BISTANDSADVOKAT: Trine Rjukan er bistandsadvokat for de ni nigerianske kvinnene som, ifølge politiet, ble utsatt for voldtekter av en mann (22) bevæpnet med machete i mars.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BISTANDSADVOKAT: Trine Rjukan er bistandsadvokat for de ni nigerianske kvinnene som, ifølge politiet, ble utsatt for voldtekter av en mann (22) bevæpnet med machete i mars. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Oslo: – Prostituerte kastet på gata etter voldtekter

For to uker siden ble to menn siktet for voldtekt av nigerianske prostituerte. Nå er kvinnene hevet ut av leiligheten de bodde i. Prostituerte føler seg rettsløse etter vold og overgrep, forteller Pro senteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De er kastet på gata av utleier. De fikk ett døgn på å komme seg ut. Dette er en direkte konsekvens av at de meldte fra om voldtektene til politiet, sier bistandsadvokat Trine Rjukan til TV 2.

Voldtektsiktet tatt med machete

Natt til 17. mars i år rykket politiet ut til en boligblokk på Bjølsen i Oslo etter å ha mottatt en nødsamtale fra en livredd nigeriansk kvinne. Da de kom til leiligheten fant de totalt ni nigerianske kvinner, en 22 år gammel mann og en 57 år gammel mann.

Begge mennene ble siktet for voldtekt og varetektsfengslet, men politiet har nå løslatt 57-åringen. 

Etter det TV 2 har fått opplyst, ble 22-åringen, som tidligere er dømt for seksualforbrytelser, tatt med en machete og andre kniver. 

Voldtektene beskrives som svært grove, men det er fortsatt uklart hvor mange av de ni kvinnene som ble utsatt for de seksuelle overgrepene.

– Stort paradoks

Alle de ni kvinnene er nå i en enda vanskeligere situasjon enn de var før voldtektsnatten, mener bistandsadvokaten deres.

– De visste at dette var en risiko de løp når de tilkalte politiet. Det sier noe om hvor redde de var i denne situasjonen. Det er et stort paradoks at de nå er i en enda mer sårbar situasjon, uten noe sted å bo, sier Rjukan.

Føler seg rettsløse

Utleiere som vet at leietaker selger sex fra en bolig kan siktes etter hallikparagrafen. Om prostituerte melder fra om vold, overgrep eller ran til politiet opplever de ofte å bli kastet på gaten som følge av at politiet gjør utleier oppmerksom på hvem de er, forteller Pro senteret.

– Flere og flere vi snakker med vegrer seg mot å ta kontakt med politiet når de blir utsatt for ting. De opplever å være rettsløse, sier Bjørg Norli, Pro senterets leder, til TV 2.

En annen konsekvens av å komme i kontakt med politiet er at de blir bortvist fra landet, på tross av oppholdstillatelse i Schengen.

– Frykten for å bli kastet ut av leiligheten eller landet forhindrer dem fra å ta kontakt med politiet. For de fleste vil det være viktigere å ha et tak over hodet enn å få anmeldt et overgrep, forteller Norli.

Pro senteret-lederen mener dette fører til at overgripere og voldsmenn går fri – ettersom politiet ikke får vite om dem.

– Nytt angrep

Flere av de ni kvinnene som tilkalte politiet til leiligheten på Bjølsen i mars hadde oppholdstillatelser i Spania og Italia. Noen av disse har derfor dratt tilbake.

– Men flere av dem er uten et fast sted å bo i Oslo. De opplever dette som et nytt angrep og føler seg enda mer utrygge, sier bistandsadvokat Rjukan. 

– Dette gjør dem mer sårbare for utnytting, når de må spørre rundt etter steder å sove. Det er ikke sånn at alle er like hyggelige i dette miljøet og om de får et sted å bo skjer det ofte mot et vederlag, sier Norli.

Undersøker menneskehandel

– Det som gjelder boforholdet til disse kvinnene er et sivilrettslig spørsmål vi ikke rår over og politiet har ikke noen egne tiltak for dem, sier politiadvokat Hilde Strand ved Seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Seksjon for organisert kriminalitet bistår i voldtektssaken, men har selv ikke startet noen etterforskning. Ingen skal være siktet for hallikvirksomhet eller menneskehandel i kjølvannet av voldtektssaken.

– Vi undersøker om disse kvinnene kan være utsatt for menneskehandel og vi har hatt samtale med èn av kvinnene i denne saken for å undersøke dette, sier Strand.

– Ble utleier av politiet gjort oppmerksom på hva kvinnene drev med?

– Utleier og fremleier har hovedsaklig avgitt fri forklaring, svarer Strand.

– Hvis politiet ønsker å ha et tillitsforhold til kvinner og menn i prostitusjon, bør de stille opp med hjelpetiltak overfor denne gruppen når de er ofre i straffesaker, sier Rjukan.

Leiligheten var fremleiet

Fredensborg Eiendom, som leide ut leiligheten, opplyser til TV 2 at det hadde en leiekontrakt med en privatperson som fremleiet leiligheten til kvinnene.

Denne personen har nå avsluttet leiekontrakten. TV 2 har ikke lyktes å identifisere vedkommende.