BETALTE DOMMEREN: Erik Hagen (t.h.) forteller at han ga deler av bonusen til dommeren i en UEFA-cupkamp. Foto. AP Photo/Claude Paris.
BETALTE DOMMEREN: Erik Hagen (t.h.) forteller at han ga deler av bonusen til dommeren i en UEFA-cupkamp. Foto. AP Photo/Claude Paris.

Panzer-Hagen: – Jeg ga bort bonusen min til dommeren

Hevder kampfiksing var utbredt i russisk fotball da han spilte der.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erik Hagen og Jørgen Jalland hevder kampfiksing var utbredt i russisk fotball. Hagen spilte i Zenit St. Petersburg fra 2005 til 2008 og Jalland i Rubin Kazan mellom 2005 og 2006.

I et intervju med VG forteller de to at noen ganger kunne de vite om det var bestemt om kampen skulle vinnes eller tapes etter ti minutters spill.

– Det virket som det ble avtalt i forkant hvem som skulle vinne serien, sier Hagen til avisen.

Betalte dommeren

38-åringen forteller at han var med på å betale dommeren ved én anledning.

– En av spillerne våre kjente dommeren. Bare det er jo tvilsomt. Vi hadde noen vanvittige seiersbonuser i Europa, 12 000 dollar. Før kampen sier denne spilleren at hver av oss skulle gi 3000 dollar av bonusen til dommeren, slik at vi vant, forteller han.

– Jeg reiste meg og sa at dette var noe forbanna piss, og at vi uansett var bedre enn dem. Likevel ble spillerne enige om å gjøre det på den måten. 

Dommeren benekter

I den kampen ble motstanderen snytt for scoringer etter merkelige offside-avgjørelser ifølge Hagen, som sier han var så forbannet at han knuste speil og dører etter kampen.

Men han betalte de 3000 dollarene slik de hadde blitt enige om. 

VG har konfrontert både dommeren i dette oppgjøret og pressesjefen i Zenit. Begge avfeier dette.

Systematikk

Også Jalland opplevde kampfiksing. Til TV 2 sier han at han fikk en følelse av at kampen var fikset på grunn av dommeravgjørelsene tidlig i kampen.

OPPLEVDE KAMPFIKSING: Jørgen Jalland. Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX .
OPPLEVDE KAMPFIKSING: Jørgen Jalland. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .

– Det var den letteste måten å se ting på. I noen kamper ble det tatt rare avgjørelser, og i noen kamper ble det ganske tydelig. At det ble dømt feil opplevde jeg både for og imot oss.

Han lister opp at det ble gjort feil viktige avgjørelser, som annullerte mål, offside, billige frispark og straffespark.

– Men en dommer kan jo gjøre hårreisende feil uten at det er kampfiksing?

– Dommere gjør feil de også, det skjer nesten hver kamp, men når det blir systematikk i det gjennom en kamp, blir det mer tydelig, sier han.

Støttes av undersøkelse

Han forteller videre at han ikke var direkte involvert i kampfiksing, og sier at han kjenner lite til prosessen bak det.

– Jeg opplevde det som spiller ute på banen, men hvem som betaler hvem og hvordan det gjøres, vet jeg ikke.

Uttalelsene til Hagen og Jalland støttes av en undersøkelse gjort av Den internasjonale spillerorganisasjonen i 2012, der 177 russiske spillere ble intervjuet. Der svarte over ti prosent at de hadde blitt kontaktet for å fikse kamputfall. Nesten halvparten, 43,5 prosent, sa de kjente til at kamper i den russiek ligaen var fikset.

– Viktig at slike historier blir kjent

Kommunikasjonsdirektør i NFF, Svein Graff, synes det er viktig at slike historier kommer frem.

– Kampfiksing er et samfunnsproblem som gjelder fotballen og idretten. Det er mye rykter, så da er det viktig at man får konkrete historier frem. Hagen er modig som forteller sin historie, og det er viktig at det kommer frem for å bli kvitt problemet, sier han til TV 2.

Han forteller at NFF har snakket med Hagen om den aktuelle kampen nevnt ovenfor, og at bestemmelsen om å gi dommeren 3000 dollar skjedde over hodet hans - at han ganske enkelt fikk mindre penger inn enn det som var lovet av kampbonus.

– Han var fanget i et umulig system. Som han påpeker, reagerte han med raseri. Han satt ikke med en reell valgmulighet.

TV 2 har ikke lykkes med å få tak i Erik Hagen.