Storbankene setter ned boliglånsrenten

DNB og Nordea setter ned renten. Statsminister Erna Solberg (H) er fornøyd med at bankene snur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kort tid etter at landets nest største bank, Nordea, varsler at de setter ned boliglånsrenten, gjør DNB det samme.

– Dette er et resultat av konkurransen. Når en begynner å bevege seg nedover, kommer de andre etter, sier en fornøyd statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

Nordea først av de store

Landets nest største bank, Nordea, vil sette ned utlånsrenten til alle sine kunder med inntil 0,2 prosentpoeng.

De blir dermed den første av landets største banker til å senke renten. 

– Vi får mange nye kunder, men ønsker også å understreke for våre lojale kunder at det lønner seg å være hos oss. Derfor setter vi ned boliglånsrenten med inntil 0,20 prosentpoeng, sier direktør for bankvirksomhet i Nordea, John Sætre, til TV 2.

Beste rente i banken er nå 3,40 prosent for boliglån for unge. Endringene gjelder fra mandag 7. april for nye lån, og fra 10. juni for eksisterende kunder.

DNB setter også ned renten

Kort tid senere melder DNB at de kutter boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng.

–  - Vi har sagt at vi skal være konkurransedyktige. Hos oss skal kundene både få markedets beste tilgjengelighet og samtidig gode priser. Vi kutter renta for nær sagt alle boliglånskunder med flytende rente, sier konserndirektør for Personmarked i DNB, Trond Bentestuen.

DNBs beste boliglånsrente blir 3,45 prosent etter renteendringen. Endringene gjelder fra 4. april for nye lån, og fra midten av juni for eksisterende kunder, opplyser banken i en pressemelding torsdag kveld.

Høye rentemarginer

Etter at de fleste norske banker økte renten i fjor vår, har pengemarkedsrenten eller prisen bankene selv betaler for å låne penger som de låner ut, sunket jevnt og trutt. Det er også en av årsakene til at Nordea nå vil kutte utlånsrentene sine.  

– Vi er opptatt av å være konkurransedyktige på pris, sier Sætre. 

Samtidig kutter Skandiabanken sine renter med inntil 0,15 prosentpoeng. 

– Pengemarkedsrenten har utviklet seg annerledes enn det vi la til grunn tidligere, bekrefter Magnar Øyhovden, leder for Skandiabanken Norge, til TV 2. 

Erna til kamp mot grådige banker

TV 2 har i flere reportasjer satt fokus på bankenes utlånsmarginer. Den 25. februar stilte statsminister Erna Solberg (H) seg i spissen for et renteopprør mot norske banker

– Det er helt klart at når markedsrenten går ned, så skal også renten til låntakere, om det er bedrifter eller enkelthusholdninger, også gå ned. Det forventer jeg at den gjør, sa Solberg til TV 2.

Torsdag kveld er statsministeren fornøyd med at bankene setter ned renten.

– Jeg er glad for at også de store bankene senker renten. For når markedsrenten gikk ned, var det naturlig at også utlånsrenten til familier som har boliglån og småbedrifter som skal investere i arbeidsplasser, går ned, sier Solberg til TV 2.

Se hele intervjuet med statsministeren øverst i artikkelen!

Bankene har tviholdt på sine høye renteinntekter, til tross for en invitasjon til kundene om et spleiselag for å gjøre bankene mer solide.

Drøyt to uker etter statsministerens opprop, varslet Konkurransetilsynet at de vil granske den norske banksektoren fordi de er bekymret for lav konkurranse og bankenes rentefest. 

Rentekutt på rekke og rad

Og i det siste har rentekuttene kommet på løpende bånd:

  • 25. mars - nøyaktig én måned statsministerens opprop – kom den første rentenedsettelsen. Sparebank 1 Midt-Norge satte ned renten med inntil 0,2 prosentpoeng.
  • 1. april fulgte ytterligere to banker etter: Sparebanken Vest satte ned renten med inntil 0,2 poeng – og Storebrand kuttet den med inntil 0,4 poeng.
  • Tidlig torsdag 3. april varslet Skandiabanken et rentekutt på inntil 0,15 poeng for alle sine kunder – og i kveld kunne TV 2 avsløre at storbanken Nordea vil gi rentelettelser på inntil 0,2 prosentpoeng for samtlige boliglån.
  • Samme kveld følger DNB etter. De kutter renten med inntil 0,25 prosentpoeng.