– Man kan ikke redde liv hvis ingen vet hvor det finnes hjertestartere

Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke fortviler over at det ikke finnes noe nasjonalt register over hjertestartere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag fortalte TV 2 om hvordan Jan Berg (60) ble reddet av en hjertestarter og snarrådige kollegaer. Han er én av om lag 15.000 nordmenn som hvert år får hjertestans.

Solskinnshistorien om Jan Berg er dessverre bare et unntak. For det finnes ikke noe register over hvor landets hjertestartere er. 

FORTVILET: Frode Jahren, generalsekretær i Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke krever et nasjonalt register for hjertestartere. (Foto: TV 2)
FORTVILET: Frode Jahren, generalsekretær i Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke krever et nasjonalt register for hjertestartere. (Foto: TV 2)

– Det er klart at om du faller om på gaten utenfor et kjøpesenter er det en håpløs oppgave for folk å løpe fra butikk for å spørre etter hjertestarter, sier Frode Jahren, generalsekretær i Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke. 

Jahren har i flere år etterlyst et slikt register. Men han blir han møtt med argumentasjon om praktiske hindre som er i veien for et sikkert register. For hvem skal drifte, og ha ansvar for at hjertestarteren står der den er registret, eller at den faktisk er ladet?

Nå krever Landsforeningen at politikerne ikke lar unødig byråkrati stoppe etableringen av et nasjonalt registre for hjertestartere. 

DANSKE FORBILDER: I Danmark har de et nasjonalt register som AMK-sentralen operer med. Ringer du sentralen, får du raskt vite hvor nærmeste hjertestarter befinner seg. (Foto: TV 2)
DANSKE FORBILDER: I Danmark har de et nasjonalt register som AMK-sentralen operer med. Ringer du sentralen, får du raskt vite hvor nærmeste hjertestarter befinner seg. (Foto: TV 2)

– Må løses politisk

Generalsekretæren mener det handler om politisk vilje, og frykter at politikerne igjen lar det strande på byråkratiske utfordringer.

– Dette er et politisk ansvar. Her har det gått altfor lang tid i Norge. Det kan godt hende at vi må endre på noen lover og forskrifter for å få det til å fungere ordentlig, men dette her er jo løsbart. Det dreier seg om å fatte politisk vedtak her og si fra om at dette her vil vi skal løses. Så blir det jo løst, sier Jahren.

Hadde mistet livet uten hjertestarteren

Jan Berg har blitt fortalt at det var hjertestarteren som reddet livet.

– Det støtet jeg fikk av hjertestarteren det var helt avgjørende, forteller Jan Berg. 

For handlekraftige kollegaer og sjokket fra hjertestarteren utgjorde forskjellen på liv og død. En hjertestarter krever at du har en «sjokkbar» hjerterytme. Men en slik rytme faller ettersom minuttene går. I dag er det kun rundt tusen pasienter som har en slik rytme når ambulansen kommer frem med sin hjertestarter. 

Kan rette langt flere

Jo Kramer-Johansen er en av landets fremste eksperter på hjertestans.

– Én av de mulige gevinstene av tidlig bruk av private hjertestartere, er imidlertid knyttet til at forekomsten av sjokkbar rytme faller desto lengre tid det tar før første rytme blir registrert. Det vil si at dersom man klarer å få fram en hjertestarter til pasienten tidligere, kan vi både håpe på at flere med sjokkbar rytme kan reddes raskere, og at andelen pasienter som fortsatt har sjokkbar rytme øker, forteller anestesilegen til TV 2.

Overlater ansvar til Bent Høie

Han får støtte av SVs Audun Lysbakken i Helse- og omsorgskomiteen, som nå sender et brev til Helseministeren.

– Hjertestartere er jo en fantastisk hverdagsberedskap på sitt aller beste. Men det nytter jo ikke hvis folk ikke vet hvor de er. Jeg sender derfor brev til Helseminister Bent Høie og ber han om å skjære gjennom. Jeg mener vi politikere nå må ta ansvar for dette, sånn at vi raskt og effektiv får et nasjonalt register på plass, sier han.

Bent Høie synes det de har fått til i Sverige og Danmark er spennende.

– Det er viktig å se på erfaringen fra Danmark og Sverige for å sette dette inn i en norsk ramme. Så må vi jo få en faglig vurdering av det, sier Høie til TV 2.