KLART FOR KAMP SJU: Vålerengas Mathias Trygg og Storhamars Fredrik Lystad Jacobsen må ut i en sjuende finalekamp onsdag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
KLART FOR KAMP SJU: Vålerengas Mathias Trygg og Storhamars Fredrik Lystad Jacobsen må ut i en sjuende finalekamp onsdag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Klubbene håver inn på hockeysemifinalene: – En slags julehandel

Millionbeløp som ikke var budsjettert med renner inn på hockeylagenes kontoer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to semifinalene i sluttspillet i ishockey mandag endte begge med seier til laget som lå under 2-3 i kamper, og dermed er det duket for en sjette og avgjørende kamp.

Les også: Schaus sikret Oilers kamp sju - Jensen senket Vålerenga

De mange kampene fører også til enorme pengesummer på bok hos de involverte lagene.

– For oss som klubb betyr dette at en viktig brikke har falt på plass i at økonomien går i orden. Vi hadde en målsetting om å komme til semien, og der har vi gjort jobben vår. Det vi har hatt i omsetning på tre hjemmekamper er 1,250,000 millioner. 

– Vi har fått maks med de tre hjemmekampene som vi kunne få. Det så ikke sånn ut da vi lå under 0-3 i kamper, men det er jo bare helt glitrende, sier Erik Kristiansen.

Les alt om ishockey på våre nettsider her!

– Millioner som ikke var budsjettert
Den daglige lederen i Storhamar Dragons tillater seg å drømme om seier i onsdagens avgjørende kamp, og hvilke følger det eventuelt kan få for klubben hans.

– Hvis vi skal begynne å drømme om en finale så snakker vi om en omsetning på en og en halv til to millioner til. Alt dette er penger som ikke er i noe budsjett. Du snakker om tre millioner i inntekt som ikke var budsjettert. Det er en slags julehandel, forklarer han.

Også motstanderne Vålerenga nyter godt av at det blir mange kamper i sluttspillet.

– For oss har det vært bra med semifinaler, og hvis vi kommer til finalen også kan det være snakk om større beløper enn alle seriekampene til sammen. Det er ikke noe dyrere å arrangere en sluttspillkamp enn å arrangere en vanlig seriekamp, så det er mye som ligger i potten, sier direktør i Vålerenga Hockey Jan Tore Kjær.

Fordel for lagene med store haller
Onsdag møtes Vålerenga og Storhamar på Jordal for å avgjøre hvem av dem som booker en plass i finalen. 

– Det er ikke til å legge skjul på at finaler og semifinaler med høye billettpriser er bra for omsetningen. Det er fordelen for oss som har store haller. De som ikke har så store haller får heller ikke den store effekten, men det er klart at det er forskjell på å ha 2200 i snitt og over 5000 tilskuere, sier Kjær.

– Ingen hemmelighet at dette er innbringende
Også det andre semifinaleoppgjøret har gått til en avgjørende sjuende kamp, etter at Stavanger Oilers slo Lillehammer 3-2 på bortebane mandag. Nå skal den dysten avgjøres i Stavanger onsdag. 

– Det betyr at du får en god opplevelse for fansen vår. Det er spennende kamper og bra for norsk hockey at det er tett og jevnt. Det er viktig, sier daglig leder Kjetil Bøe.

Oilers-lederen legger heller ikke skjul på at semifinalene er økonomisk gunstig for hans klubb.

– Det er klart at det ikke er en hemmelighet at dette er innbringende. Sluttspillet blir alltid en slags bonus. Du har aldri budsjettert med at du kommer til sluttspill. Det er bra for klubbdriften. Men for oss er det viktigste å vinne hockeykamper. Det er det som gjør at vi kan gjenskape suksess over tid. 

Bøe peker på de jevne bataljene som positivt for sporten i Norge.

– Det er jo kjekt for norsk hockey at det er to semifinaler som går til sjuende og siste kamp. Det er ikke bra for hjertet da, men det får en ta som det kommer, ler han.

– Betyr mye både økonomisk og med alt rundt
Deres motstandere fra Lillehammer har ikke gått til topps i sluttspillet på 20 år. 

– For oss som ikke har vært der på 20 år betyr det veldig mye. Både økonomisk og med alt rundt som det drar med seg, sier daglig leder i Lillehammer Ishockey Øystein Tronrud.

Han forteller om elleville tilstander på tribunene i gårsdagens siste hjemmekamp i semifinalene.

– Vi hadde 2700 og det var smekkfullt her. Det var altså så fullt i går at vi måtte slippe noen ned til vantet ved isen. Det var litt begrenset der også. Vi hadde jo ikke planlagt det i det hele tatt. Jeg visste at det ville bli mye folk, men det er jo veldig lenge siden det har vært så mye folk på en kamp der ikke Storhamar er motstander, sier Tronrud.

Han forteller at det vil søkes om å få inn provisoriske tribuner dersom klubben går til finalen.

– Litt ettersom hvilke tribuner vi får tak i kan det være en mellom 700 og 1000 ekstra ståplasser. Da er vi oppe i 3500. Det gjorde vi for 20 år siden, forteller Tronrud.

Gleder seg over at publikum er tilbake i Kristins hall
Han forteller også at millionbeløpene som de andre klubbene opererer med er noe høyere enn hans egen klubb kan komme til å sitte igjen med. 

– For vår del er det kanskje snakk om halvparten av de beløpene. Kanskje opp mot millionen, sier han.

LIK-lederen gleder seg uansett over at publikum er tilbake i Kristins hall.

– Publikumsoppmøtet viser jo at interessen er der. Vi har hatt en del diskusjoner i vinter. Vi har gjort det bedre sportslig de siste årene, men hatt en liten nedgang når det gjelder publikum. I hvert fall nå før sluttspillet, sier han.

Hvordan tror du det går i de to avgjørende semifinalene? Ta diskusjonen! 

KAMP NUMMER SJU HER OGSÅ:  Lillehammer-spiller Joakim Arnestad Eidsæther jubler etter  L.I.K. scoring mot Stavanger Oilers i Kristins Hall. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
KAMP NUMMER SJU HER OGSÅ:  Lillehammer-spiller Joakim Arnestad Eidsæther jubler etter L.I.K. scoring mot Stavanger Oilers i Kristins Hall. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix