Barcelona straffes knallhardt av FIFA. I de to kommende overgangsvinduene får ikke klubben lov til å kjøpe spillere.
Barcelona straffes knallhardt av FIFA. I de to kommende overgangsvinduene får ikke klubben lov til å kjøpe spillere.

– At Barcelona hentet unge spillere i skjul, var helt åpenbart

Lars Backe Madsen forteller om besøket på Barcelonas ungdomsakademi i 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyheten om at Barcelona nektes å kjøpe spillere i de to kommende overgangsvinduene, slo ned som en bombe i fotball-verden onsdag. 

Straffen kommer som en konsekvens av en etterforskning FIFA har gjort på U18-spillerne som har blitt registrert og spilt for klubben mellom 2009 og 2013. 

Så unge afrikanske spillere

Journalist og forfatter Lars Backe Madsen var i 2008 på besøk hos akademiet til Barcelona i forbindelse med research til boken «Den forsvunne diamanten». På det anerkjente juniorakademiet La Masia så han unge afrikanske gutter langt unna lovlig alder.

– Da vi var der, var det ti-tolv unge afrikanske spillere fra Kamerun som bodde der. De var i en alder som var langt under 18, som jo skal være regelen. Jeg husker ikke hva de spillerne heter, men om det er noen av dem som er sett på her, det vet jeg ikke, sier Backe Madsen til TV 2. 

Boken tar utgangspunkt i John Obi Mikels overgang fra Lyn, via Manchester United, til Chelsea, men Backe Madsen og medforfatter Jens M. Johansson tar også for seg en rekke eksempler på menneskehandel og ulovligheter innenfor fotballen. 

– Hentet unge spillere i skjul

Backe Madsen sier at de etter hver ble oppmerksomme på at Barcelona var en av verstingene i klassen.

– Vi ble litt overrasket over å se at Barcelona drev på med dette. De blir på mange måter sett på som mønsterklubb. Akkurat her synes jeg det så litt ufint ut det de holdt på med. Det var helt hemmelig at de hadde spillerne boende på stadionet. Vi fikk aldri noen ordentlig svar, men vi hadde kilder som fortalte hva de holdt på med, sier Back Madsen.

Han sier de ble fortalt at en rekke afrikanske spillere var hentet til akademiet, flere gjennom et samarbeid med Samuel Eto'o som spilte i klubben på den tiden.

– Jeg husker at de satt der og hadde språkkurs. De yngste var veldig unge. Jeg tror ikke de var mer enn 12-13 år. De var der for å spille fotball. Hvor mange som senere fikk kontrakt som var i strid med reglene, eller om de bare var der i håp om å bli gode nok, vet jeg ikke. Men at Barcelona hentet inn unge spillere i skjul på den tiden, det var helt åpenbart, sier Backe Madsen.

– En gledelig nyhet

I tillegg til overgangsnekt, må Barcelona ut med en bot på tre millioner kroner for regelbruddet. FIFA skriver i en pressemelding at klubben har brutt flere regler vedrørende internasjonale overganger og førstegangsregistrering av ikke-spanske mindreårige, i tillegg til registrering og bruk av disse i nasjonale turneringer.

DN-jornalistene Lars Backe Madsen (t.v) og Jens M. Johansson  presenterte boken
DN-jornalistene Lars Backe Madsen (t.v) og Jens M. Johansson presenterte boken "Den forsvunne diamanten i 2009. Historien om fotballens mørke sider" som bl.a. omtaler at det bedrives omfattende og systematisk med afrikanske barn i internasjonal fotball. Foto: Morten Holm / SCANPIX

– Jeg er litt overrasket over at det kommer en straff akkurat nå. Jeg hadde på mange måter ventet på at det skulle skje noe. Men det kom litt brått på, det må jeg si, sier Backe Madsen. 

FIFAs etterforskning av Barcelona startet i 2009, året etter at Backe Madsen og hans kollega besøkte klubbens akademi. 

– Vi hadde inntrykk av at det frem til 2008 hadde vært veldig lite kontroll både i FIFA og andre organer på det å hente unge spiller ulovlig til Europa fra andre kontinenter. Jeg trodde det skulle bli en innstramming av det etter at Mikel-saken ble kjent. Men det har ikke kommet så veldig mange avgjørelser som tyder på at FIFA har tatt dette alvorlig, med unntak av saken mot Chelsea og Gaël Kakuta, sier Backe Madsen.

Chelsea ble også ilagt overgangsnekt av FIFA, men fikk senere medhold i anken etter at saken ble klaget inn til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

– Jeg har hatt inntrykk av det har vært viktig for FIFA å beskytte de store klubbene som merkevare. Egentlig er det en gledelig nyhet at de tør å straffe Barcelona, en av verdens største klubber, for disse regelbruddene, sier Backe Madsen.

Svekket troverdighet

Barcelona har 90 dager på å forklare seg, men klubben virker ikke å være stresset over situasjonen. En kilde i klubben sier til spanske AS at «vi er rolige». 

– Jeg er helt sikker på at dersom det er et smutthull, så vet Barcelona om det. Vi så store talent som aldri skulle vært der i 2008. Når du også ser hvordan Barcelona håndterte overgangen med Neymar, så styrker ikke det troverdigheten deres som en seriøs aktør på overgangsmarkedet, sier Backe Madsen.