Fem døde etter jordskjelv i Chile

80 000 ble evakuert etter et svært kraftig jordskjelv i Chile i natt. Tsunamifrykten spredte seg langs hele Latin-Amerikas stillehavskyst.

Ifølge chilenske myndigheter er fem personer døde og flere alvorlig skadet etter det kraftige jordskjelvet som forårsaket en tsunamibølge i Stillehavet.

I morgentimene meldes det fortsatt om etterskjelv i en rekke chilenske byer og det skal nå være telt minst ti slike etterskjelv.

Chilensk TV viste natt til onsdag bilder av nervøse mennesker som fylte gatene i flere kystbyer. Totalt 80 000 skal være evakuert som følge av jordskjelvet og tsunamivarselet som gikk ut, ifølge flere medier.

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) melder at jordskjelvet forårsaket jordskred som blokkerte veier, tusener mistet strømmen, en flyplass ble skadet, samt en rekke bygninger tok fyr.

Den chilenske avisa El Mercurio meldte om trafikkork mens folk prøvde å komme seg bort fra kysten.

Skjelvet kunne også merkes i nabolandet Peru og i Bolivias høytliggende hovedstad La Paz, nord for Chile.

Tsunamivarsel

Tsunamivarselet er nå avblåst, men det er fortsatt et tsunamiråd på plass for Hawaii i Stillehavet, melder The Guardian.

Tsunamivarselet ble utstedt for hele stillehavskysten av Latin-Amerika. Tsunamisenteret på Hawaii sa det var registrert en bølge i havet på rundt 2 meter. Chiles marine sa også at det var registrert store bølger i enkelte kystområder.

Skjelvet hadde sitt episenter i havet 86 kilometer nordvest for den chilenske kystbyen Iquique, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret U.S. Geological Survey (USGS).

Reuters melder at nærmere 300 kvinnelige fanger utnyttet kaoset som oppsto i byen Iquique og rømte fra fengselet. Opprørspoliti ble innkalt og minst 16 fanger skal være innhentet.

Mange evakueres

Skjelvet var svært grunt, bare ti kilometer under havbunnen. Ifølge USGS var skjelvet så kraftig at det kunne generere ødeleggende tsunamier. Det kan ta opptil noen timer før tsunamier treffer kystlinjer lengre unna. 

Chile er et av verdens mest jordskjelvutsatte land, og det har lenge vært ventet et kraftig skjelv i den nordlige delen av landet.

Tsunamier har en bølgelengde som er stor i forhold til dypet, og kan forplante seg over store avstander med høy hastighet. Når bølgene kommer inn over grunnere områder, kan de ved uheldige bunntopografiske forhold bli meget høye og forårsake katastrofale ødeleggelser, iføgle Store norske leksikon.

Mer innhold fra TV 2