FIRE AV MANGE: Morten Gamst Pedersen, Harmeet Singh, Trond Olsen og Bojan Zajic er blant dem som er å finne i ny drakt sammenlignet med forrige sesong. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)
FIRE AV MANGE: Morten Gamst Pedersen, Harmeet Singh, Trond Olsen og Bojan Zajic er blant dem som er å finne i ny drakt sammenlignet med forrige sesong. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)

TV 2s fotballeksperter mener overgangsvinneren er soleklar

Se vurderingen av din klubb. Hva mener du?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Overgangsvinduet for de norske Tippeliga-klubbene stengte natt til tirsdag, og på en hektisk siste dag var det flere klubber som fikk sikret seg solide forsterkninger.

De største navnene som byttet klubb i siste liten var nok Pape Pate Diouf, Tommy Høiland og Ruben Kristiansen, som gikk til henholdsvis Molde, Lillestrøm (lån) og Vålerenga.

I tillegg hentet både Start og Stabæk en midtstopper fra den ukrainske toppklubben Odessa.

– Det var jo litt gøy at det var en skikkelig «deadline day». Det var noen klubber som var desperate og som fikk forsterket seg i siste liten, sier TV 2s ekspert Freddy Dos Santos.

Les også: Tredje spiller fra ukrainsk klubb klar for Tippeligaen

– Molde er en klar vinner på overgangsmarkedet
Moldes signering av sin gamle angrepsstjerne Diouf føyer seg inn i rekken av store kjøp Tor Ole Skullerud har gjort i klubben, og Mini er sikker i sin sak.

– Molde er en klar vinner på overgangsmarkedet. Først og fremst har de hentet Sigurdarson, Moi Elyounoussi og Harmeet Singh. Når de da i tillegg henter Diouf som har hatt suksess der i to perioder tidligere er det i mine øyne fire klasseforsterkninger de har gjort, sier TV 2s fotballekspert.

Laget fra rosenes by har mistet stjerner som Mats Møller Dæhli og Jo Inge Berget til Cardiff, mens Kristoffer Paulsen Vatshaug har lagt opp. Allikevel mener fotballeksperten at det er tydelig at moldenserne mener alvor.

– Det er ingen tvil om at de har mye penger. De har tydeligvis bestemt seg for at de skal være på toppen og at de skal bruke kapital så det ljomer etter. De viser styrke både på regnskapskontoret og på banen, sier Mini.

– Tror Tor Ole Skullerud er veldig fornøyd med tingenes tilstand
Hans ekspertkolleger er enige med den tidligere landslagsvingen.

– Selv om Molde mistet sterke spillere fremstår de nærmest som overgangsvinnerne i vinter. I serieåpningen skinte alle de tre nye signeringene veldig, og nå har de fått Pape Pate Diouf i tillegg, som har hatt veldig mye suksess der tidligere. Han føler seg hjemme i klubben, og det gir dem enda mer bredde. Jeg tror Tor Ole Skullerud er veldig fornøyd med tingenes tilstand om dagen, sier Freddy Dos Santos.

– Den store vinneren er nok Molde. De har hentet fire klassespillere, og naturligvis mistet noen også, men slik jeg ser det er de styrket fra laget som spilte i fjor, sier Ole Martin Årst.

Årst mener det er verre å peke på en åpenbar taper på samme overgangsmarked.

– Når man ser det sort på hvitt så oppdager man at det er veldig mange lag som har styrket seg. Det ser ut som om de fleste har vært flinke, og det er få som er betraktelig svekket, sier den tidligere storscoreren.

– Det er ikke noen utpregede som har tapt eller blitt mye svakere. Noen har selvsagt ikke kommet godt ut, men det er ikke noen soleklare tapere, legger Mini til.

Les ekspertenes vurderinger av de ulike klubbenes overgangsvinduer under:

Aalesund

Årst: – Offensivt i Aalesund er kanskje der de har mistet mest. De har mistet Hamed-Allah, og selv om de har styrket seg defensivt så tror jeg at de føler seg veldig svekket offensivt. 

Bodø/Glimt

Årst: – Glimt er nok hakket bedre enn de var i fjor, og da skal det legges til at de var ganske suverene i Adeccoligaen. Brede Moe fra Rosenbrog, Ndiaye og Trond Olsen er bra, også har de ikke mistet noen veldig sentrale, med unntak av Christian Berg. Jeg vil si at de totalt sett er litt styrket. 

Brann
Mini: – Brann har fått Demidov og Hanstveit og Orlov. De har mistet Pusic og Finne. Hvis vi skal dømme troppen utifra hvordan det har gått de tre siste månedene, så er de også litt på pluss.

Årst: – Det er litt kinkig i og med at man ikke har sett helt potensialet til Jakob Orlov. Demidov er åpenbart ikke i form, og hvilket nivå vil han komme seg opp på? Det er en del spørsmålstegn som man ikke vil få svar på helt ennå, men ser man på inn og ut vil jeg anta at det ikke er så mye forskjell. De er kanskje bittelitt styrket, men det gjenstår å se. 

FK Haugesund

Årst: – Det er fint lite å nevne, annet enn at Bangura er vekke. Det er klart at man også må se på hva som er kommet inn, men det går ikke bare på antall, men også kvalitet. De er nødt til å få erstattet ham, men bortsett fra det er det litt status quo med dem. 

Lillestrøm
Dos Santos: – Jeg tror LSK som henter Tommy Høiland har tenkt at de er nødt til å ha flere trusler å spille på der framme. Erling Knudtzon var en trussel mot FKH, men er ikke en spiller som regelmessig scorer mål. De trenger en som kan være en mer sikker målscorer for dem, og nå har de i hvert fall fått litt større variasjon å velge mellom. Høiland har fart og temperament og kan bite godt fra seg. LSK startet jo fjorårssesongen med Fredrik Gulbrandsen og Thorstein Helstad på topp, så før Høiland kom inn nå så hadde de tredjevalget fra i fjor på topp. De trengte absolutt dybde og flere valgmuligheter.

Molde
Mini: – Tre stykker hentes fra profftilværelse, i Wolverhampton, Feyenoord og FC København. Når de da også henter Elyounoussi som Sarpsborg en gang i tiden skulle ha 60 millioner for, så viser de styrke både på regnskapskontoret og på banen. For meg er Molde vinnerne.

Dos Santos: – Selv om Molde mistet sterke spillere fremstår de nærmest som overgangsvinnerne i vinter. Jeg tror Tor Ole Skullerud er veldig fornøyd med tingenes tilstand om dagen.

Årst: – Den store vinneren er nok Molde. De har hentet fire klassespillere, og naturligvis mistet noen også, men slik jeg ser det er de styrket fra laget som spilte i fjor.  

Odd
Mini: – Sammen med Molde og Rosenborg er de på plussiden. De har fått inn Bentley, og har ikke mistet veldig mange.

Rosenborg
Mini: – Rosenborg har til en viss grad forsterket med Gamst og Riski. I utgangspunktet er det forsterkninger. Riski var dårlig i første kamp, men Gamst'n er klart en forsterkning. Fordelen deres er at de ikke har mistet noen, samtidig som de har fått inn to stjerner. 

Dos Santos: – Riku Riski har vært en mann vi har snakket om lenge i norsk fotball. Han har vært veldig god og en stjerne Hønefoss, så er det litt mer usikkert om han passer inn i systemet der oppe, og det har vi ikke fått svar på ennå. Morten Gamst Pedersen er kanskje den største profilen som har kommet til norsk fotball de siste årene, men han også trenger tid til å spille seg inn i systemet. De har en av de sterkeste troppene, og det hadde de fra før av også.

Sandnes Ulf
Mini: – Sandnes Ulf har fått ny keeper. Han virker solid. Samtidig har de mistet Thorsteinsson. Jeg tror det i sum blir mye det samme.

Sarpsborg 08
Dos Santos: – Sarpsborg har et veldig morsomt lag på papiret nå. De har forsterket seg gjennom vinteren, med blant andre Bojan Zajic som var veldig god i første serierunde, og Djedje fra Odessa på kanten. Bojan var jo ikke en som leverte i Vålerenga fra uke til uke, men det virker som om han trives veldig godt i Sarpsborg. De kommer til å bygge opp spillet rundt ham, og da har de fått en god forsterkning. Han passer inn i systemet til Brian Deane, og da kan de være en vinner.De har fått mye inn i laget sitt, og nå på tampen hentet de også forsvarsspillerne Joachim Thomassen og Andreas Nordvik. De begynner å få den bredden i stallen sin som de kanskje har hatt trøbbel med før. Hvis de klarer å følge opp det de har nå så kan de klare å gjøre alle forhåndstips til skamme.

Sogndal
Mini: – Hvis vi må snakke om en taper, så er det kanskje naturlig å trekke fram Sogndal, men det er vanskelig å si. De har mistet Mane og hentet en ung Tim Nilsen. De kommer negativt ut.

Stabæk
Mini: – Du har disse Odessa-stopperne, både i Stabæk og Start. Det er vanskelig å si hvor sterke disse er, siden de er totalt ukjente for oss. Men CV'en med at de nettopp har spilt Europacup er jo bra. Og selv om Stabæk greide seg fint i helgen så kan det jo være positivt å få inn rutine i et ungt lag. De vil være på plussiden siden de har hentet en del, og tar vi med treneren så havner de i hvert fall på plussiden.

Dos Santos: – Man må vurdere hva utgangspunktet var. De herjet ikke akkurat i fjor, og jeg synes også de har styrket seg. De har fått inn noen ukjente spillere, men vi så i første serierunde hva de var gode for. På tampen fikk de også inn en argentinsk italiener, og det er vanskelig å si hvor mye det betyr uten å ha ha sett ham noe særlig. Men Stabæk har behov for å få inn bredde, og en 30-åring som kommer med rutine inn i et ungt Stabæk-lag er en viktig signering for dem. De virker utvilsomt styrket fra sånn som det så ut i fjor, så får vi se om det er nok. 

Start

Dos Santos: – Det er spennende med spillere som kommer utenfra, og norsk fotball har jo blant annet raidet Odessa. Det er spillere fra en sterk liga med en CV og en bakgrunn som det blir spennende å se hva kan tilføre norsk fotball. For Start var det veldig viktig å få en erstatter for Jesper Mathisen. Du så hullet han etterlot seg i midtforsvaret i serieåpningen, så det er veldig spennende og viktig for dem.

Årst: – Start har mistet en sentral og fått inn tre gode spillere. De er en av klubbene som ser ut til at det som har forsvunnet ikke er noe dårligere enn det som er kommet inn. Det er litt «enten eller». Det ser stabilt ut.

Strømsgodset
Mini: – Jeg vil si de havner på minussiden. De har mistet både Kamara, Diomande og Stefan Johansen. 

Dos Santos: – De har en helt ny midtbane som de skal prøve å spille inn. To av tre som var veldig sentrale i fjor har forsvunnet, men Mohammed Abu var på en måte malen for Stefan Johansen da han begeynte å spille sentralt. Han var totalt dominerende sist han var i Tippeligaen, så han kan dekke de hullene Johansen har lagt bak seg. De mistet 20 mål på topp i Diomande og Kamara, som er vanskelig å erstatte, men de har Thomas Sørum. Hvis han holder seg skadefri så så vi i serieåpningen at de har en spiller som kan gå inn og dekke det de har tapt i løpet av vinteren. Så det er litt status quo, med unge lovende spillere som har kommet inn. Man vet ikke hvor lang tid de bruker på å fylle hullene. De er avhengige av at stopperne holder seg skadefrie, for de prøvde å få inn Wæhler og klarte ikke det. De må håpe at Jørgen Horn og Kim Andre Madsen gjør snarlige comeback, for det er der skoen trykker litt akkurat nå.

Årst: – Når du kommer til Godset er det en del spørsmålstegn. De har mistet kanskje de fire mest sentrale, men samtidig fått inn noe spennende. Man vet ikke om de slår til, og hvis ikke alle slår til så er Godset svekket slik jeg ser det. 

Viking
Dos Santos: – Viking har jo mistet noen, og blant andre landslagskeeperen og Johan Lædre Bjørdal er borte. Men de har hentet en ung lovende keeper og islendinger med solid fysikk som du alltid vet hva du får av. I tillegg har de fått Joackim Jørgensen som var veldig god i Sarpsborg sist. De kan også sees på som et lag som har kommet godt ut av overgangsvinduet. 

Årst: – I Viking har det vært store utskiftninger, men slik jeg ser det så står de nok godt igjen med islendingene og Jørgensen. I tillegg har de fått inn Arild Østbø fra Strømmen som er en solid førstekeeper.

Vålerenga
Mini: – Jeg er usikker på Vålerenga. De hentet Ruben Kristiansen, som selvfølgelig er en bra spiller, men fremover på banen virker det tynt. De ligger nede i bunnsjiktet blant vinduets vinnere og tapere. Bojan Zajic er jo i utgangspunktet en mann som ikke skulle spille fra start, men nå blir han jo ekstra god i Sarpsborg fordi han får spille så mye. Men der skjønner jeg Rekdal til en viss grad.

Dos Santos: – Vålerenga hadde en forferdelig åpning. De har stort sett forsterket med spillere fra lavere divisjoner og Island. Det er spillere som ikke har prestert så mye på det øverste nivået før. Det å få hentet Ruben Kristiansen, som har vært innom landslaget de senere år, er en solid tilvekst på venstrebacken. Han har fart, som de mangler litt av i bakre rekker, så det er nok både Vålerenga og Kjetil Rekdal veldig godt fornøyd med.

Hvem mener du er vinnerne på overgangsmarkedet? Ta diskusjonen!