en lang vei igjen til den virkelige internasjonale toppen. Det er mye hardt arbeid som gjenstår, men gjør de det så er det ingenting som tilsier at de om ett til to år svømmer tider som er i verdensklasse. Jeg er opptatt av å poengtere at ingen er i mål ennå.

PS: Verdensrekordene for funksjonshemmede var det Ingrid Thunem som stod for på 50 meter rygg. Først satte hun en i forsøket før hun forbedrettiden sin i finalen til 1.16,88. Thunem svømmer i klasse S1.