– Arbeiderpartiet kan vinne valg uten meg

Etter fire måneder med opptur på målingene, går Arbeiderpartiet mest tilbake på TV 2s ferske gallup i april.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet går tilbake hele 2,2 prosentpoeng, mens Høyre er vinneren på TNS Gallups ferske aprilgallup for TV 2. 

 Frykter ikke velgerflukt

Den siste uken har vært preget av spekulasjoner om Jens Stoltenberg var på vei bort fra norsk toppolitikk. Fredag ble han utnevnt til ny generalsekretær i NATO.

Den første målingen som fanger opp både spekulasjonene og til en viss grad den tidligere statsministerens kunngjøring av at han trekker seg som leder i Arbeiderpartiet, viser klar tilbakegang. 

– Arbeiderpartiet har veldig høyt nivå på målingene, at det svinger litt er sånn som alltid skjer, sier Jens Stoltenberg (Ap) til TV 2.

Kjetil Løset blogger: Styrtingstillegget borte for Ap

Etter at pilene har pekt oppover siden november går Arbeiderpartiet nå tilbake med 2,2 prosentpoeng til 33,0. Stoltenberg frykter ikke at flere velgere vil forsvinne når han nå forsvinner fra norsk toppolitikk. 

– Jeg tror ikke det. Jeg tror velgerne er veldig kloke mennesker som ser at vi har mange andre gode tillitsvalgte som kommer til å forvalte de sakene vi står for, sier Stoltenberg.

– Kan vokse uten meg

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet fortsatt har de mest trofaste velgerne. 90 prosent av dem som stemte på partiet i fjor høst, vil gjøre det igjen. Men sammenlignet med tallene fra mars går Arbeiderpartiet markant tilbake blant kvinner.

– Jeg er veldig trygg på at Arbeiderpartiet kan vinne valg også uten meg, at velgerne er opptatt av de politiske sakene, sier Jens Stoltenberg.

Hvem er inne på Stortinget fra ditt fylke?

Arbeiderpartiet går tilbake i alle landsdeler og det er bare blant velgere over 60 år at partiet ikke opplever tilbakegang sammenlignet med målingen i mars.

– Jeg er helt sikker på at Arbeiderpartiet kan vokse også uten meg som leder. Jeg har ledet Arbeiderpartiet både i perioder hvor det har gått bra og i perioder hvor vi har gått tilbake, sier Stoltenberg.

– Nå når du er på vei ut av norsk toppolitikk, hva bør være målet for Arbeiderpartiet ved neste valg?

– Er det noe jeg har lært meg, så er det å ikke tallfeste konkret hva som skal være oppslutningen ved de ulike valg for Arbeiderpartiet. Det gjorde vi én gang og gjentar ikke det. Så får en ny leder i Arbeiderpartiet vurdere hva han eller hun ønsker å gjøre, men jeg tror Arbeiderpartiet vil være veldig varsomme med å tallfeste konkrete tall.    .   

Høyres beste etter valget

Etter en at de rødgrønne i mars pustet de borgelige i nakken, går Høyre frem med 1,9 prosentpoeng til 29,5 prosent. Det er den høyeste oppslutningen det største regjeringspartiet har hatt etter stortingsvalget.

– Det er veldig hyggelig. Vi hadde god fart ut av valget, så har vi gått litt ned den siste måneden, men dette er en indikasjon på at det er god tilfredshet blant velgerne med regjeringens politikk, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

83 prosent av Høyres velgere fra i fjor høst sier de vil stemme på partiet og Høyre går markant frem blant kvinner. Det er bare blant velgere over 60 år Høyre ikke kan votere seg for fremgang den siste måneden.

– Jeg tror først og fremst folk ser at regjeringen leverer det vi lover, sier statsministeren.

Høyre henter denne måneden flere velgere fra regjeringspartner Frp, som med 11,3 (- 0,3) får sin laveste oppslutning siden august 2001.

Store i sentrum

Kristelig Folkeparti kan notere seg en fremgang på 1,2 prosentpoeng til 5,9 prosent, mens Venstre er fjerde størst på målingen med 6,1 (- 0,1). Samlet er de to sentrumspartiene nå større enn Fremskrittspartiet både i oppslutning og mandater.

TV 2s mandatberegning viser nemlig at KrF og Venstre kaprer 10 mandater hver, mens Fremskrittspartiet bare får 19.

Samlet har de to regjeringspartiene 75 mandater, og dermed akkurat flertall kun med et av de to sentrumspartiene.  

Spent på NATO-effekten

Statsminister Erna Solberg var fredag raskt ute med å gratulere sin politiske hovedmotstander som ny generalsekretær i NATO. Hun er imidlertid usikker på om Arbeiderpartiets tilbakegang skyldes at velgerne har blitt mer usikre på Arbeiderpartiet etter Jens Stoltenberg.  

  – Jeg tror av og til det er vanskelig å vurdere effekten av nyheter som skjer akkurat der og da har betydning for meningsmålingene, det kan ha betydning på lengre sikt, men jeg er veldig usikker på om det slår så mye ut, sier Solberg 

– Men dere i Høyre har fått en litt enklere jobb nå som dere er kvitt en meningsmotstander?

 –Jens Stoltenberg er en god debattant og en tøff motstander, men det tror jeg også at den nye lederen i Arbeiderpartiet kommer til å være. Men så er det sånn at et lederskifte kan gi en ekstra boost, så jeg vil ikke garantere at dette ikke er synlig på målingene den andre veien og, sier Solberg.

Over sperregrensa

Senterpartiet som mandag bytter ut Liv Signe Navarsete med Trygve Slagsvold Vedum går tilbake med 0,4 prosentpoeng til 4,5 prosent på aprilmålingen. Det er den nest laveste oppslutningen etter stortingsvalget og ville gitt åtte mandater på Stortinget.

Sosialistisk Venstreparti går også 4,5 prosent (+ 0,2). Partiet holder seg dermed over sperregrensen og får sju mandater.

Gjennomsnittet for SV falt i mars til historisk bunnivå og valgforsker Anders Todal Jenssen mener partiet kjemper er kamp for å overleve i norsk politikk

Miljøpartiet De Grønne øker med 0,3 til 3,5 prosent, som gir et mandat, Rødt får 1,1 (- 0,4), mens andre partier og lister får 0,6 (- 0,2). Denne måneden er Pensjonistpartiet og NKP de to største i «andre-gruppen».   

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 957 personer med stemmerett. 82,7 prosent av de spurte oppgir partipreferanse, en økning på hele 5,2 prosentpoeng fra mars.Feilmarginen er +/- 1,2 - 2,8 prosentpoeng.